Handelingen

Hoofdpagina: verschil tussen versies

Uit Reliwiki

k
 
(82 tussenliggende versies door 6 gebruikers niet weergegeven)
Regel 7: Regel 7:
 
Reliwiki, de Nederlandse database over [[Definitie van een religieus gebouw|'''religieuze gebouwen''']], is gemaakt en wordt steeds verder aangevuld en verbeterd door gebruikers zoals u. Ruim 2.050 gebruikers hebben zich al aangemeld en samen hebben ze meer dan 118.000 foto's geüpload! En toch zijn er nog gebouwen met weinig informatie. Voeg uw informatie en foto’s gemakkelijk toe en draag zo bij aan de kennis van en waardering voor religieuze gebouwen.
 
Reliwiki, de Nederlandse database over [[Definitie van een religieus gebouw|'''religieuze gebouwen''']], is gemaakt en wordt steeds verder aangevuld en verbeterd door gebruikers zoals u. Ruim 2.050 gebruikers hebben zich al aangemeld en samen hebben ze meer dan 118.000 foto's geüpload! En toch zijn er nog gebouwen met weinig informatie. Voeg uw informatie en foto’s gemakkelijk toe en draag zo bij aan de kennis van en waardering voor religieuze gebouwen.
  
Steun Reliwiki! Voor de hosting en het onderhoud van deze site die gerund wordt door vrijwilligers is geld nodig. Ondersteun RELIWIKI met uw bijdrage op NL86 TRIO 0198 3859 94 (Triodos Bank), t.n.v. de stichting Reliwiki. Uw schenking is fiscaal aftrekbaar. Doe het vandaag nog en houd Reliwiki en al haar data toegankelijk voor iedereen!
+
Steun Reliwiki! Voor de hosting en het onderhoud van deze site die gerund wordt door vrijwilligers is geld nodig. Ondersteun Reliwiki met uw bijdrage op NL86 TRIO 0198 3859 94 (Triodos Bank) ten name van Stichting Reliwiki. Uw schenking is fiscaal aftrekbaar. Doe het vandaag nog en houd Reliwiki en al haar data toegankelijk voor iedereen!
  
== Nieuws==
+
== Nieuwsberichten==
  
==='''Groot deel gemeenten aan de slag met kerkenvisie'''===
+
==='''Mogelijke sluiting RK kerkgebouw St. Martinus in Doesburg'''===
De overheid stelde vanaf januari 2019 tot en met maart 2021 3 miljoen euro per jaar beschikbaar voor het opstellen van kerkenvisies. Bijna 70 procent van de gemeenten heeft een aanvraag ingediend voor financiële ondersteuning. Het grote aantal aanvragers laat zien dat gemeenten nadenken over de toekomst van hun religieus erfgoed.
+
De toekomst van het rooms-katholieke kerkgebouw St. Martinus, aan de Juliana van Stolberglaan in Doesburg, is ongewis. De vraag is niet of, maar wanneer het gebedshuis de deuren sluit.
*[https://www.toekomstreligieuserfgoed.nl/artikelen/groot-deel-gemeenten-aan-de-slag-met-kerkenvisie Website Toekomst Religieus Erfgoed]
 
  
==='''Tijdschrift RCE: aandacht voor Walburgiskerk Arnhem'''===
+
Een beslissing is nog niet genomen, maar de vooruitzichten zijn weinig hoopvol. "Het zit er dik in dat de kerk dichtgaat, maar dit jaar hoogstwaarschijnlijk nog niet”, zegt Maarten Smits van parochie Sint Willibrordus in Zevenaar, waaronder ook Doesburg valt.
Het tijdschrift van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE), dat 4 keer per jaar uitkomt, besteedt in deze editie onder andere aandacht aan de Walburgiskerk in Arnhem. In de twee torens van de kerk zijn gastenverblijven ondergebracht waar je kunt overnachten. Het tijdschrift is op de website te downloaden, een gratis abonnement is ook mogelijk.
+
Huizen bouwen op de plek van de kerk in Doesburg? Niet doen, meldt de Adviescommissie cultuurhistorie Doesburg, bestaande uit een groep Doesburgers die zich inzet voor het behoud en herstel van cultureel erfgoed in de Hanzestad. Het kerkgebouw in Doesburg is in 1965 ontworpen door architect Hans Koldewey. De Adviescommissie is van mening dat eerst een haalbaarheidsonderzoek verricht moet worden naar het behoud van de kerk met een herbestemming.
*[https://www.cultureelerfgoed.nl/publicaties/publicaties/2021/01/01/tijdschrift-rijksdienst-voor-het-cultureel-erfgoed-nr.-2-van-2021 Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed]
+
De mogelijke sluiting van de kerk in Doesburg staat niet op zich. Ook elders in de Liemers en Achterhoek worden of zijn kerken vanwege vergrijzing van de geloofsgemeenschappen, een gebrek aan vrijwilligers en afnemend kerkbezoek aan de eredienst onttrokken.  
 +
*[https://www.gelderlander.nl/achterhoek/zorgen-om-toekomst-kerk-doesburg-inzetten-op-behoud-vanwege-cultuurhistorische-waarde~abaed995/ Website De Gelderlander]
  
==='''Overnachten in een kerk'''===
+
==='''Actie voor restauratie middeleeuwse kerkschilderingen in Groningen'''===
Voor diegenen die graag eens willen overnachten in een kerk, is er de website Heilige Nachten. Zij bieden bijzondere overnachtingen in historische kerken in Nederland, die leegstaan of nog deels in gebruik voor (kerkelijke) activiteiten. De  unieke locaties bieden rust en ontspanning en zijn ook geschikt voor fotoshoots en zakelijke bijeenkomsten. Het mooie aan huren via Heilige nachten is dat een deel van de inkomsten direct bij de kerk terecht komt. Kijk voor meer informatie op de website.
+
Stichting Oude Groninger Kerken is een actie gestart voor de restauratie van de schilderingen in de kerken van Noordbroek en Onderdendam. De schilderingen in de kerken dreigen door vocht en andere invloeden los te raken. In de kerk in Noordbroek, ook wel de Sixtijnse kapel van het Noorden genoemd, zijn decoraties en schilderingen uit de veertiende eeuw aanwezig. Een zeldzaamheid en van hoge kunsthistorische waarde.
*[https://heiligenachten.nl/ Website Heilige Nachten]
+
*[https://www.groningerkerken.nl/nl/sogk/actie-kerkbehoud website Stichting Oude Groninger Kerken]
  
==='''Wat doen we met de banken?'''===
+
==='''Preekstoel krijgt tweede leven'''===
Wat doe je als een kerkgebouw meerdere functies krijgt en de kerkbanken deze functies belemmeren? Vervang je de banken van cultuurhistorische waarde door stoelen of maak je de banken verplaatsbaar? Vragen die op zo'n moment beantwoord moeten worden en in deze tijd steeds vaker spelen. De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed is een onderzoek gestart om de mogelijkheden te onderzoeken.
+
De preekstoel van de St. Antonius van Paduakerk in Winssen verhuist naar de kerk in Lith. De katholieke kerk in Winssen wordt omgebouwd tot appartementencomplex en daardoor is er geen plek meer voor de preekstoel. Doordat de kerk een woonlocatie wordt, moeten alle objecten uit de kerk verwijderd worden. Zij worden door het bisdom verdeeld over de andere - in beheer zijnde - kerken.
*[https://www.toekomstreligieuserfgoed.nl/artikelen/wat-doen-we-met-de-banken Website Toekomst Religieus Erfgoed]
+
*[https://www.rn7.nl/18126-preekstoel-kerk-winssen-verhuist-naar-lith?fbclid=IwAR1MyZBwF6Mew00HxkOZSnE_tFEQf3DHgx4acX0NnILDLyAulPb2CZMYCjk Website RN7]
  
=== '''Discussie over zonnepanelen op Utrechtse Bethelkerk'''===
+
==='''Nieuwe publicaties van Museum Catharijneconvent en RCE'''===
De Utrechtse Bethelkerk moet een nieuwe functie krijgen: een huiskamer voor de wijk, zeven woningen en een kerkzaal. Om het initiatief duurzaam te maken moet het dak van de kerk vol komen te liggen met zonnepanelen. Het gebouw is echter een monument, dus geeft de gemeente niet zomaar een vergunning af.
+
 
Een aantal jaar geleden werd de conclusie getrokken dat de Bethelkerk wat groot werd voor de kerkgemeente die erin samenkwam. Een oplossing werd gevonden in het samengaan met de Oranjekapel. Er werd een nieuwe naam gekozen: Kerk op Zuilen.
+
Vijf nieuwe online publicaties van Museum Catharijneconvent en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed helpen kerkelijke eigenaars, overheden en erfgoedprofessionals om samen de juiste keuzes te maken voor behoud voor de toekomst. De rapporten geven inzicht in de stand van zaken rondom verschillende interieurtypen. Is iets uniek en dus zeer waardevol? Dan moeten we ons er met elkaar hard voor maken om het te behouden voor toekomstige generaties.  
Ondanks de samenvoeging was het kerkgebouw nog steeds te groot. Blossom030 hoorde ervan en zocht contact, want zij hadden wel een idee. Zo werd Kerk en Klooster op Zuilen geboren, twee initiatieven op gedeelde grond.
+
 
De organisaties willen de Bethelkerk een nieuwe invulling geven. Zo moeten er enkele woningen komen. Van iedereen die er komt wonen wordt gevraagd om vier uur in de week aan de wijk te geven in de vorm van vrijwilligerswerk. Dat vrijwilligerswerk moet aansluiten bij de wijk. Ook moet de kerk een buurtfunctie krijgen, er wordt een ruimte beschikbaar gesteld voor initiatieven uit de buurt.
+
Het betreft de volgende publicaties:
 +
 
 +
- Bossche Schoolkerken
 +
 
 +
- Kloosterkapellen
 +
 
 +
- Protestantse kerken
 +
 
 +
- Kunstwerkplaatsen van de neogotiek en
 +
 
 +
- Waterstaatskerken
 +
 
 +
*[https://www.catharijneconvent.nl/advies-voor-kerken/religieuze-interieurs/ Website Catharijneconvent]
 +
 
 +
==='''Kerksluiting in de Achterhoek'''===
 +
 
 +
Wie een kerkdienst wil bijwonen in de Achterhoekse gemeenten Bronckhorst, Lochem of Berkelland, kan op veel plekken straks niet meer in het eigen dorp terecht. De rooms-katholieke Parochie HH. Twaalf Apostelen gaat in tien dorpen de kerkdiensten afbouwen, om uiteindelijk binnen enkele jaren de gebouwen te verkopen. Een ingrijpend besluit, aldus het parochiebestuur. De hoge kosten voor het onderhoud van de gebedshuizen in combinatie met een dalend aantal mensen dat zich betrokken voelt bij de kerk, zijn de oorzaak.  
 +
 
 +
Het gaat om de plaatsen Hengelo, Vierakker, Vorden, Steenderen, Baak, Olburgen, Drempt, Ruurlo, Joppe, Lochem en Borculo waar de kerken uiteindelijk worden verkocht. In Lochem, Keijenborg en Zutphen blijven de kerken open, omdat dit de kerkgebouwen zijn van de drie grootste geloofsgemeenschappen. Op Baak na, daar is het proces van de kerksluiting al in gang gezet, is het niet zo dat de gebedshuizen op korte termijn sluiten. De kerksluiting zal geleidelijk worden doorgevoerd, een proces dat drie tot vijf jaar in beslag zal nemen.
 +
*[https://www.gld.nl/nieuws/7463337/tien-achterhoekse-kerken-binnen-enkele-jaren-in-de-verkoop website Omroep Gelderland]
  
 
== Nieuw op Reliwiki? Aan de slag ==
 
== Nieuw op Reliwiki? Aan de slag ==
Regel 51: Regel 70:
 
[[Afbeelding:Donatus logo zonder-payoff RGB.JPG|250 px|link=http://www.donatus.nl]]
 
[[Afbeelding:Donatus logo zonder-payoff RGB.JPG|250 px|link=http://www.donatus.nl]]
 
[[Afbeelding:Vrienden_Van_BOEi_logo.jpg|link=http://www.vriendenvanboei.nl]]     
 
[[Afbeelding:Vrienden_Van_BOEi_logo.jpg|link=http://www.vriendenvanboei.nl]]     
[[Afbeelding:BGL klein.jpg|link=https://www.bankgiroloterij.nl/culturele-partners/boei.htm]]
+
[[Afbeelding:VriendenLoterij logo.jpg|link=https://www.vriendenloterij.nl/over/overzicht/boei]]
  
 
</td>
 
</td>
Regel 59: Regel 78:
 
       <tr>
 
       <tr>
  
         <td align="left" valign="top" bgcolor="#00BFFF">
+
         <td align="left" valign="top" bgcolor="#517398">
  
== Leegstandsmeldingen ==
+
== <span style="color:#ffffff">Leegstandsmeldingen</span> ==
 
  </td>
 
  </td>
 
       </tr>
 
       </tr>
 
       <tr>
 
       <tr>
         <td align="left" valign="top" bgcolor="#E0FFFF"><div align="left">
+
         <td align="left" valign="top" bgcolor="#DCEAEA"><div align="left">
 
Heeft u meldingen over leegstand en/of {aankomende) sluiting van religieuze gebouwen? Wij zien ze graag tegemoet via '''[mailto:kerksluitingen@reliwiki.nl e-mail]'''<br>
 
Heeft u meldingen over leegstand en/of {aankomende) sluiting van religieuze gebouwen? Wij zien ze graag tegemoet via '''[mailto:kerksluitingen@reliwiki.nl e-mail]'''<br>
 
'''Een overzicht van welke kerken (mogelijk) gaan sluiten of inmiddels gesloten zijn vindt u [[Kerksluitingen|hier]]'''
 
'''Een overzicht van welke kerken (mogelijk) gaan sluiten of inmiddels gesloten zijn vindt u [[Kerksluitingen|hier]]'''
Regel 75: Regel 94:
 
<table style='table-layout:fixed;width:100%'  border="0" cellspacing="0" cellpadding="2">
 
<table style='table-layout:fixed;width:100%'  border="0" cellspacing="0" cellpadding="2">
 
       <tr>
 
       <tr>
         <td width="100%" align="left" valign="top" bgcolor="#00BFFF">
+
         <td width="100%" align="left" valign="top" bgcolor="#517398">
  
== ANBI-status ==
+
== <span style="color:#ffffff">ANBI-status</span> ==
 
  </td>
 
  </td>
 
       </tr>
 
       </tr>
 
       <tr>
 
       <tr>
         <td width="100%" align="left" valign="top" bgcolor="#E0FFFF"><div align="left">
+
         <td width="100%" align="left" valign="top" bgcolor="#DCEAEA"><div align="left">
 
Reliwiki is een stichting met ANBI-status. Onze gegevens vindt u [[Reliwiki:Financieel bijdragen|hier]].  
 
Reliwiki is een stichting met ANBI-status. Onze gegevens vindt u [[Reliwiki:Financieel bijdragen|hier]].  
 
</div>
 
</div>
Regel 91: Regel 110:
 
<table width="100%" border="0" cellspacing="0" cellpadding="2">
 
<table width="100%" border="0" cellspacing="0" cellpadding="2">
 
       <tr>
 
       <tr>
         <td align="left" valign="top" bgcolor="#00BFFF">
+
         <td align="left" valign="top" bgcolor="#517398">
  
== Met dank aan ==
+
== <span style="color:#ffffff">Met dank aan</span> ==
 
  </td>
 
  </td>
 
       </tr>
 
       </tr>
 
       <tr>
 
       <tr>
         <td align="left" valign="top" bgcolor="#E0FFFF"><div align="left">
+
         <td align="left" valign="top" bgcolor="#DCEAEA"><div align="left">
  
 
   </div>
 
   </div>
  
 
{|  
 
{|  
| style="text-align:top; background-color:lightcyan; width:400px;" | [http://www.boei.nl/ BOEi]
+
| style="text-align:top; width:400px;" | [http://www.boei.nl/ BOEi]
| style="text-align:top; background-color:lightcyan; width:400px;" | [http://www.bhre.nl/ Stichting BHRE ]
+
| style="text-align:top; width:400px;" | [http://www.bhre.nl/ Stichting BHRE ]
 
|-valign="top"
 
|-valign="top"
| style="text-align:top; background-color:lightcyan; width:400px;" | [http://www.rijksoverheid.nl./ Rijksoverheid]
+
| style="text-align:top; width:400px;" | [http://www.rijksoverheid.nl./ Rijksoverheid]
| style="text-align:top; background-color:lightcyan; width:400px;" | [http://www.restauratiefonds.nl/Paginas/default.aspx/ Restauratiefonds ]
+
| style="text-align:top; width:400px;" | [http://www.restauratiefonds.nl/Paginas/default.aspx/ Restauratiefonds ]
 
|-valign="top"
 
|-valign="top"
| style="text-align:top; background-color:lightcyan; width:400px;" | [http://www.donatus.nl/ Donatus Verzekeringen]
+
| style="text-align:top; width:400px;" | [http://www.donatus.nl/ Donatus Verzekeringen]
| style="text-align:top; background-color:lightcyan; width:400px;" | [http://www.prinsbernhardcultuurfonds.nl/ Prins Bernhard Cultuurfonds]
+
| style="text-align:top; width:400px;" | [http://www.prinsbernhardcultuurfonds.nl/ Prins Bernhard Cultuurfonds]
 
|-valign="top"
 
|-valign="top"
| style="text-align:top; background-color:lightcyan; width:400px;" | [http://www.gelderland.nl/ Provincie Gelderland]
+
| style="text-align:top; width:400px;" | [http://www.gelderland.nl/ Provincie Gelderland]
| style="text-align:top; background-color:lightcyan; width:400px;" | [http://www.brabant.nl/ Provincie Noord-Brabant]
+
| style="text-align:top; width:400px;" | [http://www.brabant.nl/ Provincie Noord-Brabant]
 
|}
 
|}
 
</td>
 
</td>
Regel 120: Regel 139:
 
<table style='table-layout:fixed;width:100%'  border="0" cellspacing="0" cellpadding="2">
 
<table style='table-layout:fixed;width:100%'  border="0" cellspacing="0" cellpadding="2">
 
       <tr>
 
       <tr>
         <td align="left" valign="top" bgcolor="#00BFFF">
+
         <td align="left" valign="top" bgcolor="#517398">
  
== Interessante links ==
+
== <span style="color:#ffffff">Interessante links</span> ==
 
  </td>
 
  </td>
 
       </tr>
 
       </tr>
 
       <tr>
 
       <tr>
         <td align="left" valign="top" bgcolor="#E0FFFF"><div align="left">Naast Reliwiki zijn er veel andere sites over religieuze objecten. Zie bijv. [[Interessante links| '''deze lijst''']]
+
         <td align="left" valign="top" bgcolor="#DCEAEA"><div align="left">Naast Reliwiki zijn er veel andere sites over religieuze objecten. Zie bijv. [[Interessante links| '''deze lijst''']]
 
</div>
 
</div>
 
</td>
 
</td>
Regel 134: Regel 153:
 
<table style='table-layout:fixed;width:100%'  border="0" cellspacing="0" cellpadding="2">
 
<table style='table-layout:fixed;width:100%'  border="0" cellspacing="0" cellpadding="2">
 
       <tr>
 
       <tr>
         <td width="100%" align="left" valign="top" bgcolor="#00BFFF">
+
         <td width="100%" align="left" valign="top" bgcolor="#517398">
== Overzichten ==
+
== <span style="color:#ffffff">Overzichten</span> ==
 
  </td>
 
  </td>
 
       </tr>
 
       </tr>
 
       <tr>
 
       <tr>
         <td width="100%" align="left" valign="top" bgcolor="#E0FFFF"><div align="left">
+
         <td width="100%" align="left" valign="top" bgcolor="#DCEAEA"><div align="left">
 
{|
 
{|
 
|-
 
|-
Regel 168: Regel 187:
 
     </table><table width="100%" border="0" cellspacing="0" cellpadding="2">
 
     </table><table width="100%" border="0" cellspacing="0" cellpadding="2">
 
       <tr>
 
       <tr>
         <td align="left" valign="top" bgcolor="#00BFFF">
+
         <td align="left" valign="top" bgcolor="#517398">
== Contact ==
+
== <span style="color:#ffffff">Contact</span> ==
 
  </td>
 
  </td>
 
       </tr>
 
       </tr>
 
       <tr>
 
       <tr>
         <td align="left" valign="top" bgcolor="#E0FFFF"><div align="left">
+
         <td align="left" valign="top" bgcolor="#DCEAEA"><div align="left">
 
Contact maken met Reliwiki? Stuur een'''[mailto:info@reliwiki.nl e-mail]'''. We reageren zo spoedig mogelijk.
 
Contact maken met Reliwiki? Stuur een'''[mailto:info@reliwiki.nl e-mail]'''. We reageren zo spoedig mogelijk.
 
Meer weten over het ontstaan en het doel van Reliwiki en over het Strategisch Plan voor het Religieus Erfgoed? Klik [[Over Reliwiki (verder)| '''hier''']].
 
Meer weten over het ontstaan en het doel van Reliwiki en over het Strategisch Plan voor het Religieus Erfgoed? Klik [[Over Reliwiki (verder)| '''hier''']].

Huidige versie van 28 jan 2022 om 09:05

Welkom bij Reliwiki

Reliwiki, de Nederlandse database over religieuze gebouwen, is gemaakt en wordt steeds verder aangevuld en verbeterd door gebruikers zoals u. Ruim 2.050 gebruikers hebben zich al aangemeld en samen hebben ze meer dan 118.000 foto's geüpload! En toch zijn er nog gebouwen met weinig informatie. Voeg uw informatie en foto’s gemakkelijk toe en draag zo bij aan de kennis van en waardering voor religieuze gebouwen.

Steun Reliwiki! Voor de hosting en het onderhoud van deze site die gerund wordt door vrijwilligers is geld nodig. Ondersteun Reliwiki met uw bijdrage op NL86 TRIO 0198 3859 94 (Triodos Bank) ten name van Stichting Reliwiki. Uw schenking is fiscaal aftrekbaar. Doe het vandaag nog en houd Reliwiki en al haar data toegankelijk voor iedereen!

Nieuwsberichten

Mogelijke sluiting RK kerkgebouw St. Martinus in Doesburg

De toekomst van het rooms-katholieke kerkgebouw St. Martinus, aan de Juliana van Stolberglaan in Doesburg, is ongewis. De vraag is niet of, maar wanneer het gebedshuis de deuren sluit.

Een beslissing is nog niet genomen, maar de vooruitzichten zijn weinig hoopvol. "Het zit er dik in dat de kerk dichtgaat, maar dit jaar hoogstwaarschijnlijk nog niet”, zegt Maarten Smits van parochie Sint Willibrordus in Zevenaar, waaronder ook Doesburg valt. Huizen bouwen op de plek van de kerk in Doesburg? Niet doen, meldt de Adviescommissie cultuurhistorie Doesburg, bestaande uit een groep Doesburgers die zich inzet voor het behoud en herstel van cultureel erfgoed in de Hanzestad. Het kerkgebouw in Doesburg is in 1965 ontworpen door architect Hans Koldewey. De Adviescommissie is van mening dat eerst een haalbaarheidsonderzoek verricht moet worden naar het behoud van de kerk met een herbestemming. De mogelijke sluiting van de kerk in Doesburg staat niet op zich. Ook elders in de Liemers en Achterhoek worden of zijn kerken vanwege vergrijzing van de geloofsgemeenschappen, een gebrek aan vrijwilligers en afnemend kerkbezoek aan de eredienst onttrokken.

Actie voor restauratie middeleeuwse kerkschilderingen in Groningen

Stichting Oude Groninger Kerken is een actie gestart voor de restauratie van de schilderingen in de kerken van Noordbroek en Onderdendam. De schilderingen in de kerken dreigen door vocht en andere invloeden los te raken. In de kerk in Noordbroek, ook wel de Sixtijnse kapel van het Noorden genoemd, zijn decoraties en schilderingen uit de veertiende eeuw aanwezig. Een zeldzaamheid en van hoge kunsthistorische waarde.

Preekstoel krijgt tweede leven

De preekstoel van de St. Antonius van Paduakerk in Winssen verhuist naar de kerk in Lith. De katholieke kerk in Winssen wordt omgebouwd tot appartementencomplex en daardoor is er geen plek meer voor de preekstoel. Doordat de kerk een woonlocatie wordt, moeten alle objecten uit de kerk verwijderd worden. Zij worden door het bisdom verdeeld over de andere - in beheer zijnde - kerken.

Nieuwe publicaties van Museum Catharijneconvent en RCE

Vijf nieuwe online publicaties van Museum Catharijneconvent en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed helpen kerkelijke eigenaars, overheden en erfgoedprofessionals om samen de juiste keuzes te maken voor behoud voor de toekomst. De rapporten geven inzicht in de stand van zaken rondom verschillende interieurtypen. Is iets uniek en dus zeer waardevol? Dan moeten we ons er met elkaar hard voor maken om het te behouden voor toekomstige generaties.

Het betreft de volgende publicaties:

- Bossche Schoolkerken

- Kloosterkapellen

- Protestantse kerken

- Kunstwerkplaatsen van de neogotiek en

- Waterstaatskerken

Kerksluiting in de Achterhoek

Wie een kerkdienst wil bijwonen in de Achterhoekse gemeenten Bronckhorst, Lochem of Berkelland, kan op veel plekken straks niet meer in het eigen dorp terecht. De rooms-katholieke Parochie HH. Twaalf Apostelen gaat in tien dorpen de kerkdiensten afbouwen, om uiteindelijk binnen enkele jaren de gebouwen te verkopen. Een ingrijpend besluit, aldus het parochiebestuur. De hoge kosten voor het onderhoud van de gebedshuizen in combinatie met een dalend aantal mensen dat zich betrokken voelt bij de kerk, zijn de oorzaak.

Het gaat om de plaatsen Hengelo, Vierakker, Vorden, Steenderen, Baak, Olburgen, Drempt, Ruurlo, Joppe, Lochem en Borculo waar de kerken uiteindelijk worden verkocht. In Lochem, Keijenborg en Zutphen blijven de kerken open, omdat dit de kerkgebouwen zijn van de drie grootste geloofsgemeenschappen. Op Baak na, daar is het proces van de kerksluiting al in gang gezet, is het niet zo dat de gebedshuizen op korte termijn sluiten. De kerksluiting zal geleidelijk worden doorgevoerd, een proces dat drie tot vijf jaar in beslag zal nemen.

Nieuw op Reliwiki? Aan de slag

Start uw avontuur met Reliwiki - het is makkelijk en leuk:

Sponsoren

Reliwiki ontvangt een financiële bijdrage voor het instandhouden van de website van:

BOEilogonieuw.jpg Donatus logo zonder-payoff RGB.JPG Vrienden Van BOEi logo.jpg VriendenLoterij logo.jpg

Leegstandsmeldingen

Heeft u meldingen over leegstand en/of {aankomende) sluiting van religieuze gebouwen? Wij zien ze graag tegemoet via e-mail
Een overzicht van welke kerken (mogelijk) gaan sluiten of inmiddels gesloten zijn vindt u hier

ANBI-status

Reliwiki is een stichting met ANBI-status. Onze gegevens vindt u hier.

Met dank aan

BOEi Stichting BHRE
Rijksoverheid Restauratiefonds
Donatus Verzekeringen Prins Bernhard Cultuurfonds
Provincie Gelderland Provincie Noord-Brabant

Interessante links

Naast Reliwiki zijn er veel andere sites over religieuze objecten. Zie bijv. deze lijst

Overzichten

Contact

Contact maken met Reliwiki? Stuur eene-mail. We reageren zo spoedig mogelijk. Meer weten over het ontstaan en het doel van Reliwiki en over het Strategisch Plan voor het Religieus Erfgoed? Klik hier.

Facebook logo.png

Reliwiki op Facebook

Facebook logo.png

De groep Nederlands religieus erfgoed op facebook