Handelingen

Heerlen, Parc Imstenrade 3 - St. Elisabethkapel

Uit Reliwiki

Versie door JvN (overleg | bijdragen) op 26 mei 2021 om 08:13 (diversen)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: St. Elisabethkapel
Genootschap: Rooms Katholieke Kerk
Provincie: Limburg
Gemeente: Heerlen
Plaats: Heerlen
Adres: Parc Imstenrade 3
Postcode: 6418PP
Inventarisatienummer: 12888
Jaar ingebruikname: 1934
Architect: Stuyt, J., en Stuyt, G.
Huidige bestemming: Kapel
Monument status: Rijksmonument 512707


Geschiedenis

Neoromaanse kapel, gebouwd als onderdeel van de Vroedvrouwenschool, een groot monumentaal complex, geopend in 1923 door Koningin Wilhelmina.

De kapel uit 1934 staat rechts, wat apart, van het grote, monumentale, voormalige hoofdgebouw.

De kapel is in gebruik voor al dan niet regelmatige kleinere kerkdiensten, en is ook gerestaureerd. Het Verschueren orgel is niet meer in deze kapel aanwezig.

Het imposante hoofdgebouw zelf is, met behoud van het exterieur, verbouwd tot appartementen. Andere onderdelen van het complex zijn gesloopt. Ook is er moderne hoogbouw toegevoegd.

  • In 2014 is bovenin de absis van de kapel een prachtige muurschildering aangebracht door kunstenaar Saad Ali.

Monumentomschrijving Rijksdienst

Bakstenen kapel uit 1934, ontworpen door Jan Stuyt en zijn zoon Giacomo.

Omschrijving

Kapel met basilicale indeling en kruisvormige plattegrond en vijfzijdige absis, twee sacristieën en doopkapel - het geheel opgetrokken in baksteen en verschillende soorten natuursteen. Omlopende plint van Kunrader steen. Het middenschip heeft kleine rondboogramen, de smalle zijschepen zijn met ronde vensters uitgevoerd. De gevels zijn op de hoeken voorzien van geblokte pilasters in Maastrichts krijt, zo ook boven de ramen en rondom de hoofdingang met omlijsting en tympaan; de daken zijn met leien gedekt. Eenvoudige houten ramen met dito indeling. Voorgevel bekroond met lantaarn waarin een klok. Geglazuurde dorpelstenen. Inwendig scheiden rondbogen op kolommen het schip van de zijbeuken; trekstangen tussen de kolommen, verder glas-in-lood ramen, kleine nissen voor verdwenen kruisgang, tegelvloer, twee hardstenen altaren, balustrade voor oxaal en houten cassettenplafond.

Waardering

De kapel is van algemeen belang wegens de architectuurhistorische betekenis als proeve van architect Jan Stuyt en diens zoon Giacomo en als structureel en representatief gebouwtype binnen het ensemble van de voormalige vroedvrouwenschool; voorts is het object uitwendig gaaf behouden gebleven en verkeert het interieur in redelijk gave staat. Het geldt vanuit architectuurhistorisch oogpunt als opmerkelijk wanneer vader en zoon beiden als architect werkzaam zijn en hun activiteiten in één bouwopgave met een monumentale uitwerking als bij deze kapel kunnen combineren. Cultuurhistorische waarde is gelegen in de rol van de kapel binnen het medisch gebouwencomplex: blijkbaar werd in het Interbellum naast gezondheidszorg ook zielzorg als onontbeerlijk aspect van geslaagd herstel en volwaardig mens-zijn beschouwd.

Externe links

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur