Handelingen

Hernen, Dorpsstraat 35 - Judocus

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Judocus
Genootschap: Rooms Katholieke Kerk
Provincie: Gelderland
Gemeente: Wijchen
Plaats: Hernen
Adres: Dorpsstraat 35
Postcode: 6616AD
Sonneveld-index: 11664
Jaar ingebruikname: 1893
Architect: Stornebrink, P.Th.
Huidige bestemming: kerk
Monument status: Rijksmonument 9312

Geschiedenis

Belangrijke, rijk gedetailleerde, neoromaanse kerk met toren. Hoofdwerk van de architect Petrus Stornebrink.

Orgel

Wilhelm Rütter leverde in 1856 een orgel voor de Sint Judocuskerk te Hernen. Het werd in 1893 overgeplaatst naar de huidige neogotische kerk door de gebroeders Gradussen. Verschueren restaureerde het orgel in 1956, geadviseerd door dr. E. Bruning namens de KKOR. Hierbij is de dispositie van het positief gewijzigd en er is een vrij pedaal gemaakt. Ook werd de klaviatuur vernieuwd. Het orgel had van oorsprong een aangehangen pedaal van C tot f. De Bourdon 16' van het manuaal werd op het pedaal gebruikt, terwijl het manuaal werd uitgebreid met een Kwint (bas) en een Sesquialter (discant). De Flauto Traverso 4' van het positief schoof Verschueren op tot 2'. De Salicionaal 8' werd vervangen door een Scherp en de dispositie van het positief is uitgebreid met een Kromhoorn. Op 28 oktober 1956 is het orgel weer in gebruik genomen met een speciale eucharistieviering, gevolgd door een concert. Hierbij bespeelden drie organisten het orgel: W. Verbruggen, organist van de kerk, met werken van Dubois en Bach, gevolgd door een fuga van Bach, gespeeld door Theophil van Wel en werk van Guilmant en Franck, gespeeld door E.P. Bergman Lambooy.

  • (Bron:Orgeldatabase)
  • 2023 - Voor het eerst in 170 jaar verlaat het orgel de kerk van Hernen. Het wordt vanaf september maandenlang gerestaureerd, en dat kost duizenden euro’s. Het is namelijk niet zomaar een orgel: er zijn er maar twee van in Nederland.

Monumentomschrijving Rijksdienst

St. Judocus, gewijd 1893, P.Th. Stornebrink. Neoromaanse KRUISBASILIEK met half-ronde apsiden tegen de eindgevels van het transept en het koor, alsmede aan de beide einden van de zijbeuken. De in baksteen uitgevoerde kerk heeft een gevelversiering met lisenen en boogfriezen. Toren van vier, door lijsten gescheiden verdiepingen met boogfriezen en driehoekige gevelbekroningen. Apsisvormig uitgebouwd torenportaal.

Inwendig bakstenen pijlers met kolonnetten, gemetselde gewelven en compleet aanwezig neoromaans meubilair. Orgel met Hoofdwerk en Positief, gemaakt door W. Rütter uit Kevelaer in 1856. Het vrije Pedaal werd in 1956 door Verschueren toegevoegd.

Mechanisch torenuurwerk B. Eijsbouts, Asten, 1910, later voorzien van elektrische opwinding.

Externe links

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur