Handelingen

Hoofdpagina: verschil tussen versies

Uit Reliwiki

(18 tussenliggende versies door 2 gebruikers niet weergegeven)
Regel 13: Regel 13:
== Nieuws==
== Nieuws==


===Opstellen kerkenvisie mogelijk===
===#jumpforheritage===
Door de sterke daling van het kerkbezoek en het aantal kerkleden, is er steeds minder geld om kerkgebouwen in Nederland te onderhouden en sluiten de komende 10 jaar tussen 1.500 en 4.500 kerken hun deuren. Door middel van een kerkenvisie kan inzichtelijk gemaakt worden wat de stand van zaken is en welke toekomstperspectieven er zijn voor het behoud van een kerkgebouw. Het Rijk stelt tot 15 februari 2021 geld beschikbaar voor het opstellen van een gemeentelijke kerkenvisie met als doel een duurzaam toekomstperspectief ontwikkelen voor de monumentale kerkgebouwen, moskeeën en synagogen in Nederland.
Stichting Oude Groninger Kerken doet mee met  #jumpforheritage, de campagne van de Europese erfgoedorganisatie Future for Religious Heritage (FRH). Het is een oproep aan alle Europeanen een foto te maken van zichzelf, springend voor een religieus erfgoed gebouw of plek. Samen met andere foto’s onder dezelfde hashtag vormen ze een ketting, die het draagvlak voor dit specifieke erfgoed Europees onder de aandacht brengt. Stichting Oude Groninger Kerken, een van de leden van FRH, doet ook mee met deze campagne. De actie #jumpforheritage verbindt sport, erfgoed, gezondheid en bewustzijn en zorgt natuurlijk voor een moment van plezier. Ook mee doen met deze actie? Kijk dan op de website!
Meer informatie over het door BOEi laten opstellen van een kerkenvisie is hier te vinden:
*[https://www.groningerkerken.nl/nl/nieuws/2021-2/390/wij-doen-mee-jumpforheritage Website Stichting Oude Groninger Kerken]
*[http://www.boei.nl/kerkenvisie Website BOEi]


===Te koop: kerk voor een prikkie===
===Nieuwe editie Kerkmagazine===
De coronacrisis heeft ook impact op parochies en kerkgemeenten in Nederland. Door dalende inkomsten verslechtert de financiële situatie in rap tempo en worden zij steeds vaker gedwongen om één of meerdere kerken te verkopen. Kerken zijn voor hun inkomsten erg afhankelijk van collectes. En nu door corona de kerken leegblijven, blijven dus ook de inkomsten achter terwijl de onderhoudskosten doorlopen.
De nieuwste editie van het Kerkmagazine schenkt onder andere aandacht aan de impact van de pandemie op kerken, een verzonken doopvont in Goor en een schokkend verhaal rond de koorbanken in Bolsward. Nieuwsgierig naar deze uitgave? Het magazine is te downloaden via de website.
Dat blijkt uit onderzoek van vastgoedadviseur Colliers. Voor de coronacrisis hadden kerken het ook al moeilijk, doordat steeds minder mensen een dienst bezoeken. Voor één op de drie kerken dreigt leegstand, constateerde Colliers eind 2019 al.  
*[https://kerkmagazine.nl/over-nieuwe-kerken-en-verbouwingen-kerkmagazine-maart-2021?fbclid=IwAR0CFmAy76w0HZ4EZV9MRnRU4RGQl7YFA0hSrGuf2IdKtskKv23zi1Vf2uQ Kerkmagazine editie maart 2021]
*[https://www.rtlnieuws.nl/economie/artikel/5212544/kerken-verkoop-colliers-kosten?fbclid=IwAR1Ym2ltT569ii3pJ1Kk9dlCJDWvAhgEuYYhHGI84j2EdCT6cBsoXcO3iYg Website RTL Nieuws]


===Nieuwe website over Glas-in-lood ramen in de ca. 30 R.K. kerken in het gebied tussen Maas en Waal===
===Boek 'Terug naar de verloren tijd'===
Dhr. Bormans uit Wijchen heeft in 2020 gewerkt aan een vrijwel compleet overzicht van de (gebrandschilderde) glas-in-loodramen in de ca. 30 RK- kerken in het gebied tussen Maas en Waal (= Land van Maas en Waal + Rijk van Nijmegen, westelijk deel).
Tegen de achtergrond van een turbulente periode, geteisterd door corona en groeiende maatschappelijke spanningen, besluit schrijver en uitgever Andy Arnts de waanzin achter zich te laten en terug te keren naar ‘de verloren tijd’. Hij reisde daarvoor af naar Zuid-Limburg om  vergetelheid te zoeken te midden van veldkruisen, kerken en kapellen. Al spoedig wordt deze ‘kapellekesreis’ het decor van een openhartig relaas waarin Arnts terugkijkt op zijn beschermde jeugd en deze afzet tegen de wereld van nu, waarin verhitte discussies over het klimaat, diversiteit en immigratie aan de orde van de dag zijn. Het boek 'Terug naar de verloren tijd' is een fascinerende mengeling van actuele bespiegelingen, levensfilosofie en memoires, speels verwerkt in een niet-alledaags reisverhaal en gelardeerd met scherpe humor en zelfspot.
Naast foto's van de kerkramen met beschrijvingen van de afbeeldingen bevat de website ook uitgebreide informatie over de kerken, de architecten  en de kunstenaars/glazeniers die de ramen gemaakt hebben.
Sinds kort staat het overzicht op internet:
* [http://www.kerkramentussenmaasenwaal.nl Website Kerkramen tussen Maas en Waal]


===Promovendus Wesselink: Sloop kerkgebouw niet, maar zoek nieuwe bestemming===
===Archeologische vondst bij restauratie Grote kerk Zwolle ===
* [http://dare.ubvu.vu.nl/handle/1871/55690 Hier staat de complete dissertatie in pdf formaat]
Bij restauratiewerkzaamheden in de Grote of St. Michaelskerk in Zwolle, zijn resten gevonden van de voorganger van de kerk, een Romaanse kerk.  
De ontkerkelijking heeft ingrijpende gevolgen voor het kerkelijke vastgoed. Omdat het praktisch onmogelijk is om alle nog bestaande gebouwen te behouden is een toegespitste aanpak noodzakelijk. Promovendus Herman Wesselink: „We kunnen beter kerken herbestemmen dan slopen, al is dat laatste niet uit te sluiten.
De Zwolse stadsarcheoloog Michael Klomp deed de spectaculaire vondst van de romaanse voorganger. De gemeente Zwolle noemt de vondst van de kerk ‘het oudste tastbare stukje Zwolle’. En oud is het zeker: in ieder geval bijna 1000 jaar.
 
De huidige kerk is voor een gedeelte op de fundering van haar voorganger gebouwd. Dat vermoedde men al, maar fysiek bewijs was er nog niet. Tot nu toe. Nu de grafzerken (platen die graven bedekken) tijdelijk verwijderd zijn, zijn de resten zichtbaar. Hoe oud de voorganger precies is, weten we niet, maar sowieso vóór het jaar 1040.
 
Dat zit zo: op 7 december 1040 bepaalt de bisschop van Utrecht namelijk dat de Michaëlskerk (zoals de Grote Kerk ook wordt genoemd) van Zwolle aan Deventer wordt geschonken. Zo duikt de naam Zwolle voor het eerst op in de archieven op, direct in combinatie met de romaanse Michaëlskerk waarvan nu de resten gevonden zijn. Zo weten we dat de voorganger van De Grote Kerk in ieder geval bijna 1000 jaar oud is.
 
===Kerkfotografie.nl===
Kerkfotografie.nl brengt uitnodigend en inspirerend kerken in beeld. Op deze website staat een overzicht van kerken met een oud en/of bijzonder interieur. Samen vormen zij een beeldbank van herinnering, herkenning en misschien zelfs bezinning waardoor de kerken van nu zichtbaar blijven voor de generaties na ons. Ook als de kerken zelf inmiddels een andere bestemming hebben gekregen of zijn afgebroken.
*[https://kerkfotografie.nl/ Kerkfotografie Nederland]


== Nieuw op Reliwiki? Aan de slag ==
== Nieuw op Reliwiki? Aan de slag ==

Versie van 25 feb 2021 13:10

Welkom bij Reliwiki

Steun Reliwiki! Voor de hosting en het onderhoud van deze site die gerund wordt door vrijwilligers is geld nodig. Ondersteun RELIWIKI met uw bijdrage op NL86 TRIO 0198 3859 94 (Triodos Bank), t.n.v. de stichting Reliwiki. Uw schenking is fiscaal aftrekbaar. Doe het vandaag nog en houd Reliwiki en al haar data toegankelijk voor iedereen!

Controleer informatie over kerken en deel kennis met anderen

Reliwiki, de Nederlandse database over religieuze gebouwen, is gemaakt en wordt steeds verder aangevuld en verbeterd door gebruikers zoals u. Ruim 2.050 gebruikers hebben zich al aangemeld en samen hebben ze meer dan 118.000 foto's geüpload! En toch zijn er nog gebouwen met weinig informatie. Voeg uw informatie en foto’s gemakkelijk toe en draag zo bij aan de kennis van en waardering voor religieuze gebouwen.

Nieuws

#jumpforheritage

Stichting Oude Groninger Kerken doet mee met #jumpforheritage, de campagne van de Europese erfgoedorganisatie Future for Religious Heritage (FRH). Het is een oproep aan alle Europeanen een foto te maken van zichzelf, springend voor een religieus erfgoed gebouw of plek. Samen met andere foto’s onder dezelfde hashtag vormen ze een ketting, die het draagvlak voor dit specifieke erfgoed Europees onder de aandacht brengt. Stichting Oude Groninger Kerken, een van de leden van FRH, doet ook mee met deze campagne. De actie #jumpforheritage verbindt sport, erfgoed, gezondheid en bewustzijn en zorgt natuurlijk voor een moment van plezier. Ook mee doen met deze actie? Kijk dan op de website!

Nieuwe editie Kerkmagazine

De nieuwste editie van het Kerkmagazine schenkt onder andere aandacht aan de impact van de pandemie op kerken, een verzonken doopvont in Goor en een schokkend verhaal rond de koorbanken in Bolsward. Nieuwsgierig naar deze uitgave? Het magazine is te downloaden via de website.

Boek 'Terug naar de verloren tijd'

Tegen de achtergrond van een turbulente periode, geteisterd door corona en groeiende maatschappelijke spanningen, besluit schrijver en uitgever Andy Arnts de waanzin achter zich te laten en terug te keren naar ‘de verloren tijd’. Hij reisde daarvoor af naar Zuid-Limburg om vergetelheid te zoeken te midden van veldkruisen, kerken en kapellen. Al spoedig wordt deze ‘kapellekesreis’ het decor van een openhartig relaas waarin Arnts terugkijkt op zijn beschermde jeugd en deze afzet tegen de wereld van nu, waarin verhitte discussies over het klimaat, diversiteit en immigratie aan de orde van de dag zijn. Het boek 'Terug naar de verloren tijd' is een fascinerende mengeling van actuele bespiegelingen, levensfilosofie en memoires, speels verwerkt in een niet-alledaags reisverhaal en gelardeerd met scherpe humor en zelfspot.

Archeologische vondst bij restauratie Grote kerk Zwolle

Bij restauratiewerkzaamheden in de Grote of St. Michaelskerk in Zwolle, zijn resten gevonden van de voorganger van de kerk, een Romaanse kerk. De Zwolse stadsarcheoloog Michael Klomp deed de spectaculaire vondst van de romaanse voorganger. De gemeente Zwolle noemt de vondst van de kerk ‘het oudste tastbare stukje Zwolle’. En oud is het zeker: in ieder geval bijna 1000 jaar.

De huidige kerk is voor een gedeelte op de fundering van haar voorganger gebouwd. Dat vermoedde men al, maar fysiek bewijs was er nog niet. Tot nu toe. Nu de grafzerken (platen die graven bedekken) tijdelijk verwijderd zijn, zijn de resten zichtbaar. Hoe oud de voorganger precies is, weten we niet, maar sowieso vóór het jaar 1040.

Dat zit zo: op 7 december 1040 bepaalt de bisschop van Utrecht namelijk dat de Michaëlskerk (zoals de Grote Kerk ook wordt genoemd) van Zwolle aan Deventer wordt geschonken. Zo duikt de naam Zwolle voor het eerst op in de archieven op, direct in combinatie met de romaanse Michaëlskerk waarvan nu de resten gevonden zijn. Zo weten we dat de voorganger van De Grote Kerk in ieder geval bijna 1000 jaar oud is.

Kerkfotografie.nl

Kerkfotografie.nl brengt uitnodigend en inspirerend kerken in beeld. Op deze website staat een overzicht van kerken met een oud en/of bijzonder interieur. Samen vormen zij een beeldbank van herinnering, herkenning en misschien zelfs bezinning waardoor de kerken van nu zichtbaar blijven voor de generaties na ons. Ook als de kerken zelf inmiddels een andere bestemming hebben gekregen of zijn afgebroken.

Nieuw op Reliwiki? Aan de slag

Start uw avontuur met Reliwiki - het is makkelijk en leuk:

Sponsoren

Reliwiki ontvangt een financiële bijdrage voor het instandhouden van de website van:

BOEilogonieuw.jpg Donatus logo zonder-payoff RGB.JPG Vrienden Van BOEi logo.jpg BGL klein.jpg

Leegstandsmeldingen

Heeft u meldingen over leegstand en/of {aankomende) sluiting van religieuze gebouwen? Wij zien ze graag tegemoet via e-mail
Een overzicht van welke kerken (mogelijk) gaan sluiten of inmiddels gesloten zijn vindt u hier

ANBI-status

Reliwiki is een stichting met ANBI-status. Onze gegevens vindt u hier.

Met dank aan

BOEi Stichting BHRE
Rijksoverheid Restauratiefonds
Donatus Verzekeringen Prins Bernhard Cultuurfonds
Provincie Gelderland Provincie Noord-Brabant

Interessante links

Naast Reliwiki zijn er veel andere sites over religieuze objecten. Zie bijv. deze lijst

Overzichten

Contact

Contact maken met Reliwiki? Stuur eene-mail. We reageren zo spoedig mogelijk. Meer weten over het ontstaan en het doel van Reliwiki en over het Strategisch Plan voor het Religieus Erfgoed? Klik hier.

Facebook logo.png

Reliwiki op Facebook

Facebook logo.png

De groep Nederlands religieus erfgoed op facebook