Handelingen

Hegebeintum, Hege Tsjerkewei 2 - Hervormde Kerk

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk:
Genootschap: Ned. Hervormd
Provincie: Friesland
Gemeente: Noardeast-Fryslân
Plaats: Hegebeintum
Adres: Hege Tsjerkewei 2
Postcode: 9173GM
Inventarisatienummer: 09113
Jaar ingebruikname: 12 e
Architect:
Huidige bestemming: div. gelegenheden
Monument status: Rijksmonument 15628


Geschiedenis

Buiten gebruik 1982. De kerk is nu eigendom van de Stichting Alde Fryske Tsjerken en verhuurd aan Stichting Rekreaasje en Toerisme Ferwerderadiel.

Monumentomschrijving Rijksdienst

Op hoge terp landelijk nog grotendeels uit tufsteen bestaand kerkje van hoge ouderdom, gesloten door ronde koorsluiting; toren uit 1717.

18e-eeuwse preekstoel met achterschot en klankbord, doophek, grote gebeeldhouwde herenbank, dertien grote rouwkassen en twee rouwborden, betimmering en eenvoudige knopbanken; vier kleine koperen kroontjes, een 12-armskroon en een koperen zandloperhouder aan de preekstoel. Eenklaviers orgel, in 1862 gemaakt door L. van Dam en Zonen.

Klokkenstoel met klok van J. Balthasar, 1652, diam. 81 cm. Mechanisch torenuurwerk, G. de Looze, Leeuwarden, circa 1910.

In de media

  • Uit Reformatorisch Dagblad, 2 augustus 2013.

Een kerk op een terp die maar blijft verzakken. In het Friese dorp Hogebeintum zoeken betrokkenen naar een manier om de toren van de oude romaanse kerk te stabiliseren. Sinds de jaren 80 van de vorige eeuw beweegt de toren ten opzichte van het schip van de kerk. Dat is het gevolg van het ‘uitzakken’ van de terp onder de kerk, aldus de Stichting Alde Fryske Tsjerken, eigenaar van de kerk, die uit de 12e eeuw stamt.

In 1989 is ruim 1 miljoen gulden geïnvesteerd om het verder verzakken van de terp tegen te gaan. Zo werd rond de verhoging een aarden berm aangelegd. Toen zijn ook verschillende meetpunten aan kerk en toren aangebracht. Met behulp van driehoeksmetingen wordt sindsdien nagegaan in hoeverre die meetpunten ten opzichte van elkaar bewegen. Het belangrijkste meetpunt bevindt zich ter hoogte van de galmgaten in de toren. (Complete artikel: [1])


  • Uit Reformatorisch Dagblad d.d. 2 december 2014

De Stichting Alde Fryske Tsjerken heeft een royale gift gekregen om de scheefstaande toren van Hegebeintum te redden. Een anonieme geldgever schonk daar meer dan 100.000 euro voor. Dat maakte de stichting vandaag bekend.

Externe links

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur