Handelingen

Heusden, Putterstraat 32 - Evangelisch-Lutherse Kerk

Uit Reliwiki

Versie door JvN (overleg | bijdragen) op 30 jul 2024 om 19:28 (aanvulling)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam object: Evangelisch-Lutherse Kerk
Genootschap: PKN
Provincie: Noord-Brabant
Gemeente: Heusden
Plaats: Heusden
Adres: Putterstraat 32
Postcode: 5256AN
Sonneveld-index: 07748
Jaar ingebruikname: 1951 (hersteld)
Architect: F.B. Jantzen (reconstructie na 1944)
Huidige bestemming: Evangelisch-Lutherse Kerk
Monument status: Rijksmonument 408720



Geschiedenis (2010)

Heusden, Putterstraat 52 – Evangelische Lutherse kerk; jk 02-08-2012

Laat 18de eeuwse kerk, herbouwd na verwoesting door oorlogshandelingen in 1944. De Lutherse gemeente en de Gereformeerde kerk van Heusden vormen met ingang van 1 januari 2010 een protestantse gemeente. In de Lutherse kerk aan de Putterstraat en in de Gereformeerde kerk aan de Gasthuisstraat worden de kerkdiensten nu om en om gehouden. Er zijn nog geen besluiten genomen over het afstoten van één van de kerkgebouwen. En de hervormde kerk, van Gereformeerde Bond signatuur, blijkt (nog?) niet mee te doen met de PKN.

Orgel

Op 13 juni 1859, Tweede Pinksterdag, werd in de Evangelisch Lutherse Kerk te Heusden een nieuw orgel in gebruik genomen. Het is gekocht bij Vollebregt, die het al in de werkplaats had staan. Het gaat hier mogelijk om het orgel dat in 1855 gebouwd was voor de kerk in Dommelen. In 1951 werd het door Valckx & Van Kouteren overgeplaatst naar het nieuwe kerkgebouw. Zij breidden het pedaal uit met een volledig octaaf van d tot d'. Het orgel is door Van Rossum gerestaureerd. Daarbij is weer een pedaal geplaatst in de oorspronkelijke maat.

Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed

De Evangelisch Lutherse kerk, na oorlogsschade herbouwd in 1951, wordt beschermd vanwege het eenklaviers orgel met 8 registers, in 1852 vervaardigd door J.J. Vollebregt.

In de media

  • Uit Reformatorisch Dagblad, 5 januari 2010.

De evangelisch-lutherse gemeente in Heusden en de gereformeerde kerk in Heusden gaan samen verder. Dat hebben leden van een bezinningscommissie onlangs besloten. De gemeente gaat luthers-gereformeerde gemeente in oprichting heten, aldus scriba J. G. de Kruijf van de evangelisch-lutherse gemeente. Diensten worden sinds 1 januari dit jaar gezamenlijk gehouden. De gereformeerde kerk hield elke zondag een morgendienst om tien uur, de evangelisch-lutherse gemeente een keer in de veertien dagen om 10.30 uur. Nu worden de gereformeerde en evangelisch-lutherse diensten om en om gehouden om 10.15 uur. Het naar elkaar toegroeien is een proces van jaren geweest, zegt De Kruijf. „We hadden al een gezamenlijk nieuwsblad en hielden een jaarlijkse bezinningsdag in het najaar.” Directe aanleiding vormde een terugloop in ledental, die vooral de gereformeerde kerk trof. „De evangelisch-lutherse gemeente heeft al eeuwen weinig leden gehad, ongeveer veertig. De gereformeerde kerk had echter te maken met een sterke daling.” De Kruijf hoopt dat het samengaan van de kerken een nieuw elan uitstraalt naar de omgeving. „Het is aantrekkelijker naar een kerk te gaan die vol zit dan in een bank te schuiven van een halflege kerk.” Er zijn nog geen gesprekken geweest over een mogelijke sluiting van een van de twee kerkgebouwen: de gereformeerde kerk aan de Gasthuisstraat of de evangelisch-lutherse gemeente aan de Putterstraat.

  • Uit Reformatorisch Dagblad, 1 mei 2012

HEUSDEN – In de gereformeerde kerk aan de Gasthuisstraat in Heusden is op 22 april 2012 voor het laatst een dienst gehouden. De kerkenraad heeft besloten om de gemeente, bestaande uit twintig leden van wie er ongeveer tien de diensten bezochten, niet langer te laten voortbestaan. De hervormde prof. J. G. B. Jansen, verbonden aan het Simon Wiesenthal Instituut te Brussel, was de predikant van de gemeente. „Eerst was er nog sprake van een fusie met de lutherse gemeente in Heusden, maar die is niet van de grond gekomen.” Volgens prof. Jansen zullen de kerkgangers zich verspreiden over de hervormde kerk in Heusden en de gereformeerde kerken in Drunen en Waalwijk.

Externe link

Afbeeldingen

Exterieur

Orgel