Handelingen

Hollum, Westerlaan 15 - Gereformeerde Kerk

Uit Reliwiki

Versie door Pa3ems (Overleg | bijdragen) op 14 dec 2022 om 17:06
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Westerlaankerk
Genootschap: PKN Gereformeerde Kerk
Provincie: Friesland
Gemeente: Ameland
Plaats: Hollum
Adres: Westerlaan 15
Postcode: 9161AN
Sonneveld-index: 09101
Jaar ingebruikname: 1923
Architect: Warringa, J.
Huidige bestemming: buiten gebruik
Monument status: geen
opname 1961 © AvD.

Geschiedenis

In 1922 kocht de kerkenraad van de Gereformeerde Kerk te Hollum op Ameland voor fl. 400 een stuk grond aan de Westerlaan in Hollum en gaf aannemer Warringa uit Nieuw-Buinen opdracht plannen te maken voor de bouw van een nieuwe kerk. Ook het afbraakmateriaal van de Blauwe Schuur – waar voordien gekerkt werd – kon voor de nieuwbouw worden gebruikt. De ‘Blauwe Schuur werd dus afgebroken

Deze Gereformeerde gemeente is ontstaan als afsplitsing van de doopsgezinden. Heden juist veel samenwerking met de doopsgezinde kerk (gezamenlijke diensten) en minder met PKN.

  • 2022 - Wordt op korte termijn gesloten.
  • 2022 - Op donderdagavond 25 augustus 2022 kwam er een eind aan het kerkelijk leven van de Westerlaankerk te Hollum op Ameland. Op deze plek werd negenennegentig jaar lang lief en leed gedeeld. Tegen de avond haalde een groepje gemeenteleden in de lege kerkzaal herinneringen op aan vroeger.

In de media

  • Uit Reformatorisch Dagblad, 27 oktober 2009.

Gereformeerden en doopsgezinden op Ameland zijn deze maand een federatief verband aangegaan. De gemeente heet doopsgezind-gereformeerd Ameland. Al sinds enkele jaren zijn alle diensten en activiteiten van beide gemeenten samengevoegd. Wat in de praktijk al werkelijkheid was op Ameland, is met de federatie nu formeel bekrachtigd. De samen­werking tussen beide gemeenten dateert van 2003. Elke zondag wordt er afwisselend in twee van de vier kerken een dienst gehouden. In Hollum staat zowel een kerkgebouw van de gereformeerde kerk als van de doopsgezinde gemeente, in de dorpen Ballum en Nes staan kerken van de doopsgezinden.


Afbeeldingen

Exterieur