Handelingen

Hoofdpagina: verschil tussen versies

Uit Reliwiki

(activiteiten via fb)
 
(118 tussenliggende versies door 5 gebruikers niet weergegeven)
Regel 5: Regel 5:
  
 
== Welkom bij Reliwiki ==
 
== Welkom bij Reliwiki ==
Steun Reliwiki! Voor de hosting en het onderhoud van deze site die gerund wordt door vrijwilligers is geld nodig. Ondersteun RELIWIKI met uw bijdrage op NL86 TRIO 0198 3859 94 (Triodos Bank), t.n.v. de stichting Reliwiki. Uw schenking is fiscaal aftrekbaar. Doe het vandaag nog en houd Reliwiki en al haar data toegankelijk voor iedereen!
+
Reliwiki, de Nederlandse database over [[Definitie van een religieus gebouw|'''religieuze gebouwen''']], is gemaakt en wordt steeds verder aangevuld en verbeterd door gebruikers zoals u. Ruim 2.050 gebruikers hebben zich al aangemeld en samen hebben ze meer dan 118.000 foto's geüpload! En toch zijn er nog gebouwen met weinig informatie. Voeg uw informatie en foto’s gemakkelijk toe en draag zo bij aan de kennis van en waardering voor religieuze gebouwen.
  
== Kaart ==
+
Steun Reliwiki! Voor de hosting en het onderhoud van deze site die gerund wordt door vrijwilligers is geld nodig. Ondersteun Reliwiki met uw bijdrage op NL86 TRIO 0198 3859 94 (Triodos Bank) ten name van Stichting Reliwiki. Uw schenking is fiscaal aftrekbaar. Doe het vandaag nog en houd Reliwiki en al haar data toegankelijk voor iedereen!
{{Groen}}
 
'''Er zijn wat miswijzingen op de kaart die op een objectpagina staat. De kaart is dan blauw of verwijst naar de verkeerde plek. Dat probleem is eenvoudig te verhelpen. Hoe dat moet ? Kijk even op [[Kaart bewerken|Kaart bewerken]]. Of even een mailtje naar [mailto:reliwiki@xs4all.nl kaartherstel] '''
 
{{Einde}}
 
  
== Check of de informatie van kerken - die u kent - er goed op staat en deel uw kennis met anderen. ==
+
== ''Verkoop kerkgebouw Horssen'' ==
 +
De RK kerk in Horssen (Gld.)  is zo goed als verkocht.  Het parochiebestuur meldt dat de parochie H. Franciscus en H. Clara praat met een ‘serieus geïnteresseerde partij’.
 +
De geïnteresseerde is ‘enthousiast’  over het plan voor hergebruik van de kerk dat het parochiebestuur zelf heeft laten maken.
 +
Het plan behelst de sloop van het huidige schip van het kerkgebouw. Dat maakt plaats voor een appartementengebouw met een dak dat de contouren van het bestaande dak volgt. Met aan de voorkant de huidige voorgevel met kerktoren en aan de achterkant het priesterkoor. Zo blijft het silhouet van de oude kerk aan de buitenkant behouden. In het plan is ruimte voor ongeveer twintig appartementen in de kerk en drie in de pastorie.
  
Reliwiki, de Nederlandse database over [[Definitie van een religieus gebouw|'''religieuze gebouwen''']], is gemaakt en wordt steeds verder aangevuld en verbeterd door gebruikers zoals u. Ruim 2.050 gebruikers hebben zich al aangemeld en samen hebben ze meer dan 118.000 foto's geüpload! En toch zijn er nog gebouwen met weinig informatie. Voeg uw informatie en foto’s dus toe (het is makkelijk) en draag zo bij aan de kennis van en waardering voor religieuze gebouwen.
+
De 19e eeuwse kerk van Horssen is een rijksmonument. Ooit alleen vanwege de middeleeuwse doopvont., maar later is de bescherming uitgebreid tot het complete kerkgebouw. Ook dat legt beperkingen op aan wat een koper al dan niet met het gebouw mag doen.  
  
== Nieuws==
+
==='''Cocoonen in Sint Janskerk'''===
===Herbestemming Kerken: betrek de kerkengemeenschap bij een nieuwe functie===
+
In de Sint Janskerk in Schiedam staat een groen kunstwerk van Florentijn Hofman van maar liefst 26 meter lang en 10 meter hoog. In deze stadscocon kun je ontspannen, cocoonen en luisteren naar een muziekstuk dat speciaal hiervoor geschreven is. De cocon is een plek om tot bezinning te komen, de groene kleur verwijst naar religie, overleven en hoop. Passende thema's in deze tijd. Tickets zijn te reserveren via Stedelijk Museum Schiedam.
De herbestemming van een kerk is een proces van veel afstemmen. Er moet rekening gehouden worden met erfgoedzorg, inpassing van nieuwe functies of waarden in de omgeving, maar ook met de (voormalige) leden van de kerkelijke gemeenschap of parochie. Vooral die laatste groep vraagt bijzondere aandacht. Voor hen was - of is - het gebouw het kloppend hart van een gemeenschap. Jobbe Wijnen van BOEi schreef over zijn project Mensen Vertellen over Monumenten:
+
*[https://www.rijnmond.nl/nieuws/1273517/Reusachtige-groene-cocon-in-Schiedamse-kerk-Het-lijkt-alsof-alles-hier-buiten-heel-groot-is-en-wij-heel-klein-zijn Website Rijnmond]
* [https://www.boei.nl/blog/kerkenvisies-mensen-vertellen Link naar het artikel op BOEi.nl]
 
  
===Promovendus Wesselink: Sloop kerkgebouw niet, maar zoek nieuwe bestemming===
+
==='''Zomerprogramma in Groninger Akerk'''===
* [http://dare.ubvu.vu.nl/handle/1871/55690 Hier staat de complete dissertatie in pdf formaat]
+
Kunst, historie, muziek, theater, yoga en koffie, het is een gevarieerd zomerprogramma dat wordt aangeboden in de Groningse Akerk. De kerk is, met uitzondering van bepaalde activiteiten, gratis te bezichtigen van woensdag tot en met zondag van 10.00 tot 17.00 uur. Kijk voor meer informatie op de website.
De ontkerkelijking heeft ingrijpende gevolgen voor het kerkelijke vastgoed. Omdat het praktisch onmogelijk is om alle nog bestaande gebouwen te behouden is een toegespitste aanpak noodzakelijk. Promovendus Herman Wesselink: „We kunnen beter kerken herbestemmen dan slopen, al is dat laatste niet uit te sluiten.”
+
*[https://www.groningerkerken.nl/nl/sogk/zomer-in-de-akerk?fbclid=IwAR2G-_xPhFS-rLQrrgrup7V2_vl3NO9oPfq85lMd8vRnMQHEyQNjv519mKE Website Akerk]  
  
===Kerkenkaart en religieus erfgoed===
+
==='''Johannes de Doperkerk in Schiedam open voor publiek'''===
Amsterdam, 24 April 2019
+
Vanaf 5 juni is het Kijkdepot Schiedam geopend voor het publiek. Het depot is tijdelijk gehuisvest in de Johannes de Doperkerk - ook wel Havenkerk - in Schiedam en toont in de kerk een groot deel van haar historische collectie. De kerk met haar pracht en praal dient als achtergrond. Kijk voor meer informatie en de openingstijden op de website van het Stedelijk Museum Schiedam.
[[Bestand:Kerkenkaart 1800 - 1970.JPG|left|300px]]
+
*[https://www.stedelijkmuseumschiedam.nl/tentoonstelling/kijkdepot-schiedam/ Kijkdepot Schiedam]
In 2018 promoveerde Herman Wesselink op het proefschrift 'Een sterke toren in het midden der stad. Verleden, heden en toekomst van bedreigde Nederlandse kerkgebouwen'. Onderdeel vormde de totstandkoming van een database van Nederlandse kerkgebouwen uit de periode 1800-1970. In samenwerking met de Universiteitsbibliotheek werd tevens een interactieve Kerkenkaart gemaakt als visualisatie van de door Wesselink verzamelde gegevens.  
 
  
ACRH & UBVU organiseren een symposium waarin deze kaart wordt gepresenteerd aan het publiek. Tot de sprekers behoren beleidsmakers op het gebied van religieus erfgoed van de gemeenten Amsterdam en Amstelveen.
+
==='''Portret van de Kerk'''===
 +
Jeroen Taalman legt in zijn boek 'Portret van de Kerk' niet alleen 27 kerken in Groningen en Friesland vast op camera, ook de voorgangers gingen op de foto. Een bijzonder fotoproject dat is ontstaan vanuit nieuwsgierigheid naar dorpskerken, hun rol in het maatschappelijk veld en de drijfveren van de predikanten. De nadruk ligt op het fotoportret en de persoonlijke omstandigheden van de predikant. Kerk en kerkgebouw zijn ook in beeld gebracht maar zijn minder belangrijk. Meer informatie over het boek dat door een crowdfundingsactie tot stand kwam, is te vinden op de website.
 +
*[https://jeroentaalman.com/projects Website Jeroen Taalman]
  
* [https://www.acrh.eu/events/kerkenkaart-en-religieus-erfgoed?fbclid=IwAR2xcbsTyD-VcD2a_Ps-lpHDpqajb1Pg_D4qBURVORQeK3XHfYzwWZAsRlQ Meer info]
+
=== '''Zutphen steekt een stokje voor sloop van voormalig kerkgebouw in de binnenstad'''===
* [http://geoplaza.vu.nl/cms/maps/291-kerkenkaart Klik hier voor de interactieve kerkenkaart]
+
Tot een jaar of tien geleden kwamen gelovigen van de Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt er nog samen. Sindsdien is het voormalige kerkgebouw in verval. Als het aan de eigenaar ligt maakt het pand aan de Halterstraat plaats voor appartementen. De gemeente heeft daarom voorwaarden gesteld waar een metamorfose van het pand aan moet voldoen.
 +
De dunne letters waarmee ‘Gereformeerde Kerk’ op de witte gevel gevormd worden zijn vanaf de buitenkant het enige aandenken aan een kerkgebouw waar tot 2008 gelovigen van de Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt samenkwamen. Achter de gevel gaat een kerkzaal schuil en die wil de gemeente behoeden voor sloop.
  
==Actie [[Reliwiki:Financieel bijdragen|Donaties voor Reliwiki]]'''==
+
==='''Overnachten in een kerk'''===
 
+
Voor diegenen die graag eens willen overnachten in een kerk, is er de website Heilige Nachten. Zij bieden bijzondere overnachtingen in historische kerken in Nederland, die leegstaan of nog deels in gebruik voor (kerkelijke) activiteiten. De  unieke locaties bieden rust en ontspanning en zijn ook geschikt voor fotoshoots en zakelijke bijeenkomsten. Het mooie aan huren via Heilige nachten is dat een deel van de inkomsten direct bij de kerk terecht komt. Kijk voor meer informatie op de website.
Vanaf 1 juli 2011 ontvangt Reliwiki geen subsidie meer. Veel gebruikers helpen met hun giften Reliwiki in de lucht te houden. Doet u ook mee? Alle bijdragen zijn welkom. Voor meer informatie zie gele bloktekst boven aan deze pagina. Wij danken u alvast hartelijke voor uw bijdrage.
+
*[https://heiligenachten.nl/ Website Heilige Nachten]
  
 
== Nieuw op Reliwiki? Aan de slag ==
 
== Nieuw op Reliwiki? Aan de slag ==
Regel 52: Regel 53:
  
 
== Sponsoren ==
 
== Sponsoren ==
Wij danken de volgende sponsoren van harte voor hun financiële bijdrage aan het in stand houden van deze website:
+
Reliwiki ontvangt een financiële bijdrage voor het instandhouden van de website van:
  
 
[[Afbeelding:BOEilogonieuw.jpg|link=http://www.boei.nl]]
 
[[Afbeelding:BOEilogonieuw.jpg|link=http://www.boei.nl]]
[[Afbeelding:Donatus, de kerken- en monumentenverzekeraar.jpg|250 px|link=http://www.donatus.nl]]
+
[[Afbeelding:Donatus logo zonder-payoff RGB.JPG|250 px|link=http://www.donatus.nl]]
[[Afbeelding:Vrienden_Van_BOEi_logo.jpg|link=http://www.vriendenvanboei.nl]]
+
[[Afbeelding:Vrienden_Van_BOEi_logo.jpg|link=http://www.vriendenvanboei.nl]]  
 
+
[[Afbeelding:BGL klein.jpg|link=https://www.bankgiroloterij.nl/culturele-partners/boei.htm]]
[[Afbeelding:Bankgiro_logo-nieuw-bgl.png|link=https://www.bankgiroloterij.nl/culturele-partners/boei.htm]]
 
  
 
</td>
 
</td>
Regel 67: Regel 67:
  
 
         <td align="left" valign="top" bgcolor="#00BFFF">
 
         <td align="left" valign="top" bgcolor="#00BFFF">
 
  
 
== Leegstandsmeldingen ==
 
== Leegstandsmeldingen ==
Regel 74: Regel 73:
 
       <tr>
 
       <tr>
 
         <td align="left" valign="top" bgcolor="#E0FFFF"><div align="left">
 
         <td align="left" valign="top" bgcolor="#E0FFFF"><div align="left">
Heeft U meldingen over leegstand en/of {aankomende) sluiting van religieuze gebouwen ? Wij zien ze graag tegemoet via '''[mailto:kerksluitingen@xs4all.nl e-mail]'''<br>
+
Heeft u meldingen over leegstand en/of {aankomende) sluiting van religieuze gebouwen? Wij zien ze graag tegemoet via '''[mailto:kerksluitingen@reliwiki.nl e-mail]'''<br>
'''Een overzicht van welke kerken (mogelijk) gaan sluiten of inmiddels gesloten zijn vindt U [[Kerksluitingen|hier]]'''
+
'''Een overzicht van welke kerken (mogelijk) gaan sluiten of inmiddels gesloten zijn vindt u [[Kerksluitingen|hier]]'''
 
</div>
 
</div>
 
</td>
 
</td>
Regel 84: Regel 83:
 
       <tr>
 
       <tr>
 
         <td width="100%" align="left" valign="top" bgcolor="#00BFFF">
 
         <td width="100%" align="left" valign="top" bgcolor="#00BFFF">
 +
 
== ANBI-status ==
 
== ANBI-status ==
 
  </td>
 
  </td>
Regel 89: Regel 89:
 
       <tr>
 
       <tr>
 
         <td width="100%" align="left" valign="top" bgcolor="#E0FFFF"><div align="left">
 
         <td width="100%" align="left" valign="top" bgcolor="#E0FFFF"><div align="left">
Reliwiki is een stichting met ANBI-status. Onze gegevens vindt U [[Reliwiki:Financieel bijdragen|hier]].  
+
Reliwiki is een stichting met ANBI-status. Onze gegevens vindt u [[Reliwiki:Financieel bijdragen|hier]].  
 
</div>
 
</div>
 
</td>
 
</td>
Regel 99: Regel 99:
 
       <tr>
 
       <tr>
 
         <td align="left" valign="top" bgcolor="#00BFFF">
 
         <td align="left" valign="top" bgcolor="#00BFFF">
 +
 
== Met dank aan ==
 
== Met dank aan ==
 
  </td>
 
  </td>
Regel 180: Regel 181:
 
       <tr>
 
       <tr>
 
         <td align="left" valign="top" bgcolor="#E0FFFF"><div align="left">
 
         <td align="left" valign="top" bgcolor="#E0FFFF"><div align="left">
Contact maken met Reliwiki? Stuur een '''[mailto:info@reliwiki.nl e-mail]'''. We reageren zo spoedig mogelijk.
+
Contact maken met Reliwiki? Stuur een'''[mailto:info@reliwiki.nl e-mail]'''. We reageren zo spoedig mogelijk.
 
Meer weten over het ontstaan en het doel van Reliwiki en over het Strategisch Plan voor het Religieus Erfgoed? Klik [[Over Reliwiki (verder)| '''hier''']].
 
Meer weten over het ontstaan en het doel van Reliwiki en over het Strategisch Plan voor het Religieus Erfgoed? Klik [[Over Reliwiki (verder)| '''hier''']].
 
[[Bestand:Facebook logo.png|thumb|30px|left|link=https://www.facebook.com/relwiki?ref=hl]]<br> '''Reliwiki op Facebook'''<br><br>
 
[[Bestand:Facebook logo.png|thumb|30px|left|link=https://www.facebook.com/relwiki?ref=hl]]<br> '''Reliwiki op Facebook'''<br><br>

Huidige versie van 24 jun 2021 om 16:20

Welkom bij Reliwiki

Reliwiki, de Nederlandse database over religieuze gebouwen, is gemaakt en wordt steeds verder aangevuld en verbeterd door gebruikers zoals u. Ruim 2.050 gebruikers hebben zich al aangemeld en samen hebben ze meer dan 118.000 foto's geüpload! En toch zijn er nog gebouwen met weinig informatie. Voeg uw informatie en foto’s gemakkelijk toe en draag zo bij aan de kennis van en waardering voor religieuze gebouwen.

Steun Reliwiki! Voor de hosting en het onderhoud van deze site die gerund wordt door vrijwilligers is geld nodig. Ondersteun Reliwiki met uw bijdrage op NL86 TRIO 0198 3859 94 (Triodos Bank) ten name van Stichting Reliwiki. Uw schenking is fiscaal aftrekbaar. Doe het vandaag nog en houd Reliwiki en al haar data toegankelijk voor iedereen!

Verkoop kerkgebouw Horssen

De RK kerk in Horssen (Gld.) is zo goed als verkocht. Het parochiebestuur meldt dat de parochie H. Franciscus en H. Clara praat met een ‘serieus geïnteresseerde partij’. De geïnteresseerde is ‘enthousiast’ over het plan voor hergebruik van de kerk dat het parochiebestuur zelf heeft laten maken. Het plan behelst de sloop van het huidige schip van het kerkgebouw. Dat maakt plaats voor een appartementengebouw met een dak dat de contouren van het bestaande dak volgt. Met aan de voorkant de huidige voorgevel met kerktoren en aan de achterkant het priesterkoor. Zo blijft het silhouet van de oude kerk aan de buitenkant behouden. In het plan is ruimte voor ongeveer twintig appartementen in de kerk en drie in de pastorie.

De 19e eeuwse kerk van Horssen is een rijksmonument. Ooit alleen vanwege de middeleeuwse doopvont., maar later is de bescherming uitgebreid tot het complete kerkgebouw. Ook dat legt beperkingen op aan wat een koper al dan niet met het gebouw mag doen.

Cocoonen in Sint Janskerk

In de Sint Janskerk in Schiedam staat een groen kunstwerk van Florentijn Hofman van maar liefst 26 meter lang en 10 meter hoog. In deze stadscocon kun je ontspannen, cocoonen en luisteren naar een muziekstuk dat speciaal hiervoor geschreven is. De cocon is een plek om tot bezinning te komen, de groene kleur verwijst naar religie, overleven en hoop. Passende thema's in deze tijd. Tickets zijn te reserveren via Stedelijk Museum Schiedam.

Zomerprogramma in Groninger Akerk

Kunst, historie, muziek, theater, yoga en koffie, het is een gevarieerd zomerprogramma dat wordt aangeboden in de Groningse Akerk. De kerk is, met uitzondering van bepaalde activiteiten, gratis te bezichtigen van woensdag tot en met zondag van 10.00 tot 17.00 uur. Kijk voor meer informatie op de website.

Johannes de Doperkerk in Schiedam open voor publiek

Vanaf 5 juni is het Kijkdepot Schiedam geopend voor het publiek. Het depot is tijdelijk gehuisvest in de Johannes de Doperkerk - ook wel Havenkerk - in Schiedam en toont in de kerk een groot deel van haar historische collectie. De kerk met haar pracht en praal dient als achtergrond. Kijk voor meer informatie en de openingstijden op de website van het Stedelijk Museum Schiedam.

Portret van de Kerk

Jeroen Taalman legt in zijn boek 'Portret van de Kerk' niet alleen 27 kerken in Groningen en Friesland vast op camera, ook de voorgangers gingen op de foto. Een bijzonder fotoproject dat is ontstaan vanuit nieuwsgierigheid naar dorpskerken, hun rol in het maatschappelijk veld en de drijfveren van de predikanten. De nadruk ligt op het fotoportret en de persoonlijke omstandigheden van de predikant. Kerk en kerkgebouw zijn ook in beeld gebracht maar zijn minder belangrijk. Meer informatie over het boek dat door een crowdfundingsactie tot stand kwam, is te vinden op de website.

Zutphen steekt een stokje voor sloop van voormalig kerkgebouw in de binnenstad

Tot een jaar of tien geleden kwamen gelovigen van de Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt er nog samen. Sindsdien is het voormalige kerkgebouw in verval. Als het aan de eigenaar ligt maakt het pand aan de Halterstraat plaats voor appartementen. De gemeente heeft daarom voorwaarden gesteld waar een metamorfose van het pand aan moet voldoen. De dunne letters waarmee ‘Gereformeerde Kerk’ op de witte gevel gevormd worden zijn vanaf de buitenkant het enige aandenken aan een kerkgebouw waar tot 2008 gelovigen van de Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt samenkwamen. Achter de gevel gaat een kerkzaal schuil en die wil de gemeente behoeden voor sloop.

Overnachten in een kerk

Voor diegenen die graag eens willen overnachten in een kerk, is er de website Heilige Nachten. Zij bieden bijzondere overnachtingen in historische kerken in Nederland, die leegstaan of nog deels in gebruik voor (kerkelijke) activiteiten. De unieke locaties bieden rust en ontspanning en zijn ook geschikt voor fotoshoots en zakelijke bijeenkomsten. Het mooie aan huren via Heilige nachten is dat een deel van de inkomsten direct bij de kerk terecht komt. Kijk voor meer informatie op de website.

Nieuw op Reliwiki? Aan de slag

Start uw avontuur met Reliwiki - het is makkelijk en leuk:

Sponsoren

Reliwiki ontvangt een financiële bijdrage voor het instandhouden van de website van:

BOEilogonieuw.jpg Donatus logo zonder-payoff RGB.JPG Vrienden Van BOEi logo.jpg BGL klein.jpg

Leegstandsmeldingen

Heeft u meldingen over leegstand en/of {aankomende) sluiting van religieuze gebouwen? Wij zien ze graag tegemoet via e-mail
Een overzicht van welke kerken (mogelijk) gaan sluiten of inmiddels gesloten zijn vindt u hier

ANBI-status

Reliwiki is een stichting met ANBI-status. Onze gegevens vindt u hier.

Met dank aan

BOEi Stichting BHRE
Rijksoverheid Restauratiefonds
Donatus Verzekeringen Prins Bernhard Cultuurfonds
Provincie Gelderland Provincie Noord-Brabant

Interessante links

Naast Reliwiki zijn er veel andere sites over religieuze objecten. Zie bijv. deze lijst

Overzichten

Contact

Contact maken met Reliwiki? Stuur eene-mail. We reageren zo spoedig mogelijk. Meer weten over het ontstaan en het doel van Reliwiki en over het Strategisch Plan voor het Religieus Erfgoed? Klik hier.

Facebook logo.png

Reliwiki op Facebook

Facebook logo.png

De groep Nederlands religieus erfgoed op facebook