Handelingen

Hoofdpagina

Uit Reliwiki

Welkom bij Reliwiki

Reliwiki, de Nederlandse database over religieuze gebouwen, is gemaakt en wordt steeds verder aangevuld en verbeterd door gebruikers zoals u. Ruim 2.050 gebruikers hebben zich al aangemeld en samen hebben ze meer dan 118.000 foto's geüpload! En toch zijn er nog gebouwen met weinig informatie. Voeg uw informatie en foto’s gemakkelijk toe en draag zo bij aan de kennis van en waardering voor religieuze gebouwen.

Steun Reliwiki! Voor de hosting en het onderhoud van deze site die gerund wordt door vrijwilligers is geld nodig. Ondersteun Reliwiki met uw bijdrage op NL86 TRIO 0198 3859 94 (Triodos Bank) ten name van Stichting Reliwiki. Uw schenking is fiscaal aftrekbaar. Doe het vandaag nog en houd Reliwiki en al haar data toegankelijk voor iedereen!

Nieuwsberichten

Utrechtse kerken organiseren adventsmarkt

Op zaterdag 2 december wordt door diverse Utrechtse kerken (protestant, rooms-katholiek, doopsgezind e.a.) een sfeervolle adventsmarkt georganiseerd in de gangen van de Pandhof, ingang Domplein. Op de markt zijn kerst- en adventsartikelen, hapjes en glühwein, kerstcadeautjes met inhoud en adventskransen te koop. Ook wordt er informatie verstrekt over de kerstactiviteiten in de Utrechtse kerken.

De markt vindt plaats van 15.30 tot 17.30 uur, waarbij om 16.50 uur een kort moment van aandacht is door een Utrechtse predikant en de kerstboom wordt aangelicht. Hierna luiden de klokken van de Domtoren de advent feestelijk in.

Graffiti in Groninger kerken onderzocht

Bij een bezoek aan een kerk zal je oog er niet op vallen: graffiti. Maar als je er eenmaal op gaat letten dan ontdek je het overal. Ingekraste tekeningen in muren en balken, soms verborgen achter spinnenwebben. Volgens landschapshistoricus Laura Ietswaart is het de moeite waard om er in een kerk naar op zoek te gaan, omdat het veel zegt over de mensen die de kerk bouwden en er naartoe gingen.

Ietswaart heeft onderzoek gedaan in oude Groninger kerken en heeft hier meer dan 900 stuks graffiti genoteerd. Ze onderscheidde drie hoofdgroepen: constructie graffiti als gevolg van de bouw en inrichting van de kerk, institutionele en administratieve graffiti door geestelijken en mensen werkzaam in de kerk. De grootste groep vormt de bezoekersgraffiti. Heel bijzonder was de vondst van graffiti in de Ludgerkerk in Garnwerd, waar twee panelen met gedichten gevonden zijn. Ietswaart hoopt dat haar onderzoek bijdraagt bij het inzien van de waarde van kerkgebouwen en het behoud ervan.

Boodschappen doen onder hoge bogen

De Theresiakerk aan de Apeldoornselaan in Den Haag wordt binnenkort een nieuwe vestiging van supermarktketen Hoogvliet. De kerk, ontworpen in de stijl van de Nieuwe Haagse School, staat al ruim vijftien jaar leeg en dreigde te worden gesloopt. Nieuwbouw zou hiervoor in de plaats komen. Na protest daartegen is de ontwikkelaar met vertegenwoordigers uit de wijk gaan werken aan een nieuw plan.

Het grootste deel van het kerkgebouw en de voormalige pastorie wordt volgens het ontwerp ingenomen door een vestiging van Hoogvliet. Hiernaast zal er ruimte gecreëerd worden voor buurtbewoners om elkaar te ontmoeten. Er zal zoveel mogelijk worden gestreefd naar het behoud van de bestaande historische elementen in de Theresiakerk, zoals het glas in lood, bijzondere metselwerkverbanden, gewelven en kolommen. Een bijeenkomst over het voorlopig ontwerp wordt binnenkort gepresenteerd bij een inloopbijeenkomst.

Middeleeuwse scheepslading terug gevonden

Tijdens booronderzoek in Almere Pampus hebben archeologen een middeleeuws houten kerkkapconstructie opgespoord. Het gaat om een ‘bouwpakket’ van minstens tachtig balken die samen een kap vormen van circa 9 bij 22 meter. Vermoedelijk was het in de 15e eeuw over het water onderweg naar Franeker, maar is de lading tijdens de reis van boord gevallen of met het schip vergaan. De onderdelen van de middeleeuwse kerkkap waren in de jaren ’80 al ontdekt tijdens archeologische opgravingen van scheepswrakken op het kavel in Almere. De balken werden toen herbegraven om uitdroging van het hout te voorkomen, maar de exacte locatie van de herbegraving is niet goed bewaard gebleven.

Op basis van oude luchtfoto’s, overzichtstekeningen en beschrijvingen van de toenmalige archeologen werd de vermoedelijke verblijfplaats in kaart gebracht en werd booronderzoek verricht. Daarbij werd al snel op plastic en hout gestuit, precies zoals verwacht. Op oude foto’s was al te zien dat de kerkkap was herbegraven en afgedekt met landbouwplastic. Het is uniek om een houten kerkkap als scheepslading in zijn geheel terug te vinden. De gemeente laat aanvullend onderzoek doen om de precieze datering van het hout te kunnen bepalen en meer duidelijkheid te krijgen over het schip waarmee het vervoerd werd.

Nieuw op Reliwiki? Aan de slag

Start uw avontuur met Reliwiki - het is makkelijk en leuk:

Sponsoren

Reliwiki ontvangt een financiële bijdrage voor het instandhouden van de website van:

BOEilogonieuw.jpg Vrienden Van BOEi logo.jpg Vriendenloterij.jpg

Leegstandsmeldingen

Heeft u meldingen over leegstand en/of {aankomende) sluiting van religieuze gebouwen? Wij zien ze graag tegemoet via e-mail
Een overzicht van welke kerken (mogelijk) gaan sluiten of inmiddels gesloten zijn vindt u hier

ANBI-status

Reliwiki is een stichting met ANBI-status. Onze gegevens vindt u hier.

Met dank aan

BOEi Stichting BHRE
Rijksoverheid Restauratiefonds
Donatus Verzekeringen Prins Bernhard Cultuurfonds
Provincie Gelderland Provincie Noord-Brabant

Interessante links

Naast Reliwiki zijn er veel andere sites over religieuze objecten. Zie bijv. deze lijst

Overzichten

Contact

Contact maken met Reliwiki? Stuur eene-mail. We reageren zo spoedig mogelijk. Meer weten over het ontstaan en het doel van Reliwiki en over het Strategisch Plan voor het Religieus Erfgoed? Klik hier.

Facebook logo.png

Reliwiki op Facebook

Facebook logo.png

De groep Nederlands religieus erfgoed op facebook