Handelingen

Hoofdpagina: verschil tussen versies

Uit Reliwiki

(Over Reliwiki)
 
(423 tussenliggende versies door 14 gebruikers niet weergegeven)
Regel 1: Regel 1:
 +
__notoc__
 
<table width="100%" border="0" cellspacing="0" cellpadding="2">
 
<table width="100%" border="0" cellspacing="0" cellpadding="2">
 
   <tr>
 
   <tr>
 
     <td width="60%" align="left" valign="top">
 
     <td width="60%" align="left" valign="top">
  
== Welkom bij Reliwiki! ==
+
== Welkom bij Reliwiki ==
 +
Reliwiki, de Nederlandse database over [[Definitie van een religieus gebouw|'''religieuze gebouwen''']], is gemaakt en wordt steeds verder aangevuld en verbeterd door gebruikers zoals u. Ruim 2.050 gebruikers hebben zich al aangemeld en samen hebben ze meer dan 118.000 foto's geüpload! En toch zijn er nog gebouwen met weinig informatie. Voeg uw informatie en foto’s gemakkelijk toe en draag zo bij aan de kennis van en waardering voor religieuze gebouwen.
  
Reliwiki, de Nederlandse database over [[Definitie van een religieus gebouw|'''religieuze gebouwen''']], is gemaakt en wordt steeds verder aangevuld en verbeterd door gebruikers zoals u. Er zijn momenteel ruim 410 geregistreerde gebruikers en het aantal groeit steeds.
+
Steun Reliwiki! Voor de hosting en het onderhoud van deze site die gerund wordt door vrijwilligers is geld nodig. Ondersteun Reliwiki met uw bijdrage op NL86 TRIO 0198 3859 94 (Triodos Bank) ten name van Stichting Reliwiki. Uw schenking is fiscaal aftrekbaar. Doe het vandaag nog en houd Reliwiki en al haar data toegankelijk voor iedereen!
  
U kunt ook uw kennis en foto’s op een makkelijke wijze toevoegen. Hierdoor draagt u bij aan de waardering voor religieuze gebouwen. De site werkt als Wikipedia, een korte handleiding is [[Help:Inhoud|'''hier''']] te vinden en een snelcursus [[Help:Snelcursus|'''hier''']]. Kijkt ook eens op het [[ReliWiki:Gebruikersportaal|'''gebruikersportaal''']] voor [[vragen|'''vragen, opmerkingen''']] en [[advertenties|'''weetjes''']]'''!'''
+
== Nieuws ==
  
== Over Reliwiki ==
+
==='''Cocoonen in Sint Janskerk'''===
 +
In de Sint Janskerk in Schiedam staat een groen kunstwerk van Florentijn Hofman van maar liefst 26 meter lang en 10 meter hoog. In deze stadscocon kun je ontspannen, cocoonen en luisteren naar een muziekstuk dat speciaal hiervoor geschreven is. De cocon is een plek om tot bezinning te komen, de groene kleur verwijst naar religie, overleven en hoop. Passende thema's in deze tijd. Tickets zijn te reserveren via Stedelijk Museum Schiedam.
 +
*[https://www.rijnmond.nl/nieuws/1273517/Reusachtige-groene-cocon-in-Schiedamse-kerk-Het-lijkt-alsof-alles-hier-buiten-heel-groot-is-en-wij-heel-klein-zijn Website Rijnmond]
  
Reliwiki is in 2008, het Jaar van het Religieus Erfgoed, gelanceerd om grotere bekendheid aan het rijke bezit aan kerken, kloosters, moskeeën, synagogen en tempels te geven.  
+
==='''Zomerprogramma in Groninger Akerk'''===
Basis van Reliwiki was de Inventarisatie Kerkelijke Gebouwen in Nederland, LEES VERDER opgezet door Jan Sonneveld en bijgehouden met medewerking van informanten ('Kerkenverzamelaars') die nu meehelpen om Reliwiki te laten groeien.  
+
Kunst, historie, muziek, theater, yoga en koffie, het is een gevarieerd zomerprogramma dat wordt aangeboden in de Groningse Akerk. De kerk is, met uitzondering van bepaalde activiteiten, gratis te bezichtigen van woensdag tot en met zondag van 10.00 tot 17.00 uur. Kijk voor meer informatie op de website.
 +
*[https://www.groningerkerken.nl/nl/sogk/zomer-in-de-akerk?fbclid=IwAR2G-_xPhFS-rLQrrgrup7V2_vl3NO9oPfq85lMd8vRnMQHEyQNjv519mKE Website Akerk] 
  
Medio 2009 is Reliwiki overgedragen aan het Nationaal Restauratiefonds en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. Daardoor is de continuïteit van de site veilig gesteld.
+
==='''Johannes de Doperkerk in Schiedam open voor publiek'''===
[[Afbeelding:Voorpagina vergootglas zoeken.jpg|thumb|left|125px|De zoekbalk]]
+
Vanaf 5 juni is het Kijkdepot Schiedam geopend voor het publiek. Het depot is tijdelijk gehuisvest in de Johannes de Doperkerk - ook wel Havenkerk - in Schiedam en toont in de kerk een groot deel van haar historische collectie. De kerk met haar pracht en praal dient als achtergrond. Kijk voor meer informatie en de openingstijden op de website van het Stedelijk Museum Schiedam.
=== Voor het eerst beginnen ===
+
*[https://www.stedelijkmuseumschiedam.nl/tentoonstelling/kijkdepot-schiedam/ Kijkdepot Schiedam]
  
In het vakje '''zoeken''' in het menu aan de linkerkant kunt u de naam en plaatsnaam van een gebouw intypen en op de knop '''Zoeken''' klikken. Als u direct zaken ziet die verbeterd kunnen worden, klik dan op de tab '''bewerken''' en u kunt '''aan de slag!'''
+
==='''Portret van de Kerk'''===
 +
Jeroen Taalman legt in zijn boek 'Portret van de Kerk' niet alleen 27 kerken in Groningen en Friesland vast op camera, ook de voorgangers gingen op de foto. Een bijzonder fotoproject dat is ontstaan vanuit nieuwsgierigheid naar dorpskerken, hun rol in het maatschappelijk veld en de drijfveren van de predikanten. De nadruk ligt op het fotoportret en de persoonlijke omstandigheden van de predikant. Kerk en kerkgebouw zijn ook in beeld gebracht maar zijn minder belangrijk. Meer informatie over het boek dat door een crowdfundingsactie tot stand kwam, is te vinden op de website.
 +
*[https://jeroentaalman.com/projects Website Jeroen Taalman]
  
=== Wat kunt u allemaal doen? ===
+
=== '''Zutphen steekt een stokje voor sloop van voormalig kerkgebouw in de binnenstad'''===
[[Afbeelding:Webpagina vergootglas gegevens.jpg|thumb|left|125px|Algemene gegevens]]
+
Tot een jaar of tien geleden kwamen gelovigen van de Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt er nog samen. Sindsdien is het voormalige kerkgebouw in verval. Als het aan de eigenaar ligt maakt het pand aan de Halterstraat plaats voor appartementen. De gemeente heeft daarom voorwaarden gesteld waar een metamorfose van het pand aan moet voldoen.
Ga met Reliwiki aan de slag - het is makkelijk en leuk:
+
De dunne letters waarmee ‘Gereformeerde Kerk’ op de witte gevel gevormd worden zijn vanaf de buitenkant het enige aandenken aan een kerkgebouw waar tot 2008 gelovigen van de Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt samenkwamen. Achter de gevel gaat een kerkzaal schuil en die wil de gemeente behoeden voor sloop.
# Zoek naar informatie over religieuze gebouwen in uw omgeving of in plaatsen waar u een bezoek brengt of gaat brengen.
 
# Voeg gegevens (zoals feiten over de bouw, de levensloop en het gebruik van het gebouw) en foto’s toe. Ook oude foto’s dragen bij aan de kennis en waardering!
 
# Corrigeer feiten en vul beschrijvingen aan of herschrijf bestaande teksten om ze meer toegankelijk te maken. Zoals u zult zien is hier nog veel te winnen.
 
  
 +
==='''Overnachten in een kerk'''===
 +
Voor diegenen die graag eens willen overnachten in een kerk, is er de website Heilige Nachten. Zij bieden bijzondere overnachtingen in historische kerken in Nederland, die leegstaan of nog deels in gebruik voor (kerkelijke) activiteiten. De  unieke locaties bieden rust en ontspanning en zijn ook geschikt voor fotoshoots en zakelijke bijeenkomsten. Het mooie aan huren via Heilige nachten is dat een deel van de inkomsten direct bij de kerk terecht komt. Kijk voor meer informatie op de website.
 +
*[https://heiligenachten.nl/ Website Heilige Nachten]
  
Voor uzelf en anderen is het leuk dat u zich [[Speciaal:Aanmelden|'''aanmeldt''']] als u dikwijls bewerkingen op de site doet. Verken de tabs (bovenaan) en navigatiemogelijkheden (links) en ontdek welke mogelijkheden er allemaal zijn!
+
== Nieuw op Reliwiki? Aan de slag ==
  
=== Wilt u meehelpen? ===
+
Start uw avontuur met Reliwiki - het is makkelijk en leuk:
 +
* Maak een account aan via de [[Speciaal:Aanmelden|'''aanmeldpagina''']] en log in.
 +
* Neem eens een kijkje bij de [[Help:Spoedcursus|'''snelcursus''']] en de [[Help:Inhoud|'''korte handleiding''']].
 +
* Zoek via de [[Speciaal:Zoeken|'''zoekfunctie''']] gebouwen bij u in de buurt.
 +
* Voeg informatie toe, upload foto’s en corrigeer feiten. Velen zullen u hier dankbaar voor zijn! Ook oude foto’s, plattegronden en ansichtkaarten zijn zeer welkom!
 +
* Wilt u meer? Neem [mailto:info@reliwiki.nl '''contact'''] met ons op.
 +
* Lees meer over [[Architectuurhistorie|'''architectuurhistorie''']] of raadpleeg de [[Termenlijst bouwkundig| '''bouwkundige termenlijst''']].
 +
* Heeft u vragen, kijk dan op het [[ReliWiki:Gebruikersportaal|'''gebruikersportaal''']] of een DM via de [https://www.facebook.com/relwiki/ facebookpagina] van Relwiki.
 +
* Heeft u foto’s van onbekende objecten? kijk dan bij de [[Meldpunt Vraagtekenfoto's|'''vraagtekenfoto's''']].
  
Momenteel worden de pagina’s door vrijwilligers gecontroleerd, gecorrigeerd en aangevuld met het oog op grotere betrouwbaarheid en bruikbaarheid. Doe mee en versterk het team! Als u geïnteresseerd bent in het onderwerp, over tijd en een scherp oog beschikt en ook enige handigheid met een computer hebt, bent u welkom om u '''[mailto:info@reliwiki.nl aan te melden]'''.
+
== Sponsoren ==
 +
Reliwiki ontvangt een financiële bijdrage voor het instandhouden van de website van:
  
=== Opmaak van pagina's ===
+
[[Afbeelding:BOEilogonieuw.jpg|link=http://www.boei.nl]]
Ook de opmaak van de pagina's wordt gecontroleerd. Het doel is om op iedere pagina er als volgt uit te laten zien: [[Opmaak van pagina's| '''verder...''']]
+
[[Afbeelding:Donatus logo zonder-payoff RGB.JPG|250 px|link=http://www.donatus.nl]]
 +
[[Afbeelding:Vrienden_Van_BOEi_logo.jpg|link=http://www.vriendenvanboei.nl]]   
 +
[[Afbeelding:BGL klein.jpg|link=https://www.bankgiroloterij.nl/culturele-partners/boei.htm]]
  
== Strategisch Plan Religieus Erfgoed ==
+
</td>
 +
    <td width="40%" align="left" valign="top">
  
2008 Jaar van het Religieus Erfgoed had als doel [[Strategisch Plan Religieus Erfgoed| '''verder...''']]
+
<table width="100%" border="0" cellspacing="0" cellpadding="2">
 +
      <tr>
  
== Met dank aan ==  
+
        <td align="left" valign="top" bgcolor="#00BFFF">
  
* [http://www.minocw.nl/ Ministerie OCW]
+
== Leegstandsmeldingen ==
* [http://www.restauratiefonds.nl/Site/nl-nl/Splashpage.htm Nationaal Restauratiefonds]
+
</td>
* [http://www.cultureelerfgoed.nl/ Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed]
+
      </tr>
* [http://www.prinsbernhardcultuurfonds.nl/ Prins Bernhard Cultuurfonds]
+
      <tr>
* [http://www.gelderland.nl/ Provincie Gelderland]
+
        <td align="left" valign="top" bgcolor="#E0FFFF"><div align="left">
* [http://www.brabant.nl/ Provincie Noord-Brabant]
+
Heeft u meldingen over leegstand en/of {aankomende) sluiting van religieuze gebouwen? Wij zien ze graag tegemoet via '''[mailto:kerksluitingen@reliwiki.nl e-mail]'''<br>
 +
'''Een overzicht van welke kerken (mogelijk) gaan sluiten of inmiddels gesloten zijn vindt u [[Kerksluitingen|hier]]'''
 +
</div>
 +
</td>
 +
      </tr>
 +
    </table>
  
== Interessante links ==
+
<table style='table-layout:fixed;width:100%'  border="0" cellspacing="0" cellpadding="2">
Zie de [[Interessante links| '''lijst''']].
+
      <tr>
== Contact ==  
+
        <td width="100%" align="left" valign="top" bgcolor="#00BFFF">
  
Om contact te leggen met de redactie van Reliwiki kunt u een '''[mailto:info@reliwiki.nl e-mail sturen]'''. Uw vraag zal zo spoedig mogelijk behandeld worden.
+
== ANBI-status ==
 +
</td>
 +
      </tr>
 +
      <tr>
 +
        <td width="100%" align="left" valign="top" bgcolor="#E0FFFF"><div align="left">
 +
Reliwiki is een stichting met ANBI-status. Onze gegevens vindt u [[Reliwiki:Financieel bijdragen|hier]].  
 +
</div>
 +
</td>
 +
      </tr>
 +
 
 +
    </table>
  
</td>
+
<table width="100%" border="0" cellspacing="0" cellpadding="2">
    <td width="40%" align="left" valign="top"><table width="100%" border="0" cellspacing="0" cellpadding="2">
 
 
       <tr>
 
       <tr>
         <td align="left" valign="top" bgcolor="#6699CC">'''Mooie voorbeelden op de kaart'''</td>
+
         <td align="left" valign="top" bgcolor="#00BFFF">
 +
 
 +
== Met dank aan ==
 +
</td>
 
       </tr>
 
       </tr>
 
       <tr>
 
       <tr>
         <td align="left" valign="top" bgcolor="#CCCCCC"><div align="left">
+
         <td align="left" valign="top" bgcolor="#E0FFFF"><div align="left">
{{#custom_map:
+
 
Vianen,_Brederostraat_2_-_OLV_ten_Hemelopneming|
 
Liempde,_Dorpsstraat_36_-_Johannes_Onthoofding|
 
Bussum,_Brinklaan_40_-_O.L.Vrouw_Altijddurende_Bijstand_(Mariakerk)|
 
Halsteren,_Dorpsstraat_51_-_Quirinus|
 
Kaatsheuvel,_Erasstraat_8_-_Martelaren_van_Gorcum|
 
De_Weere,_Driestedenweg_1_-_Lambertus|
 
}}
 
 
   </div>
 
   </div>
  
 +
{|
 +
| style="text-align:top; background-color:lightcyan; width:400px;" | [http://www.boei.nl/ BOEi]
 +
| style="text-align:top; background-color:lightcyan; width:400px;" | [http://www.bhre.nl/ Stichting BHRE ]
 +
|-valign="top"
 +
| style="text-align:top; background-color:lightcyan; width:400px;" | [http://www.rijksoverheid.nl./ Rijksoverheid]
 +
| style="text-align:top; background-color:lightcyan; width:400px;" | [http://www.restauratiefonds.nl/Paginas/default.aspx/ Restauratiefonds ]
 +
|-valign="top"
 +
| style="text-align:top; background-color:lightcyan; width:400px;" | [http://www.donatus.nl/ Donatus Verzekeringen]
 +
| style="text-align:top; background-color:lightcyan; width:400px;" | [http://www.prinsbernhardcultuurfonds.nl/ Prins Bernhard Cultuurfonds]
 +
|-valign="top"
 +
| style="text-align:top; background-color:lightcyan; width:400px;" | [http://www.gelderland.nl/ Provincie Gelderland]
 +
| style="text-align:top; background-color:lightcyan; width:400px;" | [http://www.brabant.nl/ Provincie Noord-Brabant]
 +
|}
 +
</td>
 +
      </tr>
 +
    </table>
 +
 +
<table style='table-layout:fixed;width:100%'  border="0" cellspacing="0" cellpadding="2">
 +
      <tr>
 +
        <td align="left" valign="top" bgcolor="#00BFFF">
 +
 +
== Interessante links ==
 +
</td>
 +
      </tr>
 +
      <tr>
 +
        <td align="left" valign="top" bgcolor="#E0FFFF"><div align="left">Naast Reliwiki zijn er veel andere sites over religieuze objecten. Zie bijv. [[Interessante links| '''deze lijst''']]
 +
</div>
 
</td>
 
</td>
 
       </tr>
 
       </tr>
     </table><table width="100%" border="0" cellspacing="0" cellpadding="2">
+
     </table>
 +
 
 +
<table style='table-layout:fixed;width:100%border="0" cellspacing="0" cellpadding="2">
 
       <tr>
 
       <tr>
         <td align="left" valign="top" bgcolor="#6699CC">'''Mooie voorbeelden''' </td>
+
         <td width="100%" align="left" valign="top" bgcolor="#00BFFF">
 +
== Overzichten ==
 +
</td>
 
       </tr>
 
       </tr>
 
       <tr>
 
       <tr>
         <td align="left" valign="top" bgcolor="#CCCCCC"><div align="left">Reliwiki is in juni 2008 'gevuld' opgeleverd. Dat wil zeggen, met kerngegevens van alle bekende religieuze gebouwen in Nederland, beschrijvingen van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed en de Stichting Kerkelijk Kunstbezit Nederland en een groot aantal foto's. Na de lancering zijn gebruikers van de site druk bezig geweest - kijkt u eens op 'recente wijzigingen' - en Reliwiki is daardoor nog interessanter geworden. Veel fotomateriaal is afkomstig van liefhebbers zoals André van Dijk. Een aantal voorbeeldpagina's:
+
         <td width="100%" align="left" valign="top" bgcolor="#E0FFFF"><div align="left">
* [[Vianen, Brederostraat 2 - OLV ten Hemelopneming]]
+
{|
* [[Liempde, Dorpsstraat 36 - Johannes Onthoofding]]
+
|-
* [[Bussum, Brinklaan 40 - O.L.Vrouw Altijddurende Bijstand (Mariakerk)]]
+
| [[Overzichten binnen Reliwiki|Lijst van overzichten binnen Reliwiki]]
* [[Halsteren, Dorpsstraat 51 - Quirinus]]
+
|-
* [[Kaatsheuvel, Erasstraat 8 - Martelaren van Gorcum]]
+
| [[Reliwiki:Overleg|'''Pagina voor overleg''' en vragen aan (mede-)gebruikers]]
* [[De Weere, Driestedenweg 1 - Lambertus]]
+
|-
  </div>
+
| [[Kerksluitingen|Overzichten van kerken die gaan sluiten of reeds buiten gebruik zijn gesteld]]
 +
|-
 +
| [[Zoeken|Zoeken binnen Reliwiki]]
 +
|-
 +
| [[Kerksluitingen|Overzichten van buiten gebruikstellingen kerkgebouwen]]
 +
|-
 +
| [[Sonneveld-index|Sonneveld index]]
 +
|-
 +
| [[Meldpunt Vraagtekenfoto's|Meldpunt vraagtekenfoto's]]
 +
|-
 +
| [[Overzicht van afbeeldingen op Wikimedia|Afbeeldingen op Wikimedia per categorie.]]
 +
|-
 +
| [[Artikelen op Wikipedia|Artikelen op Wikipedia]]
 +
|-
 +
| [[Help:Spoedcursus|Aanwijzingen voor het bewerken van Reliwiki]]
 +
|}
 +
</div>
  
 
</td>
 
</td>
Regel 93: Regel 170:
 
     </table><table width="100%" border="0" cellspacing="0" cellpadding="2">
 
     </table><table width="100%" border="0" cellspacing="0" cellpadding="2">
 
       <tr>
 
       <tr>
         <td align="left" valign="top" bgcolor="#6699CC">'''Voorbeelden van bij te werken pagina's''' </td>
+
         <td align="left" valign="top" bgcolor="#00BFFF">
 +
== Contact ==
 +
</td>
 
       </tr>
 
       </tr>
 
       <tr>
 
       <tr>
         <td align="left" valign="top" bgcolor="#CCCCCC"><div align="left">De volgende pagina's zijn nog schrikbarend leeg. Vaak gaat het om nieuwe kerken die onlangs geopend zijn. Of juist oude monumentale kerken waar nog haast niets over bekend is... Kent u één van deze kerken, ga er dan snel heen en maak er wat moois van, let hierbij ook op de [[Help:Snelcursus#Bewerken|'''layout''':]]
+
         <td align="left" valign="top" bgcolor="#E0FFFF"><div align="left">
* [[Noordwijk, Egbert de Grootstraat]]
+
Contact maken met Reliwiki? Stuur een'''[mailto:info@reliwiki.nl e-mail]'''. We reageren zo spoedig mogelijk.
* [[Leiden, Zoeterwoudsesingel 49 - Fredericus]]
+
Meer weten over het ontstaan en het doel van Reliwiki en over het Strategisch Plan voor het Religieus Erfgoed? Klik [[Over Reliwiki (verder)| '''hier''']].
* [[Rotterdam, Vaandrigstraat 44 - De Akker]]
+
[[Bestand:Facebook logo.png|thumb|30px|left|link=https://www.facebook.com/relwiki?ref=hl]]<br> '''Reliwiki op Facebook'''<br><br>
* [[Driebergen, Engweg]]
+
[[Bestand:Facebook logo.png|thumb|30px|left|link=https://www.facebook.com/groups/1609607405937811/?fref=ts']]<br> '''De groep Nederlands religieus erfgoed op facebook'''
* [[Hoorn, Ged Appelhaven 2]]
 
* [[Apeldoorn, Sophialaan 36 - Eyup Sultan Moskee]]
 
* [[Oegstgeest, Lijtweg 1 - Rehoboth]]
 
* Of kijk eens op [[Speciaal:KortePaginas|'''deze pagina''']] of er nog een gebouw bij u uit de buurt bij staat.
 
 
</div>
 
</div>
 
</tr>
 
</tr>
 
</table>
 
</table>
 +
<p>

Huidige versie van 17 jun 2021 om 08:57

Welkom bij Reliwiki

Reliwiki, de Nederlandse database over religieuze gebouwen, is gemaakt en wordt steeds verder aangevuld en verbeterd door gebruikers zoals u. Ruim 2.050 gebruikers hebben zich al aangemeld en samen hebben ze meer dan 118.000 foto's geüpload! En toch zijn er nog gebouwen met weinig informatie. Voeg uw informatie en foto’s gemakkelijk toe en draag zo bij aan de kennis van en waardering voor religieuze gebouwen.

Steun Reliwiki! Voor de hosting en het onderhoud van deze site die gerund wordt door vrijwilligers is geld nodig. Ondersteun Reliwiki met uw bijdrage op NL86 TRIO 0198 3859 94 (Triodos Bank) ten name van Stichting Reliwiki. Uw schenking is fiscaal aftrekbaar. Doe het vandaag nog en houd Reliwiki en al haar data toegankelijk voor iedereen!

Nieuws

Cocoonen in Sint Janskerk

In de Sint Janskerk in Schiedam staat een groen kunstwerk van Florentijn Hofman van maar liefst 26 meter lang en 10 meter hoog. In deze stadscocon kun je ontspannen, cocoonen en luisteren naar een muziekstuk dat speciaal hiervoor geschreven is. De cocon is een plek om tot bezinning te komen, de groene kleur verwijst naar religie, overleven en hoop. Passende thema's in deze tijd. Tickets zijn te reserveren via Stedelijk Museum Schiedam.

Zomerprogramma in Groninger Akerk

Kunst, historie, muziek, theater, yoga en koffie, het is een gevarieerd zomerprogramma dat wordt aangeboden in de Groningse Akerk. De kerk is, met uitzondering van bepaalde activiteiten, gratis te bezichtigen van woensdag tot en met zondag van 10.00 tot 17.00 uur. Kijk voor meer informatie op de website.

Johannes de Doperkerk in Schiedam open voor publiek

Vanaf 5 juni is het Kijkdepot Schiedam geopend voor het publiek. Het depot is tijdelijk gehuisvest in de Johannes de Doperkerk - ook wel Havenkerk - in Schiedam en toont in de kerk een groot deel van haar historische collectie. De kerk met haar pracht en praal dient als achtergrond. Kijk voor meer informatie en de openingstijden op de website van het Stedelijk Museum Schiedam.

Portret van de Kerk

Jeroen Taalman legt in zijn boek 'Portret van de Kerk' niet alleen 27 kerken in Groningen en Friesland vast op camera, ook de voorgangers gingen op de foto. Een bijzonder fotoproject dat is ontstaan vanuit nieuwsgierigheid naar dorpskerken, hun rol in het maatschappelijk veld en de drijfveren van de predikanten. De nadruk ligt op het fotoportret en de persoonlijke omstandigheden van de predikant. Kerk en kerkgebouw zijn ook in beeld gebracht maar zijn minder belangrijk. Meer informatie over het boek dat door een crowdfundingsactie tot stand kwam, is te vinden op de website.

Zutphen steekt een stokje voor sloop van voormalig kerkgebouw in de binnenstad

Tot een jaar of tien geleden kwamen gelovigen van de Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt er nog samen. Sindsdien is het voormalige kerkgebouw in verval. Als het aan de eigenaar ligt maakt het pand aan de Halterstraat plaats voor appartementen. De gemeente heeft daarom voorwaarden gesteld waar een metamorfose van het pand aan moet voldoen. De dunne letters waarmee ‘Gereformeerde Kerk’ op de witte gevel gevormd worden zijn vanaf de buitenkant het enige aandenken aan een kerkgebouw waar tot 2008 gelovigen van de Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt samenkwamen. Achter de gevel gaat een kerkzaal schuil en die wil de gemeente behoeden voor sloop.

Overnachten in een kerk

Voor diegenen die graag eens willen overnachten in een kerk, is er de website Heilige Nachten. Zij bieden bijzondere overnachtingen in historische kerken in Nederland, die leegstaan of nog deels in gebruik voor (kerkelijke) activiteiten. De unieke locaties bieden rust en ontspanning en zijn ook geschikt voor fotoshoots en zakelijke bijeenkomsten. Het mooie aan huren via Heilige nachten is dat een deel van de inkomsten direct bij de kerk terecht komt. Kijk voor meer informatie op de website.

Nieuw op Reliwiki? Aan de slag

Start uw avontuur met Reliwiki - het is makkelijk en leuk:

Sponsoren

Reliwiki ontvangt een financiële bijdrage voor het instandhouden van de website van:

BOEilogonieuw.jpg Donatus logo zonder-payoff RGB.JPG Vrienden Van BOEi logo.jpg BGL klein.jpg

Leegstandsmeldingen

Heeft u meldingen over leegstand en/of {aankomende) sluiting van religieuze gebouwen? Wij zien ze graag tegemoet via e-mail
Een overzicht van welke kerken (mogelijk) gaan sluiten of inmiddels gesloten zijn vindt u hier

ANBI-status

Reliwiki is een stichting met ANBI-status. Onze gegevens vindt u hier.

Met dank aan

BOEi Stichting BHRE
Rijksoverheid Restauratiefonds
Donatus Verzekeringen Prins Bernhard Cultuurfonds
Provincie Gelderland Provincie Noord-Brabant

Interessante links

Naast Reliwiki zijn er veel andere sites over religieuze objecten. Zie bijv. deze lijst

Overzichten

Contact

Contact maken met Reliwiki? Stuur eene-mail. We reageren zo spoedig mogelijk. Meer weten over het ontstaan en het doel van Reliwiki en over het Strategisch Plan voor het Religieus Erfgoed? Klik hier.

Facebook logo.png

Reliwiki op Facebook

Facebook logo.png

De groep Nederlands religieus erfgoed op facebook