Hillegersberg, Statenplein 1 - Christus Koning

Naam kerk: Christus Koning
Postcode: 3051HS
Architect: Vries, H.P.J. de
Huidige bestemming: buiten gebruik

Nieuwe parochie in Rotterdam-Hillegersberg, opgericht jaren 1920.

Grote driebeukige kerk met terzijde staande toren, in traditionalistische trant, gebouwd volgens het concept van de zogenaamde volkskerk. De kerk maakt samen met pastorie en scholen deel uit van een R.K. complex aan het Statenplein. De toren werd bekroond door een vierkante, opengewerkte lantaarn, met gemetselde spits. Bij een blikseminslag in november 1991 ontstond instortingsgevaar van de bovenbouw van de toren, waardoor deze moest worden gesloopt.

De kerkruimte was eerder al inwendig verkleind en (tamelijk smakeloos) gemoderniseerd. Buiten gebruik gesteld per 1 januari 2003.

In 2010 is deze, met name qua baksteenwerk aan het exterieur rijk gedetailleerde kerk, alsnog op de Gemeentelijke monumentenlijst van Rotterdam geplaatst. Er is daarna overleg tussen de Gemeente en het Bisdom Rotterdam geweest over een passende herbestemming van dit kerkgebouw; sloop leek niet (meer) aan de orde. Wel verbouwing tot sporthal voor de nabij gelegen scholen.

Eveneens in gebruik (geweest) als Byzantijns Orthodoxe Kerk.

• 2018 In restauratie-verbouwing tot appartementen.