Handelingen

Hilversum, Pelikaanstraat 32 - Joseph: verschil tussen versies

Uit Reliwiki

k
(kaart hersteld)
 
Regel 3: Regel 3:
 
[[Categorie:Rijksmonument]]
 
[[Categorie:Rijksmonument]]
 
[[Categorie:Buiten Gebruik]]
 
[[Categorie:Buiten Gebruik]]
[[Categorie:RK]]
 
 
[[Categorie:Hilversum]]
 
[[Categorie:Hilversum]]
 
[[Categorie:Gemeente Hilversum]]
 
[[Categorie:Gemeente Hilversum]]
Regel 9: Regel 8:
  
  
{{#display_map:1221KN Pelikaanstraat 32 Hilversum, Nederland|type=hybrid}}
+
{{#display_map:52.22486,5.19042|type=hybrid}}
  
 
{|  
 
{|  

Huidige versie van 26 jun 2020 om 11:22


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: St. Joseph
Genootschap: Rooms Katholieke Kerk
Provincie: Noord-Holland
Gemeente: Hilversum
Plaats: Hilversum
Adres: Pelikaanstraat 32
Postcode: 1221KN
Inventarisatienummer: 05682
Jaar ingebruikname: 1936
Architect: Andriessen, N.
Huidige bestemming: inbouw appartementen
Monument status: Rijksmonument 522738


Geschiedenis

Interessante interbellumkerk met toren. Buiten gebruik 1994, toen de St. Josephparochie werd samengevoegd met de H. Hartparochie. Verbouwd tot appartementen 1998-1999.

Monumentomschrijving Rijksdienst

Voormalige rooms-katholieke KERK 'St. Joseph', hoofdonderdeel van het complex ""Veenshof"", gebouwd in de periode 1935-1936 naar het ontwerp van N. Andriessen in de stijl van de Delftse School, gelegen aan de Pelikaanstraat ten noorden van de hof.

Omschrijving

De voormalige rooms-katholieke kerk ""St. Joseph"", gebouwd op oost-west georiënteerde, vrijwel rechthoekige en symmetrische plattegrond met toren op de zuidwesthoek, overdekte gang naar de voormalige pastorie en overdekte gang naar de voormalige sacristie aan de noordoostzijde. De hoog opgaande, spitse zadeldaken zijn bedekt met grijze dakpannen. De kappen van de voormalige doopkapel in de noordwesthoek en de uitbouwtjes aan de voormalige processiegangen aan de noord- en zuidgevel zijn uitgevoerd in koper. De dakranden zijn bedekt met tegels. Het schilddak met zeeg van de toren is bedekt met grijze leipannen en wordt bekroond door een kruis op opengewerkte bol. De gevels zijn opgetrokken in gele baksteen op een plint van paars/blauwe klinkers. Detailleringen zijn uitgevoerd in natuursteen (zandsteen) of sierbeton.

De voorgevel (W) bevat in het midden, in boogvormig, iets verdiept gevelvlak, de dubbele houten toegangsdeuren met ijzerwerk onder bovenlicht, bereikbaar via vier bakstenen treden, en waarboven drie blinde zandstenen rondboogvensters en rozetvenster met gekleurde glas-in-loodramen in zandstenen omlijsting. Links en rechts van dit middendeel is een houten deur in boogvormig, iets verdiept gevelvlak geplaatst. Het volume met hoofdportaal en zijportalen wordt afgesloten door een spits zadeldak, bekroond door een haan op opengewerkte bol.

Rechts bevindt zich de vierkante toren op de zuidwesthoek, met in de westgevel op de begane grond twee rondboogvensters, waarboven een deur met balkon in boogvormig gevelvlak en in de zuidgevel drie vensters. De klokken hingen achter drie lange boogvormige openingen aan de oost- en westzijde en ronde openingen aan de noord- en zuidzijde. Aan de linkerzijde bevindt zich de voormalige doopkapel op de noordwesthoek, ontworpen als een vogelkop met ronde vensters als de ogen en een tegelbedekking op de driehoekige schuine helling als de snavel, zowel aan de west- als de oostzijde.

De linker zijgevel (N) bevat rechts de gang met drie rondbogen, waarvan de middelste een doorloop, en nevenvertrekken met zes-ruitsvenster naar de voormalige pastorie; en links de gang naar de voormalige sacristie via een zijkapel, uitgevoerd als aanbouw onder zadeldak met rozetvenster in de topgevel. De voormalige sacristie is eveneens bereikbaar via een deur in de oost- en westgevel. De zijgevel van de kerk heeft vier topgeveltjes onder zadel-steekkapjes, waarin een samengesteld venster van drie lange rondboogvensters. Tussen de topgevels bevinden zich ronde vensters. Links van de linker topgevel is een deur geplaatst, bereikbaar via bakstenen treden.

De rechter zijgevel (Z) bevat rechts een aanbouw (voormalige zijkapel) onder zadeldak met schoorsteen en rozetvenster in de topgevel, waaronder een aanbouw onder kap. De zijgevel bevat evenals de noordgevel de topgeveltjes waartussen de ronde vensters. De verdiept liggende open gang onder rondbogen voor de kelderruimte is vanaf de hof bereikbaar vanaf de oost- en wetszijde.

De achtergevel (O) bevat de voormalige absis achter smalle aanbouw onder zadeldak met uitgebouwde zijaltaren onder lessenaarsdaken. Een koperen kruis op natuurstenen console, waarboven een klein rozetvenster, is in een rondboog in de gevel bevestigd. Ter weerszijden bevinden zich lange rondboogvensters.

Waardering

De voormalige rooms-katholieke kerk 'St. Joseph' is van algemeen belang wegens cultuur- en architectuurhistorische waarde als goed bewaard gebleven voorbeeld van een kerk, gebouwd in de eerste helft van de twintigste eeuw in de stijl van de Delftse School naar het ontwerp van N. Andriessen en als hoofdonderdeel van het complex ""Veenshof"".

Externe links

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur