Handelingen

Hoek van Holland, Prins Hendrikstraat 191 - Dorpskerk

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Dorpskerk
Genootschap: PKN Protestantse Gemeente Hoek van Holland
Provincie: Zuid-Holland
Gemeente: Rotterdam
Plaats: Hoek van Holland
Adres: Prins Hendrikstraat 191
Postcode: 3151AE
Sonneveld-index: 02351
Jaar ingebruikname: 1926
Architect: Jolink, W.H.J.
Huidige bestemming: protestantse kerk
Monument status: Geen

Geschiedenis

Gebouwd als Ned. Hervormde Kerk Nu de PKN kerk in Hoek van Holland. Aardige interbellumkerk met door kopergroene spits bekroonde toren. Doordat de houten voorganger van deze kerk door storm en wind in verval was geraakt, werd besloten tot nieuwbouw. Deze kerk werd op 8 december 1926 in gebruik genomen.

Uitbreiding en verbouwing in 2010.

Orgel

In 1901 werd in de voorgaande kerk een orgel in gebruik genomen, een éénklaviers gebouwd door Friedrich Leicel & Zoon uit Lochem. Dat is meeverhuisd naar deze kerk. Het raakte zwaar beschadigd door de inslag van een V1-bom. In 1947 leverde de firma Van Leeuwen een nieuw orgel, waarbij volgens enkele bronnen een orgelkas van de firma Standaart werd gebruikt. Deze kas zou dateren van rond 1928 en de herkomst is niet bekend. Er zijn echter sterke aanwijzingen dat de kas door Van Leeuwen in 1947 nieuw is gemaakt. In 1975 bood men het oude binnenwerk te koop aan, en de firma Fama & Raadgever bouwden een nieuw mechanisch orgel in de kas. Adviseur was Klaas Bolt. Het orgel is op 30 september 1975 in gebruik genomen. De Fagot 16' is gedeeld tussen f en fis, en kan door de registerknop half te trekken enkel op het pedaal worden gebruikt. In oktober 2014 is de temperatuur van het orgel gewijzigd van Werckmeister II in Vallotti-Van Biezen

In de media

  • uit RTV Rijnmond, 3 oktober 2010.

Afgelopen dinsdagnacht is uit het orgel van de Dorpskerk in Hoek van Holland een veertigtal orgelpijpen gestolen. Vermoedelijk gaat het om koperdieven. Onlangs werd de Protestantse gemeente ook bezocht door het dievengilde. Toen werd koperen leiding ontvreemd. Uit het Fama & Raadgever-orgel (1975) werden twintig orgelpijpen van koper en circa evenveel pijpen van orgelmetaal meegenomen. De dieven wisten zich via een luik toegang tot de kerk te verschaffen. Het kerkgebouw ondergaat momenteel een verbouwing. De bouwcommissie van de kerk schat de schade aan het orgel in op 150.000 à 200.000 euro. Pas over een half jaar verwacht men weer van het orgel gebruik te kunnen maken.

Website's

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur