Handelingen

Hilversum, Johannes Geradtsweg 115 - Nieuw Apostolische Kerk

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Nieuw Apostolische Kerk
Genootschap: Nieuw Apostolische Kerk in Nederland
Provincie: Noord-Holland
Gemeente: Hilversum
Plaats: Hilversum
Adres: Johannes Geradtsweg 115
Postcode:
Sonneveld-index: 05678
Jaar ingebruikname: 1937
Architect: Bakker, B.H. en C.M.
Huidige bestemming: buiten gebruik
Monument status: gemeentelijk monument


Geschiedenis

Belangrijke interbellumkerk in sobere functionalistische vormen, stilistisch beïnvloed door het werk van de Hilversumse architect W.M. Dudok. Gebouwd in 1937. Het ontwerp is van Barend Hendrik Bakker en zijn zoon Cornelis Marinus Bakker, architecten te Hilversum.

  • 2021 - Nieuw-Apostolische Kerk in Hilversum sluit de deuren. Monumentaal gebouw aan Joh. Geradtsweg per 1 augustus 2021 verkocht aan projectontwikkelaar. Vermoedelijk krijgt de kerk een woonfunctie.

Exterieur

Rechthoekige zaalkerk met bescheiden toren aan de noordgevel. De gebouwdelen en het glas in lood zijn een sobere compositie van rechthoekige volumes. Een luifel en blauwe geglazuurde stenen markeren de hoofd- en achteringang. Het boogvenster boven de hoofdingang en de laagbouw­ kap contrasteren met de strakke moderniteit van het complex.

Interieur

In 2015 is het kerkgebouw inwendig verbouwd naar ontwerp van MK Architecten te Rotterdam om plaats te kunnen bieden aan grote bijeenkomsten en concerten. Daarbij heeft het hoge en oude altaar uit de zeventiger jaren plaats gemaakt voor een modern en flexibel altaar. Ook is het podium uitgebreid. De kerkbanken, eveneens uit de zeventiger jaren, hebben plaats gemaakt voor stapelbare stoelen, in verschillende lichttinten en kleuren.

Orgel

Het gebouw van de Nieuw Apostolische Kerk werd in 1937 gebouwd naar ontwerpen van architectenbureau Bakker. De firma Dekker uit Goes leverde een pijporgel. Het is in 1947 door Flentrop gereviseerd. De speeltafel is in 1993 gedigitaliseerd. In 2014/2015 voerde de firma Orgelbouw Alkmaar een revisie uit. De windmotor is naar een andere ruimte verplaatst in verband met geluidsoverlast. Het pijpwerk is schoongemaakt en waar nodig hersteld. Op 27 juni 2015 nam men het orgel weer in gebruik, tegelijk met de gereviseerde kerkzaal.

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur

Foto's gepubliceerd met toestemming van MK Architecten (Matthijs Klooster), Rotterdam