Handelingen

Hoofdpagina: verschil tussen versies

Uit Reliwiki

(beleidsplan en jaarrekening geupdatet)
k (correctie)
 
(184 tussenliggende versies door 7 gebruikers niet weergegeven)
Regel 5: Regel 5:
  
 
== Welkom bij Reliwiki ==
 
== Welkom bij Reliwiki ==
Steun Reliwiki! Voor de hosting en het onderhoud van deze site die gerund wordt door vrijwilligers is geld nodig. Ondersteun RELIWIKI met uw bijdrage op NL86 TRIO 0198 3859 94 (Triodos Bank), t.n.v. de stichting Reliwiki. Uw schenking is fiscaal aftrekbaar. Doe het vandaag nog en houdt Reliwiki en al haar data toegankelijk voor iedereen!
+
Reliwiki, de Nederlandse database over [[Definitie van een religieus gebouw|'''religieuze gebouwen''']], is gemaakt en wordt steeds verder aangevuld en verbeterd door gebruikers zoals u. Ruim 2.050 gebruikers hebben zich al aangemeld en samen hebben ze meer dan 118.000 foto's geüpload! En toch zijn er nog gebouwen met weinig informatie. Voeg uw informatie en foto’s gemakkelijk toe en draag zo bij aan de kennis van en waardering voor religieuze gebouwen.
  
== UPDATE ==
+
Steun Reliwiki! Voor de hosting en het onderhoud van deze site die gerund wordt door vrijwilligers is geld nodig. Ondersteun Reliwiki met uw bijdrage op NL86 TRIO 0198 3859 94 (Triodos Bank) ten name van Stichting Reliwiki. Uw schenking is fiscaal aftrekbaar. Doe het vandaag nog en houd Reliwiki en al haar data toegankelijk voor iedereen!
  
Begin november 2018 is de site bijgewerkt. Op de achtergrond is veel gebeurd, maar dat ziet u niet direkt. Wat u wel ziet is dat de kaartjes bij de objecten weer werken.<br />
+
== Nieuwsberichten==
Soms duurt het even voor ze zichtbaar worden. De oplossing is dan even REFRESH  (F5)  indrukken.
 
  
Als er storingen zijn op de site dan kunnen deze vanaf nu op [[Storingen|deze pagina]] gemeld worden.
+
==='''Online bijeenkomst over Reliwiki'''===
{{Groen}}
+
Op maandag 24 januari om 14.00 uur wordt een jaarlijkse (online) bijeenkomst georganiseerd voor vrijwilligers van Reliwiki. U kunt zich aanmelden voor deze bijeenkomst door een e-mail te sturen naar info@reliwiki.nl met als onderwerp 'bijeenkomst'. U ontvangt dan een mail met een link naar Teams.
'''Er zijn wat miswijzingen op de kaart die op een objectpagina staat. De kaart is dan blauw of verwijst naar de verkeerde plek. Dat probleem is eenvoudig te verhelpen. Hoe dat moet ? Kijk even op [[Kaart bewerken|Kaart bewerken]]. Of even een mailtje naar [mailto:reliwiki@xs4all.nl kaartherstel] '''
 
{{Einde}}
 
  
== Check of de informatie van kerken - die u kent - er goed op staat en deel uw kennis met anderen. ==
+
==='''Actie voor restauratie middeleeuwse kerkschilderingen in Groningen'''===
 +
Stichting Oude Groninger Kerken is een actie gestart voor de restauratie van de schilderingen in de kerken van Noordbroek en Onderdendam. De schilderingen in de kerken dreigen door vocht en andere invloeden los te raken. In de kerk in Noordbroek, ook wel de Sixtijnse kapel van het Noorden genoemd, zijn decoraties en schilderingen uit de veertiende eeuw aanwezig. Een zeldzaamheid en van hoge kunsthistorische waarde.
 +
*[https://www.groningerkerken.nl/nl/sogk/actie-kerkbehoud website Stichting Oude Groninger Kerken]
  
Reliwiki, de Nederlandse database over [[Definitie van een religieus gebouw|'''religieuze gebouwen''']], is gemaakt en wordt steeds verder aangevuld en verbeterd door gebruikers zoals u. Ruim 2.050 gebruikers hebben zich al aangemeld en samen hebben ze meer dan 118.000 foto's geüpload! En toch zijn er nog gebouwen met weinig informatie. Voeg uw informatie en foto’s dus toe (het is makkelijk) en draag zo bij aan de kennis van en waardering voor religieuze gebouwen.
+
==='''Preekstoel krijgt tweede leven'''===
 +
De preekstoel van de St. Antonius van Paduakerk in Winssen verhuist naar de kerk in Lith. De katholieke kerk in Winssen wordt omgebouwd tot appartementencomplex en daardoor is er geen plek meer voor de preekstoel. Doordat de kerk een woonlocatie wordt, moeten alle objecten uit de kerk verwijderd worden. Zij worden door het bisdom verdeeld over de andere - in beheer zijnde - kerken.
 +
*[https://www.rn7.nl/18126-preekstoel-kerk-winssen-verhuist-naar-lith?fbclid=IwAR1MyZBwF6Mew00HxkOZSnE_tFEQf3DHgx4acX0NnILDLyAulPb2CZMYCjk Website RN7]
  
== Nieuws==
+
==='''Nieuwe publicaties van Museum Catharijneconvent en RCE'''===
===Promovendus Wesselink: Sloop kerkgebouw niet, maar zoek nieuwe bestemming===
 
* [http://dare.ubvu.vu.nl/handle/1871/55690 Hier staat de complete dissertatie in pdf formaat]
 
De ontkerkelijking heeft ingrijpende gevolgen voor het kerkelijke vastgoed. Omdat het praktisch onmogelijk is om alle nog bestaande gebouwen te behouden is een toegespitste aanpak noodzakelijk. Promovendus Herman Wesselink: „We kunnen beter kerken herbestemmen dan slopen, al is dat laatste niet uit te sluiten.”
 
  
===Kerkenkaart en religieus erfgoed===
+
Vijf nieuwe online publicaties van Museum Catharijneconvent en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed helpen kerkelijke eigenaars, overheden en erfgoedprofessionals om samen de juiste keuzes te maken voor behoud voor de toekomst. De rapporten geven inzicht in de stand van zaken rondom verschillende interieurtypen. Is iets uniek en dus zeer waardevol? Dan moeten we ons er met elkaar hard voor maken om het te behouden voor toekomstige generaties.  
Amsterdam, 24 April 2019
 
[[Bestand:Kerkenkaart 1800 - 1970.JPG|left|300px]]
 
In 2018 promoveerde Herman Wesselink op het proefschrift 'Een sterke toren in het midden der stad. Verleden, heden en toekomst van bedreigde Nederlandse kerkgebouwen'. Onderdeel vormde de totstandkoming van een database van Nederlandse kerkgebouwen uit de periode 1800-1970. In samenwerking met de Universiteitsbibliotheek werd tevens een interactieve Kerkenkaart gemaakt als visualisatie van de door Wesselink verzamelde gegevens.  
 
  
ACRH & UBVU organiseren een symposium waarin deze kaart wordt gepresenteerd aan het publiek. Tot de sprekers behoren beleidsmakers op het gebied van religieus erfgoed van de gemeenten Amsterdam en Amstelveen.
+
Het betreft de volgende publicaties:
  
* [https://www.acrh.eu/events/kerkenkaart-en-religieus-erfgoed?fbclid=IwAR2xcbsTyD-VcD2a_Ps-lpHDpqajb1Pg_D4qBURVORQeK3XHfYzwWZAsRlQ Meer info]
+
- Bossche Schoolkerken
* [http://geoplaza.vu.nl/cms/maps/291-kerkenkaart Klik hier voor de interactieve kerkenkaart]
 
  
==Actie [[Reliwiki:Financieel bijdragen|Donaties voor Reliwiki]]'''==
+
- Kloosterkapellen
  
Vanaf 1 juli 2011 ontvangt Reliwiki geen subsidie meer. Veel gebruikers helpen met hun giften Reliwiki in de lucht te houden. Doet u ook mee? Alle bijdragen zijn welkom. Voor meer informatie zie gele bloktekst boven aan deze pagina. Wij danken u alvast hartelijke voor uw bijdrage.
+
- Protestantse kerken
  
Het beleidsplan 2017-2019 vindt u hier [[https://reliwiki.nl/images/9/93/Bijlage_4.1%2C_Reliwiki_Beleidsplan_2017_-_2019_def.pdf]] Het financiële jaarverslag 2018 vindt u hier [[https://reliwiki.nl/images/9/9a/St_Reliwiki_jrrk_2018.pdf]]
+
- Kunstwerkplaatsen van de neogotiek en
 +
 
 +
- Waterstaatskerken
 +
 
 +
*[https://www.catharijneconvent.nl/advies-voor-kerken/religieuze-interieurs/ Website Catharijneconvent]
 +
 
 +
==='''Kerksluiting in de Achterhoek'''===
 +
 
 +
Wie een kerkdienst wil bijwonen in de Achterhoekse gemeenten Bronckhorst, Lochem of Berkelland, kan op veel plekken straks niet meer in het eigen dorp terecht. De rooms-katholieke Parochie HH. Twaalf Apostelen gaat in tien dorpen de kerkdiensten afbouwen, om uiteindelijk binnen enkele jaren de gebouwen te verkopen. Een ingrijpend besluit, aldus het parochiebestuur. De hoge kosten voor het onderhoud van de gebedshuizen in combinatie met een dalend aantal mensen dat zich betrokken voelt bij de kerk, zijn de oorzaak.  
 +
 
 +
Het gaat om de plaatsen Hengelo, Vierakker, Vorden, Steenderen, Baak, Olburgen, Drempt, Ruurlo, Joppe, Lochem en Borculo waar de kerken uiteindelijk worden verkocht. In Lochem, Keijenborg en Zutphen blijven de kerken open, omdat dit de kerkgebouwen zijn van de drie grootste geloofsgemeenschappen. Op Baak na, daar is het proces van de kerksluiting al in gang gezet, is het niet zo dat de gebedshuizen op korte termijn sluiten.  De kerksluiting zal geleidelijk worden doorgevoerd, een proces dat drie tot vijf jaar in beslag zal nemen.
 +
*[https://www.gld.nl/nieuws/7463337/tien-achterhoekse-kerken-binnen-enkele-jaren-in-de-verkoop website Omroep Gelderland]
  
 
== Nieuw op Reliwiki? Aan de slag ==
 
== Nieuw op Reliwiki? Aan de slag ==
Regel 55: Regel 60:
  
 
== Sponsoren ==
 
== Sponsoren ==
Wij danken de volgende sponsoren van harte voor hun financiële bijdrage aan het in stand houden van deze website:
+
Reliwiki ontvangt een financiële bijdrage voor het instandhouden van de website van:
  
 
[[Afbeelding:BOEilogonieuw.jpg|link=http://www.boei.nl]]
 
[[Afbeelding:BOEilogonieuw.jpg|link=http://www.boei.nl]]
[[Afbeelding:Donatus, de kerken- en monumentenverzekeraar.jpg|250 px|link=http://www.donatus.nl]]
+
[[Afbeelding:Donatus logo zonder-payoff RGB.JPG|250 px|link=http://www.donatus.nl]]
[[Afbeelding:Vrienden_Van_BOEi_logo.jpg|link=http://www.vriendenvanboei.nl]]
+
[[Afbeelding:Vrienden_Van_BOEi_logo.jpg|link=http://www.vriendenvanboei.nl]]  
 
+
[[Afbeelding:VriendenLoterij logo.jpg|link=https://www.vriendenloterij.nl/over/overzicht/boei]]
[[Afbeelding:Bankgiro_logo-nieuw-bgl.png|link=https://www.bankgiroloterij.nl/culturele-partners/boei.htm]]
 
  
 
</td>
 
</td>
Regel 69: Regel 73:
 
       <tr>
 
       <tr>
  
         <td align="left" valign="top" bgcolor="#00BFFF">
+
         <td align="left" valign="top" bgcolor="#517398">
 
 
== Agenda==
 
</td>
 
      </tr>
 
      <tr>
 
        <td align="left" valign="top" bgcolor="#E0FFFF">
 
* Heeft u activiteiten die een plekje verdienen op Reliwiki? [mailto:info@reliwiki.nl Laat het weten!]
 
* [http://www.reliwiki.nl/index.php?title=Open_kerken Open kerken] is een pagina waar informatie is te vinden over kerken die hun deuren openstellen voor publiek.
 
</td>
 
      </tr>
 
  </table>
 
  
<table width="100%" border="0" cellspacing="0" cellpadding="2">
+
== <span style="color:#ffffff">Leegstandsmeldingen</span> ==
      <tr>
 
        <td align="left" valign="top" bgcolor="#00BFFF">
 
== Leegstandsmeldingen ==
 
 
  </td>
 
  </td>
 
       </tr>
 
       </tr>
 
       <tr>
 
       <tr>
         <td align="left" valign="top" bgcolor="#E0FFFF"><div align="left">
+
         <td align="left" valign="top" bgcolor="#DCEAEA"><div align="left">
Heeft U meldingen over leegstand en/of {aankomende) sluiting van religieuze gebouwen ? Wij zien ze graag tegemoet via '''[mailto:kerksluitingen@xs4all.nl e-mail]'''<br>
+
Heeft u meldingen over leegstand en/of {aankomende) sluiting van religieuze gebouwen? Wij zien ze graag tegemoet via '''[mailto:kerksluitingen@reliwiki.nl e-mail]'''<br>
'''Een overzicht van welke kerken (mogelijk) gaan sluiten of inmiddels gesloten zijn vindt U [[Kerksluitingen|hier]]'''
+
'''Een overzicht van welke kerken (mogelijk) gaan sluiten of inmiddels gesloten zijn vindt u [[Kerksluitingen|hier]]'''
 
</div>
 
</div>
 
</td>
 
</td>
Regel 99: Regel 89:
 
<table style='table-layout:fixed;width:100%'  border="0" cellspacing="0" cellpadding="2">
 
<table style='table-layout:fixed;width:100%'  border="0" cellspacing="0" cellpadding="2">
 
       <tr>
 
       <tr>
         <td width="100%" align="left" valign="top" bgcolor="#00BFFF">
+
         <td width="100%" align="left" valign="top" bgcolor="#517398">
== ANBI-status ==
+
 
 +
== <span style="color:#ffffff">ANBI-status</span> ==
 
  </td>
 
  </td>
 
       </tr>
 
       </tr>
 
       <tr>
 
       <tr>
         <td width="100%" align="left" valign="top" bgcolor="#E0FFFF"><div align="left">
+
         <td width="100%" align="left" valign="top" bgcolor="#DCEAEA"><div align="left">
Reliwiki is een stichting met ANBI-status. Onze gegevens vindt U [[Reliwiki:Financieel bijdragen|hier]].  
+
Reliwiki is een stichting met ANBI-status. Onze gegevens vindt u [[Reliwiki:Financieel bijdragen|hier]].  
 
</div>
 
</div>
 
</td>
 
</td>
Regel 114: Regel 105:
 
<table width="100%" border="0" cellspacing="0" cellpadding="2">
 
<table width="100%" border="0" cellspacing="0" cellpadding="2">
 
       <tr>
 
       <tr>
         <td align="left" valign="top" bgcolor="#00BFFF">
+
         <td align="left" valign="top" bgcolor="#517398">
== Met dank aan ==
+
 
 +
== <span style="color:#ffffff">Met dank aan</span> ==
 
  </td>
 
  </td>
 
       </tr>
 
       </tr>
 
       <tr>
 
       <tr>
         <td align="left" valign="top" bgcolor="#E0FFFF"><div align="left">
+
         <td align="left" valign="top" bgcolor="#DCEAEA"><div align="left">
  
 
   </div>
 
   </div>
  
 
{|  
 
{|  
| style="text-align:top; background-color:lightcyan; width:400px;" | [http://www.boei.nl/ BOEi]
+
| style="text-align:top; width:400px;" | [http://www.boei.nl/ BOEi]
| style="text-align:top; background-color:lightcyan; width:400px;" | [http://www.bhre.nl/ Stichting BHRE ]
+
| style="text-align:top; width:400px;" | [http://www.bhre.nl/ Stichting BHRE ]
 
|-valign="top"
 
|-valign="top"
| style="text-align:top; background-color:lightcyan; width:400px;" | [http://www.rijksoverheid.nl./ Rijksoverheid]
+
| style="text-align:top; width:400px;" | [http://www.rijksoverheid.nl./ Rijksoverheid]
| style="text-align:top; background-color:lightcyan; width:400px;" | [http://www.restauratiefonds.nl/Paginas/default.aspx/ Restauratiefonds ]
+
| style="text-align:top; width:400px;" | [http://www.restauratiefonds.nl/Paginas/default.aspx/ Restauratiefonds ]
 
|-valign="top"
 
|-valign="top"
| style="text-align:top; background-color:lightcyan; width:400px;" | [http://www.donatus.nl/ Donatus Verzekeringen]
+
| style="text-align:top; width:400px;" | [http://www.donatus.nl/ Donatus Verzekeringen]
| style="text-align:top; background-color:lightcyan; width:400px;" | [http://www.prinsbernhardcultuurfonds.nl/ Prins Bernhard Cultuurfonds]
+
| style="text-align:top; width:400px;" | [http://www.prinsbernhardcultuurfonds.nl/ Prins Bernhard Cultuurfonds]
 
|-valign="top"
 
|-valign="top"
| style="text-align:top; background-color:lightcyan; width:400px;" | [http://www.gelderland.nl/ Provincie Gelderland]
+
| style="text-align:top; width:400px;" | [http://www.gelderland.nl/ Provincie Gelderland]
| style="text-align:top; background-color:lightcyan; width:400px;" | [http://www.brabant.nl/ Provincie Noord-Brabant]
+
| style="text-align:top; width:400px;" | [http://www.brabant.nl/ Provincie Noord-Brabant]
 
|}
 
|}
 
</td>
 
</td>
Regel 142: Regel 134:
 
<table style='table-layout:fixed;width:100%'  border="0" cellspacing="0" cellpadding="2">
 
<table style='table-layout:fixed;width:100%'  border="0" cellspacing="0" cellpadding="2">
 
       <tr>
 
       <tr>
         <td align="left" valign="top" bgcolor="#00BFFF">
+
         <td align="left" valign="top" bgcolor="#517398">
  
== Interessante links ==
+
== <span style="color:#ffffff">Interessante links</span> ==
 
  </td>
 
  </td>
 
       </tr>
 
       </tr>
 
       <tr>
 
       <tr>
         <td align="left" valign="top" bgcolor="#E0FFFF"><div align="left">Naast Reliwiki zijn er veel andere sites over religieuze objecten. Zie bijv. [[Interessante links| '''deze lijst''']]
+
         <td align="left" valign="top" bgcolor="#DCEAEA"><div align="left">Naast Reliwiki zijn er veel andere sites over religieuze objecten. Zie bijv. [[Interessante links| '''deze lijst''']]
 
</div>
 
</div>
 
</td>
 
</td>
Regel 156: Regel 148:
 
<table style='table-layout:fixed;width:100%'  border="0" cellspacing="0" cellpadding="2">
 
<table style='table-layout:fixed;width:100%'  border="0" cellspacing="0" cellpadding="2">
 
       <tr>
 
       <tr>
         <td width="100%" align="left" valign="top" bgcolor="#00BFFF">
+
         <td width="100%" align="left" valign="top" bgcolor="#517398">
== Overzichten ==
+
== <span style="color:#ffffff">Overzichten</span> ==
 
  </td>
 
  </td>
 
       </tr>
 
       </tr>
 
       <tr>
 
       <tr>
         <td width="100%" align="left" valign="top" bgcolor="#E0FFFF"><div align="left">
+
         <td width="100%" align="left" valign="top" bgcolor="#DCEAEA"><div align="left">
 
{|
 
{|
 
|-
 
|-
Regel 190: Regel 182:
 
     </table><table width="100%" border="0" cellspacing="0" cellpadding="2">
 
     </table><table width="100%" border="0" cellspacing="0" cellpadding="2">
 
       <tr>
 
       <tr>
         <td align="left" valign="top" bgcolor="#00BFFF">
+
         <td align="left" valign="top" bgcolor="#517398">
== Contact ==
+
== <span style="color:#ffffff">Contact</span> ==
 
  </td>
 
  </td>
 
       </tr>
 
       </tr>
 
       <tr>
 
       <tr>
         <td align="left" valign="top" bgcolor="#E0FFFF"><div align="left">
+
         <td align="left" valign="top" bgcolor="#DCEAEA"><div align="left">
Contact maken met Reliwiki? Stuur een '''[mailto:info@reliwiki.nl e-mail]'''. We reageren zo spoedig mogelijk.
+
Contact maken met Reliwiki? Stuur een'''[mailto:info@reliwiki.nl e-mail]'''. We reageren zo spoedig mogelijk.
 
Meer weten over het ontstaan en het doel van Reliwiki en over het Strategisch Plan voor het Religieus Erfgoed? Klik [[Over Reliwiki (verder)| '''hier''']].
 
Meer weten over het ontstaan en het doel van Reliwiki en over het Strategisch Plan voor het Religieus Erfgoed? Klik [[Over Reliwiki (verder)| '''hier''']].
 
[[Bestand:Facebook logo.png|thumb|30px|left|link=https://www.facebook.com/relwiki?ref=hl]]<br> '''Reliwiki op Facebook'''<br><br>
 
[[Bestand:Facebook logo.png|thumb|30px|left|link=https://www.facebook.com/relwiki?ref=hl]]<br> '''Reliwiki op Facebook'''<br><br>

Huidige versie van 17 jan 2022 om 22:11

Welkom bij Reliwiki

Reliwiki, de Nederlandse database over religieuze gebouwen, is gemaakt en wordt steeds verder aangevuld en verbeterd door gebruikers zoals u. Ruim 2.050 gebruikers hebben zich al aangemeld en samen hebben ze meer dan 118.000 foto's geüpload! En toch zijn er nog gebouwen met weinig informatie. Voeg uw informatie en foto’s gemakkelijk toe en draag zo bij aan de kennis van en waardering voor religieuze gebouwen.

Steun Reliwiki! Voor de hosting en het onderhoud van deze site die gerund wordt door vrijwilligers is geld nodig. Ondersteun Reliwiki met uw bijdrage op NL86 TRIO 0198 3859 94 (Triodos Bank) ten name van Stichting Reliwiki. Uw schenking is fiscaal aftrekbaar. Doe het vandaag nog en houd Reliwiki en al haar data toegankelijk voor iedereen!

Nieuwsberichten

Online bijeenkomst over Reliwiki

Op maandag 24 januari om 14.00 uur wordt een jaarlijkse (online) bijeenkomst georganiseerd voor vrijwilligers van Reliwiki. U kunt zich aanmelden voor deze bijeenkomst door een e-mail te sturen naar info@reliwiki.nl met als onderwerp 'bijeenkomst'. U ontvangt dan een mail met een link naar Teams.

Actie voor restauratie middeleeuwse kerkschilderingen in Groningen

Stichting Oude Groninger Kerken is een actie gestart voor de restauratie van de schilderingen in de kerken van Noordbroek en Onderdendam. De schilderingen in de kerken dreigen door vocht en andere invloeden los te raken. In de kerk in Noordbroek, ook wel de Sixtijnse kapel van het Noorden genoemd, zijn decoraties en schilderingen uit de veertiende eeuw aanwezig. Een zeldzaamheid en van hoge kunsthistorische waarde.

Preekstoel krijgt tweede leven

De preekstoel van de St. Antonius van Paduakerk in Winssen verhuist naar de kerk in Lith. De katholieke kerk in Winssen wordt omgebouwd tot appartementencomplex en daardoor is er geen plek meer voor de preekstoel. Doordat de kerk een woonlocatie wordt, moeten alle objecten uit de kerk verwijderd worden. Zij worden door het bisdom verdeeld over de andere - in beheer zijnde - kerken.

Nieuwe publicaties van Museum Catharijneconvent en RCE

Vijf nieuwe online publicaties van Museum Catharijneconvent en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed helpen kerkelijke eigenaars, overheden en erfgoedprofessionals om samen de juiste keuzes te maken voor behoud voor de toekomst. De rapporten geven inzicht in de stand van zaken rondom verschillende interieurtypen. Is iets uniek en dus zeer waardevol? Dan moeten we ons er met elkaar hard voor maken om het te behouden voor toekomstige generaties.

Het betreft de volgende publicaties:

- Bossche Schoolkerken

- Kloosterkapellen

- Protestantse kerken

- Kunstwerkplaatsen van de neogotiek en

- Waterstaatskerken

Kerksluiting in de Achterhoek

Wie een kerkdienst wil bijwonen in de Achterhoekse gemeenten Bronckhorst, Lochem of Berkelland, kan op veel plekken straks niet meer in het eigen dorp terecht. De rooms-katholieke Parochie HH. Twaalf Apostelen gaat in tien dorpen de kerkdiensten afbouwen, om uiteindelijk binnen enkele jaren de gebouwen te verkopen. Een ingrijpend besluit, aldus het parochiebestuur. De hoge kosten voor het onderhoud van de gebedshuizen in combinatie met een dalend aantal mensen dat zich betrokken voelt bij de kerk, zijn de oorzaak.

Het gaat om de plaatsen Hengelo, Vierakker, Vorden, Steenderen, Baak, Olburgen, Drempt, Ruurlo, Joppe, Lochem en Borculo waar de kerken uiteindelijk worden verkocht. In Lochem, Keijenborg en Zutphen blijven de kerken open, omdat dit de kerkgebouwen zijn van de drie grootste geloofsgemeenschappen. Op Baak na, daar is het proces van de kerksluiting al in gang gezet, is het niet zo dat de gebedshuizen op korte termijn sluiten. De kerksluiting zal geleidelijk worden doorgevoerd, een proces dat drie tot vijf jaar in beslag zal nemen.

Nieuw op Reliwiki? Aan de slag

Start uw avontuur met Reliwiki - het is makkelijk en leuk:

Sponsoren

Reliwiki ontvangt een financiële bijdrage voor het instandhouden van de website van:

BOEilogonieuw.jpg Donatus logo zonder-payoff RGB.JPG Vrienden Van BOEi logo.jpg VriendenLoterij logo.jpg

Leegstandsmeldingen

Heeft u meldingen over leegstand en/of {aankomende) sluiting van religieuze gebouwen? Wij zien ze graag tegemoet via e-mail
Een overzicht van welke kerken (mogelijk) gaan sluiten of inmiddels gesloten zijn vindt u hier

ANBI-status

Reliwiki is een stichting met ANBI-status. Onze gegevens vindt u hier.

Met dank aan

BOEi Stichting BHRE
Rijksoverheid Restauratiefonds
Donatus Verzekeringen Prins Bernhard Cultuurfonds
Provincie Gelderland Provincie Noord-Brabant

Interessante links

Naast Reliwiki zijn er veel andere sites over religieuze objecten. Zie bijv. deze lijst

Overzichten

Contact

Contact maken met Reliwiki? Stuur eene-mail. We reageren zo spoedig mogelijk. Meer weten over het ontstaan en het doel van Reliwiki en over het Strategisch Plan voor het Religieus Erfgoed? Klik hier.

Facebook logo.png

Reliwiki op Facebook

Facebook logo.png

De groep Nederlands religieus erfgoed op facebook