Handelingen

Hoofdpagina: verschil tussen versies

Uit Reliwiki

 
(239 tussenliggende versies door 8 gebruikers niet weergegeven)
Regel 11: Regel 11:
== Nieuwsberichten==
== Nieuwsberichten==


==='''Wedstrijd Kerkkiekje 2021'''===
==='''Reliek Heilige Bernadette in Nederland'''===
Kerkfotografie Nederland organiseert deze zomer een wedstrijd voor de mooiste of meest bijzondere foto van een kerkinterieur. Kijk voor meer informatie op de website.  
De Heilige Bernadette Souberious, bekend van de bedevaartsplaats Lourdes, komt naar Nederland. Een bijzondere schrijn met haar reliek (een stuk van haar gebeente) komt vanuit Lourdes naar Nederland en maakt dan een rondgang door het land langs alle zeven bisdommen van de rooms-katholieke kerk. Hier zal het worden tentoongesteld voor het publiek. Op al die plekken worden vieringen, processies en activiteiten rond de reliek georganiseerd.  
*[https://kerkfotografie.com/kerkkiekje-2021/?fbclid=IwAR0eM4i0yjoSTVIzxBIcitVaego47iyROkz04FoJLlxby-0eRB-pkDx9zg0 Website Kerkfotografie Nederland]
*[https://nos.nl/artikel/2506099-reliek-van-bernadette-uit-lourdes-maakt-tour-door-nederland/ Reliek Bernadette maakt tour]


==='''Nieuwe eigenaar voor Sint-Josephkerk in Utrecht'''===
==='''Kerken verkopen grond aan hoogste bieder vanwege geldgebrek'''===
De Sint-Josephkerk aan de Draaiweg in Utrecht is verkocht. De nieuwe eigenaar, ‘Wonen in Arnhem’ legde € 690.000 neer voor het unieke gebouw. De grote vraag is natuurlijk wat er nu gaat gebeuren met de kerk. Eigenaar Roland Verheij weet het zelf eigenlijk ook nog niet precies: “Want daarvoor gaan we juist eerst in gesprek met omwonenden, wij zijn benieuwd wat zij verwachten.” Voor de kosten van een rijtjeswoning in Utrecht heeft de nieuwe eigenaar een bijzonder kerkgebouw gekocht. Wat de toekomst brengt voor de kerk is dus nog niet precies bekend.
Kerken en kerkelijke liefdadigheidsorganisaties hebben in de afgelopen tien jaar ongeveer 8 procent van hun omvangrijke grondbezit verkocht, zo blijkt uit onderzoek van Cobouw en Trouw op basis van Kadastergegevens. Gezamenlijk bezitten deze genootschappen nog steeds 28 duizend hectare grond, voornamelijk bestaande uit landbouwgrond.
De verkoop van grond lijkt voornamelijk ingegeven door praktische overwegingen. Veel kerken zien hun bezoekersaantallen teruglopen, maar hebben nog steeds aanzienlijke financiële middelen nodig voor personeel en onderhoud van hun gebouwen. Soms is er een verschuiving in het beleggingsbeleid van deze organisaties.
Gemiddeld verkopen kerken jaarlijks zo'n 200 hectare van hun totale bezit. Bij deze transacties lijkt de prijs vaak de doorslaggevende factor te zijn, eerder dan sociale of ideële motieven.
*[https://www.volkskrant.nl/economie/kerken-met-geldtekort-verkopen-hun-akkers-en-landgoederen-aan-de-hoogste-bieder~b287ad1d/ Kerken met geldtekort verkopen hun akkers en landgoederen aan de hoogste bieder]


De Sint-Joseph is in 1901 gebouwd nadat de groei van de wijken Vogelenbuurt en Lauwerecht de vraag naar een plek voor religieuze samenkomsten vergrootte. De kerk stond toen nog aan de rand van de stad en ligt tegenwoordig in de Staatsliedenbuurt op de grens met Tuinwijk. Het gebouw is ontworpen door Gerardus Adrianus Ebbers, een leerling van de Duitse architect Alfred Tepe. Het interieur van deze neogotische kerk is ontworpen door Otto Mengelberg en zijn zoon. Mengelberg was gespecialiseerd in gebrandschilderd glas en werkte onder andere aan de Nieuwe Kerk in Amsterdam. Het orgel dat in de Josephkerk staat, is een rijksmonument en is overigens een stuk ouder dan het gebouw. Het instrument werd namelijk in eerste instantie gebouwd voor de Johanneskirche in het Duitse Barmen in 1792. In 1920 werd het gekocht door de Utrechtse parochie. Omdat kerken niet meer zo drukbezocht worden als voorheen werd besloten om dit kerkgebouw af te stoten. Op 1 juli van dit jaar werd de kerk onttrokken aan de ‘goddelijke eredienst’.
==='''Wonen met dementie in De Leornarduskerk'''===
*[https://www.duic.nl/algemeen/sint-josephkerk-aan-de-draaiweg-in-utrecht-verkocht-voor-690-000-euro/ Website DUIC]  
De Leonarduskerk in Beek en Donk is recentelijk omgebouwd tot een zorginstelling voor mensen met dementie en geheugenproblemen. Roger en Esther de Coster bieden hier 24-uurszorg aan, met aandacht voor gezonde voeding en beweging. De eerste bewoners voelen zich al snel thuis in de herbestemde kerk. In de zijbeuken zijn zorgappartementen gebouwd. Hier hebben ze de beschikking over een eigen keuken en badruimte, hoewel ze ook de beschikking hebben over een gezamenlijke woonruimte. Partners mogen samenwonen in de voorziening, wat voor families een uitkomst is bij de zorg van hun geliefden.  
Roger en Esther zijn nu gestart met twee bewoners en hebben de capaciteit om uit te breiden tot 26 bewoners met een indicatie. ´Mocht het ooit zover komen dat de kerk weer nodig is voor waar deze oorspronkelijk voor is bedoeld, dan kan dat nog steeds. Achter de muren is nog alles intact”
*[https://www.ad.nl/laarbeek/wonen-onder-het-oog-van-leonardus-roger-en-esther-vangen-mensen-met-geheugenproblemen-op-in-beekse-kerk~a8af1d61/ Wonen onder het oog van Leonardus]


==='''Monnikenwerk: kunst in de kerk'''===
==='''Kerkbestuur De Sprang in Velp draagt kerk over aan BOEi'''===
In de periode van 14 juli tot en met 18 augustus 2021 vindt de vierde editie van het project Monnikenwerk plaats. In de stille ruimte van een middeleeuwse kerk werken vijftien kunstenaars zes woensdagen aan hun monnikenwerk - kunst, die soms raakt aan iets wat groter is dan wij. Aan het einde van de werkdag zijn bezoekers welkom om kerk en kunst te ervaren. Monnikenwerk vindt plaats op de woensdagen 14, 21 & 28 juli en 4, 11 & 18 augustus in 14 kerken in Groningen en Friesland. Kijk voor meer informatie over de kunstenaars en welke kerken meedoen op de website.
Sinds 1 februari is de kerk van de Vereniging De Sprang-Vrijzinnigen in Velp officieel overgedragen aan BOEi, herbestemmer van cultureel erfgoed. De kerk in Velp heeft momenteel geen functie en staat al een jaar leeg. Samen met buurtbewoners en andere geïnteresseerden kijkt BOEi naar andere maatschappelijke bestemming voor de kerk. Dit past goed in de doelstelling van BOEi, om bijzondere plekken nieuwe betekenis te geven.
*[https://www.monnikenwerk.nu/ Website Monnikenwerk]
Het kerkgebouw is een karakteristieke zaalkerk zonder toren met een bruto vloeroppervlak van 285 m2 en is in 1905 gebouwd in opdracht van de Nederlandse Protestantenbond. Het ontwerp vertoont naast invloeden van de Art Nouveau in het interieur ook de invloed van de Engelse Arts & Crafts beweging in het exterieur. Het pand heeft waarde vanwege het materiaalgebruik en de bijzondere detaillering in Art Nouveau-stijl zoals het tegeltableau boven de ingang. De kerk vertegenwoordigt een aspect van de religieuze geschiedenis van Velp en de gemeente Rheden.  
*[https://www.boei.nl/nieuws/kerkbestuur-de-sprang-vrijzinnigen-velp-draagt-kerk-over-aan-boei/ De Sprang krijgt nieuwe eigenaar]


==='''Plannen voor herbestemming RK kerk Rietmolen'''===
==='''Sint-Bernarduskerk in Made wordt sociaal cultureel centrum'''===
De Visiegroep ‘’Toekomst H. Caecilia Rietmolen’’ en de Stichting ‘’Keender voor katholiek en openbaar primair onderwijs’’ voeren overleg over de mogelijkheden voor hergebruik van de H. Caeciliakerk in Rietmolen (Gelderland). Gedeeltelijke sloop en verdere bouwkundige aanpassing van het huidige gebouw van basisschool St. Jozef was recent de ‘gemakkelijkste’ optie waarvoor schoolbestuur Keender en de gemeente Berkelland tot een akkoord kwamen. Maar er is ook een alternatief: de naastgelegen kerk adopteren om als school in te richten. Bij nader inzien wordt alsnog doorgepraat over voorwaarden en mogelijkheden voor hergebruik van de kerk.
Binnenkort wordt de Bernarduskerk in Made opgeleverd aan de nieuwe gebruikers. Afgelopen jaren is er hard gewerkt om van voormalige kerk De Bernardus in Made een sociaal cultureel centrum te maken. In februari gaat het open. In De Bernardus komen drie huurders: bibliotheek Theek 5, kinderopvang Kibeo en Stichting Sociaal Cultureel Centrum De Bernardus. De laatste verzorgt de exploitatie van de horeca en algemene ruimtes in het gebouw, waaronder een theaterzaal. Het gebied rondom de voormalige kerk krijgt verder een impuls met 55 nieuwe woningen en tevens wordt het Gaymansplantsoen opgeknapt.  
Vanuit Rietmolen zijn diverse suggesties gedaan voor alternatief gebruik van het kerkgebouw. Uiterlijk 1 januari 2026 verliest de H. Caecilia de functie van kerk. Het voorste gedeelte van de kerk, met het liturgisch centrum, kan ook in de toekomst worden gebruikt voor religieuze vieringen. Zoals voorafgaand aan begrafenissen of om er te trouwen. De inwendige ruimte van de in 1931-1932 als pseudo-basiliek gebouwde kerk is ruim genoeg voor een indeling met enkele etages. Ook voor schoollokalen is alle ruimte.  
De Rooms-Katholieke St. Bernarduskerk is een driebeukige kruisbasiliek, gebouwd in 1870 naar ontwerp van J. Verheyen.
*[https://www.destentor.nl/achterhoek/visiegroep-en-schoolbestuur-praten-door-over-hergebruik-kerk-in-rietmolen~a3b5e69d/ Website De Stentor]
*[https://drimmelen.nieuws.nl/nieuwsberichten/79903/sociaal-cultureel-centrum-de-bernardus-gaat-in-februari-open/ Sint Bernarduskerk gaat weer open]


==='''25 kerken in eerste helft 2021 buiten gebruik gesteld'''===
In de eerste helft van 2021 zijn maar liefst vijftien Rooms-Katholieke- en tien Protestantse kerken definitief gesloten, een schrikbarend aantal. Het overzicht van deze buitengebruikstellingen vindt u op onze website.
*[https://reliwiki.nl/index.php/Definitieve_buitengebruikstellingen_kerken_in_2021?fbclid=IwAR3SOtc68AezqXJq7iPC-vYVJ62oSuroisQ0-IX5Ki7saydDnV2CHXYLWdg Website Reliwki]


==='''Waslijnkunst in de Domkerk'''===
==='''BOUW MEE AAN DE GROOTSTE DATABASE OVER RELIGIEUZE GEBOUWEN IN NEDERLAND!'''===
Sinds deze maand hangt in de Domkerk in Utrecht kunst als 'wasgoed aan de lijn'. Het kunstwerk, bestaande uit afgedankte witte kledingstukken, heeft de naam 'Deus sive natura' gekregen, dat ‘God, ofwel de natuur’ betekend. Daarmee is het een antwoord op de coronatijd en de lockdown, waarin aanrakingen en contact niet vanzelfsprekend waren. De kunst is tot en met 16 augustus te bezichtigen.
*[https://www.domkerk.nl/eveline-van-der-pas Website Domkerk]


==='''Cocoonen in Sint Janskerk'''===
Als vrijwilliger voor Reliwiki draag je bij aan de grootste database over religieuze gebouwen in Nederland. Je verzamelt gegevens over diverse religieuze gebouwen, waaronder kerken, kloosters, kapellen, moskeeën en synagoges. De benodigde informatie haal je uit nieuwsberichten, internet en andere documentatie. Ook foto’s van religieus erfgoed kun je op de website kwijt. Je werkt in een wiki-omgeving waardoor je eenvoudig en snel gegevens kunt invoeren en actueel houden.
In de Sint Janskerk in Schiedam staat een groen kunstwerk van Florentijn Hofman van maar liefst 26 meter lang en 10 meter hoog. In deze stadscocon kun je ontspannen, cocoonen en luisteren naar een muziekstuk dat speciaal hiervoor geschreven is. De cocon is een plek om tot bezinning te komen, de groene kleur verwijst naar religie, overleven en hoop. Passende thema's in deze tijd. Tickets zijn te reserveren via Stedelijk Museum Schiedam.
*[https://www.rijnmond.nl/nieuws/1273517/Reusachtige-groene-cocon-in-Schiedamse-kerk-Het-lijkt-alsof-alles-hier-buiten-heel-groot-is-en-wij-heel-klein-zijn Website Rijnmond]
 
==='''Johannes de Doperkerk in Schiedam open voor publiek'''===
Vanaf 5 juni is het Kijkdepot Schiedam geopend voor het publiek. Het depot is tijdelijk gehuisvest in de Johannes de Doperkerk - ook wel Havenkerk - in Schiedam en toont in de kerk een groot deel van haar historische collectie. De kerk met haar pracht en praal dient als achtergrond. Kijk voor meer informatie en de openingstijden op de website van het Stedelijk Museum Schiedam.
*[https://www.stedelijkmuseumschiedam.nl/tentoonstelling/kijkdepot-schiedam/ Kijkdepot Schiedam]
 
== Nieuw op Reliwiki? Aan de slag ==


Start uw avontuur met Reliwiki - het is makkelijk en leuk:
Start uw avontuur met Reliwiki - het is makkelijk en leuk:
Regel 53: Regel 46:
* Zoek via de [[Speciaal:Zoeken|'''zoekfunctie''']] gebouwen bij u in de buurt.
* Zoek via de [[Speciaal:Zoeken|'''zoekfunctie''']] gebouwen bij u in de buurt.
* Voeg informatie toe, upload foto’s en corrigeer feiten. Velen zullen u hier dankbaar voor zijn! Ook oude foto’s, plattegronden en ansichtkaarten zijn zeer welkom!
* Voeg informatie toe, upload foto’s en corrigeer feiten. Velen zullen u hier dankbaar voor zijn! Ook oude foto’s, plattegronden en ansichtkaarten zijn zeer welkom!
* Wilt u meer? Neem [mailto:info@reliwiki.nl '''contact'''] met ons op.
* Wilt u meer weten? Neem [mailto:info@reliwiki.nl'''contact''']met ons op.
* Lees meer over [[Architectuurhistorie|'''architectuurhistorie''']] of raadpleeg de [[Termenlijst bouwkundig| '''bouwkundige termenlijst''']].
* Lees meer over [[Architectuurhistorie|'''architectuurhistorie''']] of raadpleeg de [[Termenlijst bouwkundig| '''bouwkundige termenlijst''']].
* Heeft u vragen, kijk dan op het [[ReliWiki:Gebruikersportaal|'''gebruikersportaal''']] of een DM via de [https://www.facebook.com/relwiki/ facebookpagina] van Relwiki.
* Heeft u vragen, kijk dan op het [[ReliWiki:Gebruikersportaal|'''gebruikersportaal''']] of een DM via de [https://www.facebook.com/relwiki/ facebookpagina] van Relwiki.
Regel 62: Regel 55:


[[Afbeelding:BOEilogonieuw.jpg|link=http://www.boei.nl]]
[[Afbeelding:BOEilogonieuw.jpg|link=http://www.boei.nl]]
[[Afbeelding:Donatus logo zonder-payoff RGB.JPG|250 px|link=http://www.donatus.nl]]
[[Afbeelding:Vrienden_Van_BOEi_logo.jpg|link=http://www.vriendenvanboei.nl]]     
[[Afbeelding:Vrienden_Van_BOEi_logo.jpg|link=http://www.vriendenvanboei.nl]]     
[[Afbeelding:VriendenLoterij logo.jpg|link=https://www.vriendenloterij.nl/over/overzicht/boei]]
[[Afbeelding:Vriendenloterij.jpg|link=https://www.vriendenloterij.nl/over/overzicht/boei]]


</td>
</td>
Regel 74: Regel 66:
         <td align="left" valign="top" bgcolor="#517398">
         <td align="left" valign="top" bgcolor="#517398">


== Leegstandsmeldingen ==
== <span style="color:#ffffff">Leegstandsmeldingen</span> ==
  </td>
  </td>
       </tr>
       </tr>
       <tr>
       <tr>
         <td align="left" valign="top" bgcolor="#E0FFFF"><div align="left">
         <td align="left" valign="top" bgcolor="#DCEAEA"><div align="left">
Heeft u meldingen over leegstand en/of {aankomende) sluiting van religieuze gebouwen? Wij zien ze graag tegemoet via '''[mailto:kerksluitingen@reliwiki.nl e-mail]'''<br>
Heeft u meldingen over leegstand en/of {aankomende) sluiting van religieuze gebouwen? Wij zien ze graag tegemoet via '''[mailto:kerksluitingen@reliwiki.nl e-mail]'''<br>
'''Een overzicht van welke kerken (mogelijk) gaan sluiten of inmiddels gesloten zijn vindt u [[Kerksluitingen|hier]]'''
'''Zie ook het [[Kerksluitingen|overzicht van (mogelijke) kerksluitingen]]'''
</div>
</div>
</td>
</td>
Regel 90: Regel 82:
         <td width="100%" align="left" valign="top" bgcolor="#517398">
         <td width="100%" align="left" valign="top" bgcolor="#517398">


== ANBI-status ==
== <span style="color:#ffffff">ANBI-status</span> ==
  </td>
  </td>
       </tr>
       </tr>
       <tr>
       <tr>
         <td width="100%" align="left" valign="top" bgcolor="#E0FFFF"><div align="left">
         <td width="100%" align="left" valign="top" bgcolor="#DCEAEA"><div align="left">
Reliwiki is een stichting met ANBI-status. Onze gegevens vindt u [[Reliwiki:Financieel bijdragen|hier]].  
Reliwiki is een stichting met ANBI-status, zie [[Reliwiki:Financieel bijdragen|onze gegevens]].  
</div>
</div>
</td>
</td>
Regel 106: Regel 98:
         <td align="left" valign="top" bgcolor="#517398">
         <td align="left" valign="top" bgcolor="#517398">


== Met dank aan ==
== <span style="color:#ffffff">Met dank aan</span> ==
  </td>
  </td>
       </tr>
       </tr>
       <tr>
       <tr>
         <td align="left" valign="top" bgcolor="#E0FFFF"><div align="left">
         <td align="left" valign="top" bgcolor="#DCEAEA"><div align="left">


   </div>
   </div>


{|  
{|  
| style="text-align:top; background-color:lightcyan; width:400px;" | [http://www.boei.nl/ BOEi]
| style="text-align:top; width:400px;" | [http://www.boei.nl/ BOEi]
| style="text-align:top; background-color:lightcyan; width:400px;" | [http://www.bhre.nl/ Stichting BHRE ]
| style="text-align:top; width:400px;" | [http://www.bhre.nl/ Stichting BHRE ]
|-valign="top"
|-valign="top"
| style="text-align:top; background-color:lightcyan; width:400px;" | [http://www.rijksoverheid.nl./ Rijksoverheid]
| style="text-align:top; width:400px;" | [http://www.rijksoverheid.nl./ Rijksoverheid]
| style="text-align:top; background-color:lightcyan; width:400px;" | [http://www.restauratiefonds.nl/Paginas/default.aspx/ Restauratiefonds ]
| style="text-align:top; width:400px;" | [http://www.restauratiefonds.nl/Paginas/default.aspx/ Restauratiefonds ]
|-valign="top"
|-valign="top"
| style="text-align:top; background-color:lightcyan; width:400px;" | [http://www.donatus.nl/ Donatus Verzekeringen]
| style="text-align:top; width:400px;" | [http://www.donatus.nl/ Donatus Verzekeringen]
| style="text-align:top; background-color:lightcyan; width:400px;" | [http://www.prinsbernhardcultuurfonds.nl/ Prins Bernhard Cultuurfonds]
| style="text-align:top; width:400px;" | [http://www.prinsbernhardcultuurfonds.nl/ Prins Bernhard Cultuurfonds]
|-valign="top"
|-valign="top"
| style="text-align:top; background-color:lightcyan; width:400px;" | [http://www.gelderland.nl/ Provincie Gelderland]
| style="text-align:top; width:400px;" | [http://www.gelderland.nl/ Provincie Gelderland]
| style="text-align:top; background-color:lightcyan; width:400px;" | [http://www.brabant.nl/ Provincie Noord-Brabant]
| style="text-align:top; width:400px;" | [http://www.brabant.nl/ Provincie Noord-Brabant]
|}
|}
</td>
</td>
Regel 135: Regel 127:
         <td align="left" valign="top" bgcolor="#517398">
         <td align="left" valign="top" bgcolor="#517398">


== Interessante links ==
== <span style="color:#ffffff">Interessante links</span> ==
  </td>
  </td>
       </tr>
       </tr>
       <tr>
       <tr>
         <td align="left" valign="top" bgcolor="#E0FFFF"><div align="left">Naast Reliwiki zijn er veel andere sites over religieuze objecten. Zie bijv. [[Interessante links| '''deze lijst''']]
         <td align="left" valign="top" bgcolor="#DCEAEA"><div align="left">Naast Reliwiki zijn er veel andere sites over religieuze objecten. Zie het overzicht van '''[[interessante links]]'''
</div>
</div>
</td>
</td>
Regel 148: Regel 140:
       <tr>
       <tr>
         <td width="100%" align="left" valign="top" bgcolor="#517398">
         <td width="100%" align="left" valign="top" bgcolor="#517398">
== Overzichten ==
 
== <span style="color:#ffffff">Overzichten</span> ==
  </td>
  </td>
       </tr>
       </tr>
       <tr>
       <tr>
         <td width="100%" align="left" valign="top" bgcolor="#E0FFFF"><div align="left">
         <td width="100%" align="left" valign="top" bgcolor="#DCEAEA"><div align="left">
{|
{|
|-
|-
Regel 182: Regel 175:
       <tr>
       <tr>
         <td align="left" valign="top" bgcolor="#517398">
         <td align="left" valign="top" bgcolor="#517398">
== Contact ==
== <span style="color:#ffffff">Contact</span> ==
  </td>
  </td>
       </tr>
       </tr>
       <tr>
       <tr>
         <td align="left" valign="top" bgcolor="#E0FFFF"><div align="left">
         <td align="left" valign="top" bgcolor="#DCEAEA"><div align="left">
Contact maken met Reliwiki? Stuur een'''[mailto:info@reliwiki.nl e-mail]'''. We reageren zo spoedig mogelijk.
Contact maken met Reliwiki? Stuur een'''[mailto:info@reliwiki.nl e-mail]'''. We reageren zo spoedig mogelijk.
Meer weten over het ontstaan en het doel van Reliwiki en over het Strategisch Plan voor het Religieus Erfgoed? Klik [[Over Reliwiki (verder)| '''hier''']].
Meer weten over het ontstaan en het doel van Reliwiki en over het Strategisch Plan voor het Religieus Erfgoed? Klik [[Over Reliwiki (verder)| '''hier''']].

Huidige versie van 27 mrt 2024 om 07:55

Welkom bij Reliwiki

Reliwiki, de Nederlandse database over religieuze gebouwen, is gemaakt en wordt steeds verder aangevuld en verbeterd door gebruikers zoals u. Ruim 2.050 gebruikers hebben zich al aangemeld en samen hebben ze meer dan 118.000 foto's geüpload! En toch zijn er nog gebouwen met weinig informatie. Voeg uw informatie en foto’s gemakkelijk toe en draag zo bij aan de kennis van en waardering voor religieuze gebouwen.

Steun Reliwiki! Voor de hosting en het onderhoud van deze site die gerund wordt door vrijwilligers is geld nodig. Ondersteun Reliwiki met uw bijdrage op NL86 TRIO 0198 3859 94 (Triodos Bank) ten name van Stichting Reliwiki. Uw schenking is fiscaal aftrekbaar. Doe het vandaag nog en houd Reliwiki en al haar data toegankelijk voor iedereen!

Nieuwsberichten

Reliek Heilige Bernadette in Nederland

De Heilige Bernadette Souberious, bekend van de bedevaartsplaats Lourdes, komt naar Nederland. Een bijzondere schrijn met haar reliek (een stuk van haar gebeente) komt vanuit Lourdes naar Nederland en maakt dan een rondgang door het land langs alle zeven bisdommen van de rooms-katholieke kerk. Hier zal het worden tentoongesteld voor het publiek. Op al die plekken worden vieringen, processies en activiteiten rond de reliek georganiseerd.

Kerken verkopen grond aan hoogste bieder vanwege geldgebrek

Kerken en kerkelijke liefdadigheidsorganisaties hebben in de afgelopen tien jaar ongeveer 8 procent van hun omvangrijke grondbezit verkocht, zo blijkt uit onderzoek van Cobouw en Trouw op basis van Kadastergegevens. Gezamenlijk bezitten deze genootschappen nog steeds 28 duizend hectare grond, voornamelijk bestaande uit landbouwgrond. De verkoop van grond lijkt voornamelijk ingegeven door praktische overwegingen. Veel kerken zien hun bezoekersaantallen teruglopen, maar hebben nog steeds aanzienlijke financiële middelen nodig voor personeel en onderhoud van hun gebouwen. Soms is er een verschuiving in het beleggingsbeleid van deze organisaties. Gemiddeld verkopen kerken jaarlijks zo'n 200 hectare van hun totale bezit. Bij deze transacties lijkt de prijs vaak de doorslaggevende factor te zijn, eerder dan sociale of ideële motieven.

Wonen met dementie in De Leornarduskerk

De Leonarduskerk in Beek en Donk is recentelijk omgebouwd tot een zorginstelling voor mensen met dementie en geheugenproblemen. Roger en Esther de Coster bieden hier 24-uurszorg aan, met aandacht voor gezonde voeding en beweging. De eerste bewoners voelen zich al snel thuis in de herbestemde kerk. In de zijbeuken zijn zorgappartementen gebouwd. Hier hebben ze de beschikking over een eigen keuken en badruimte, hoewel ze ook de beschikking hebben over een gezamenlijke woonruimte. Partners mogen samenwonen in de voorziening, wat voor families een uitkomst is bij de zorg van hun geliefden. Roger en Esther zijn nu gestart met twee bewoners en hebben de capaciteit om uit te breiden tot 26 bewoners met een indicatie. ´Mocht het ooit zover komen dat de kerk weer nodig is voor waar deze oorspronkelijk voor is bedoeld, dan kan dat nog steeds. Achter de muren is nog alles intact”

Kerkbestuur De Sprang in Velp draagt kerk over aan BOEi

Sinds 1 februari is de kerk van de Vereniging De Sprang-Vrijzinnigen in Velp officieel overgedragen aan BOEi, herbestemmer van cultureel erfgoed. De kerk in Velp heeft momenteel geen functie en staat al een jaar leeg. Samen met buurtbewoners en andere geïnteresseerden kijkt BOEi naar andere maatschappelijke bestemming voor de kerk. Dit past goed in de doelstelling van BOEi, om bijzondere plekken nieuwe betekenis te geven. Het kerkgebouw is een karakteristieke zaalkerk zonder toren met een bruto vloeroppervlak van 285 m2 en is in 1905 gebouwd in opdracht van de Nederlandse Protestantenbond. Het ontwerp vertoont naast invloeden van de Art Nouveau in het interieur ook de invloed van de Engelse Arts & Crafts beweging in het exterieur. Het pand heeft waarde vanwege het materiaalgebruik en de bijzondere detaillering in Art Nouveau-stijl zoals het tegeltableau boven de ingang. De kerk vertegenwoordigt een aspect van de religieuze geschiedenis van Velp en de gemeente Rheden.

Sint-Bernarduskerk in Made wordt sociaal cultureel centrum

Binnenkort wordt de Bernarduskerk in Made opgeleverd aan de nieuwe gebruikers. Afgelopen jaren is er hard gewerkt om van voormalige kerk De Bernardus in Made een sociaal cultureel centrum te maken. In februari gaat het open. In De Bernardus komen drie huurders: bibliotheek Theek 5, kinderopvang Kibeo en Stichting Sociaal Cultureel Centrum De Bernardus. De laatste verzorgt de exploitatie van de horeca en algemene ruimtes in het gebouw, waaronder een theaterzaal. Het gebied rondom de voormalige kerk krijgt verder een impuls met 55 nieuwe woningen en tevens wordt het Gaymansplantsoen opgeknapt. De Rooms-Katholieke St. Bernarduskerk is een driebeukige kruisbasiliek, gebouwd in 1870 naar ontwerp van J. Verheyen.


BOUW MEE AAN DE GROOTSTE DATABASE OVER RELIGIEUZE GEBOUWEN IN NEDERLAND!

Als vrijwilliger voor Reliwiki draag je bij aan de grootste database over religieuze gebouwen in Nederland. Je verzamelt gegevens over diverse religieuze gebouwen, waaronder kerken, kloosters, kapellen, moskeeën en synagoges. De benodigde informatie haal je uit nieuwsberichten, internet en andere documentatie. Ook foto’s van religieus erfgoed kun je op de website kwijt. Je werkt in een wiki-omgeving waardoor je eenvoudig en snel gegevens kunt invoeren en actueel houden.

Start uw avontuur met Reliwiki - het is makkelijk en leuk:

Sponsoren

Reliwiki ontvangt een financiële bijdrage voor het instandhouden van de website van:

BOEilogonieuw.jpg Vrienden Van BOEi logo.jpg Vriendenloterij.jpg

Leegstandsmeldingen

Heeft u meldingen over leegstand en/of {aankomende) sluiting van religieuze gebouwen? Wij zien ze graag tegemoet via e-mail
Zie ook het overzicht van (mogelijke) kerksluitingen

ANBI-status

Reliwiki is een stichting met ANBI-status, zie onze gegevens.

Met dank aan

BOEi Stichting BHRE
Rijksoverheid Restauratiefonds
Donatus Verzekeringen Prins Bernhard Cultuurfonds
Provincie Gelderland Provincie Noord-Brabant

Interessante links

Naast Reliwiki zijn er veel andere sites over religieuze objecten. Zie het overzicht van interessante links

Overzichten

Contact

Contact maken met Reliwiki? Stuur eene-mail. We reageren zo spoedig mogelijk. Meer weten over het ontstaan en het doel van Reliwiki en over het Strategisch Plan voor het Religieus Erfgoed? Klik hier.

Facebook logo.png

Reliwiki op Facebook

Facebook logo.png

De groep Nederlands religieus erfgoed op facebook