Handelingen

Het Zand, Keinsmerweg 3 - O.L. Vrouw Visitatie

Uit Reliwiki

Versie door JvN (Overleg | bijdragen) op 12 dec 2022 om 18:09
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: O.L. Vrouw Visitatie
Genootschap: Rooms Katholieke Kerk
Provincie: Noord-Holland
Gemeente: Schagen
Plaats: Het Zand
Adres: Keinsmerweg 3
Postcode: 1756AE
Sonneveld-index: 06325
Jaar ingebruikname: 1863
Architect: Theo Molkenboer (1796 - 1863)
Huidige bestemming: kerk
Monument status: Gemeentelijk monument

Geschiedenis

Karakteristieke neoclassicistische R.K. dorpskerk met toren in 't Zand. Enkele kleine interbellum-uitbreidingen. Bevat een belangrijk, onlangs gerestaureerd, orgel.

De kerk dateert uit het jaar 1863, maar de geschiedenis van de katholieke gemeenschap in Zijpe begon al veel eerder, meteen na de bedijking van Zijpe in 1597. De katholieken, evenals de Dopersen, werden als gelovigen slechts gedoogd. Wat mocht en niet mocht van de overheid, hing vaak af van de plaatselijke autoriteiten. Vanaf 1640 werd er in het buitenhuis van de familie Coetenburg gekerkt, gelegen aan de Ruigeweg, even ten zuiden van de kruising St. Maartensweg / Ruigeweg. Park Kloosterhof (tussen de nummers 63 en 65) herinnert nu nog aan de plaats van kerk, pastorie en kerkhofje van destijds. Al gauw was er vanwege de grote afstand behoefte aan een kerkgelegenheid voor het noordelijke deel van Zijpe. Rond 1670 vond men een onderkomen in een boerderij aan de Korte Belkmerweg, aan de westzijde, nu tussen nr.1 en de kruising met de Anna Paulownaweg. Van 1711 tot 1785 kwam zelfs de kleine groep overgebleven r.-k. parochianen uit Huisduinen en Den Helder naar dit kerkje, toen hun eigen pastoor en de kerk overgegaan waren naar de Oud-katholieke kerk. Spottend werden zij "Zijp(e)lopers" genoemd. Bouwvalligheid en de vaak moeilijke verhouding tussen Zuid en Noord maakten in 1830 een einde aan het gebruik van de boerderij als kerk. (De boerderij zelf brandde in 1876 tot de grond toe af.) In 't Zand heeft nog een houten kapel gestaan vanaf 1853 tot 1863, bedoeld voor het geloofsonderricht, mogelijk ook voor de eredienst. Na veel overleg werd in 1863 begonnen met de bouw van de huidige kerk. Als locatie werd gekozen een gedeelte van het buitengoed Jagerslust aan de Keinsmerweg. De parochie werd opgesplitst in tweeën. Het noordelijke gedeelte van Zijpe kreeg zijn kerk in 't Zand, en het zuidelijke gedeelte kon vanaf 1866 beschikken over een nieuwe kerk aan de Grote Sloot in Burgerbrug, nadat het kerkje en de pastorie aan de Ruigeweg op 13 juni 1864 's middags tussen drie en half vier door blikseminslag in vlammen waren opgegaan.

Orgel

In 1866 bouwde de firma L. Ypma & Co. een nieuw orgel voor de parochiekerk in 't Zand. Het orgel is in 1935 uitgebreid met een zelfstandig pedaal met een Subbas 16'. Vermeulen restaureerde het orgel in 1966. Hierbij plaatste hij een Gedekt 8' op het pedaal, een Cornet op het Hoofdwerk, een Dulciaan op het Bovenwerk en tenslotte verving hij de Salicet 4' van het Bovenwerk door een Quintfluit. Op 30 oktober 1966 is het orgel door Albert de Klerk gekeurd.

Externe links

Afbeelding

Exterieur

Interieur