Handelingen

Heumen, Dorpstraat 19 - Oude of Sint Joriskerk

Uit Reliwiki

Versie door Pa3ems (overleg | bijdragen) op 27 nov 2020 om 17:29 (Kaart hersteld)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: St. Joriskerk
Genootschap: PKN Ned. Hervormd
Provincie: Gelderland
Gemeente: Heumen
Plaats: Heumen
Adres: Dorpstraat 19
Postcode: 6592AL
Inventarisatienummer: 11680
Jaar ingebruikname: 15e
Architect:
Huidige bestemming: kerk
Monument status: Rijksmonument 22003

Geschiedenis

Historische dorpskerk met toren.

Rond 1200 wordt voor het eerst melding gemaakt van een kapel in Heumen. De moederkerk staat in Overasselt, waar de monniken van de abdij van St. Valerie-sur-Somme bezittingen hebben (St. Walrick). De Heer van het kasteel van Heumen is hun zetbaas. Daarom is de kapel naast het kasteel gewijd aan de ridderheilige Joris. In de veertiende eeuw verlengt en verhoogt men het schip. Uit die tijd stamt ook de onderbouw van de toren. In 1445 wordt de kapel een zelfstandige parochiekerk. De Heren van Heumen krijgen het patronaatsrecht, d.w.z. zij mogen de pastoor benoemen. Het romaanse koor word omstreeks 1500 vervangen door een, hoger, gotisch koor. De kerk wordt in 1615 protestant. In 1818 verkleint men de kerk door binnenin een muur te metselen. De ingang van de kerk komt aan de zuidkant. Het deel grenzend aan de toren wordt gebruikt door de burgerlijke overheid, die nog steeds eigenaar is van de toren. In dat stuk worden o.a. twee gevangeniscellen gemaakt. De laatste restauratie vindt plaats in 1976-1977. Hierbij wordt de tussenmuur verwijderd en de ingang weer naar de toren verplaatst.

opname 10-11-2009 foto. André van Dijk. Veenendaal. Kerkenverzamelaar.
opname 10-11-2009 foto. André van Dijk. Veenendaal. Kerkenverzamelaar.
opname 10-11-2009 foto. André van Dijk. Veenendaal. Kerkenverzamelaar.

Monumenten

In de kerk staat het monument ter nagedachtenis aan Lodewijk en Hendrik van Nassau, in 1574 gesneuveld in de slag op Mookerhei. Dit monument uit 1891, gemaakt door F.L.Stracké, werd geplaatst in de "meest naburige, trouw bezochte protestantse kerk". Ook aan de buitenkant bevindt zich een herinnering aan de twee graven van Nassau: in1939 werd een plaquette aangeboden door het 1ste bataljon van het 26ste regiment infanterie der grenstroepen als herinnering aan het feit dat het bij de Heumense sluis gelegerd was. De maker was de Heumense kunstenaar Jac. Maris.

Monumentomschrijving Rijksdienst

Hervormde kerk. Laatgotische dorpskerk, bestaande uit een gepleisterd, eenbeukig schip, een iets hoger, 5/8 gesloten koor met kleine zijkapellen. In deze kerk een monument ter gedachtenis aan het sneuvelen van graaf Lodewijk en graaf Hendrik van Nassau, in de slag op de Mokerheide.

Toren

Slank torentje met hoge naaldspits. Gerestaureerd. Klokkenstoel met gelui van twee klokken, waarvan een van F. Hemony, 1662, diam. 70,5 cm. en een van J. Franssen, 1702, diam. 39 cm.

Orgel

Het orgel is in 1977 gebouwd door de firma L. Verschueren (Heythuysen). Adviseur is de organist van de kerk, Derk P. Jansen.

Dispositie:

  • Manuaal 1: Roerfluit 8' - Prestant 4' - Octaaf 2' - Mixtuur 1' 3 sterk - Kromhoorn 8'.
  • Manuaal 2: Holpijp 8' - Gedekte fluit 4' - Nasard 3', vanaf c - Fluit 2' - Terts 1 3/5', vanaf c.
  • Pedaal: Subbas 16' (spreekt permanent).
  • Koppelingen: manuaal 1 aan pedaal - manuaal 2 aan pedaal - manuaal 2 aan manuaal 1.

Mechanische sleepladen. Manuaalomvang: C-g3. Pedaalomvang: C-f1.


Afbeeldingen

Exterieur

Interieur