Handelingen

Hoofdpagina

Uit Reliwiki

Versie door GM (overleg | bijdragen) op 17 jan 2011 om 13:59

Welkom bij Reliwiki!

Reliwiki, de Nederlandse database over religieuze gebouwen, is gemaakt en wordt steeds verder aangevuld en verbeterd door gebruikers zoals u. Bijna 600 gebruikers hebben zich al aangemeld en het aantal groeit steeds. U kunt uw informatie en foto’s makkelijk toevoegen. Hierdoor draagt u bij aan de kennis van en waardering voor religieuze gebouwen.

Nieuws

Actie Donaties voor Reliwiki

De subsidiekraan gaat dicht en daardoor dreigt er dit jaar een tekort...meer nieuws


Nieuw op Reliwiki? Aan de slag

De zoekbalk
Algemene gegevens

Start uw avontuur met Reliwiki - het is makkelijk en leuk:







Logo RCE.jpg

Logo NRF.jpg


Kerk van de maand Januari: Oude Kerk te Delft
Oude Kerk te Delft. Foto Roel van Tatenhove, foto december 2009.jpg

Bijdrage door Roel van Tatenhove

De Oude Kerk te Delft is, zoals de naam al doet vermoeden, de oudste kerk van Delft. Aangenomen wordt dat reeds in 1050 een houten kerk stond op deze locatie. Het huidige gebouw stamt uit 1246. Het meest opvallende aan dit prachtige bouwwerk is de scheefgezakte toren. Al tijdens de bouw van de toren kreeg men met verzakkingen te maken; vermoed wordt dat het water van de oudste gracht van Delft, de Oude Delft, is omgelegd om ruimte te creëeren voor de toren. Deze zou dus op een gedempte gracht zijn verrezen. Dat de toren op een gedempte gracht is gebouwd zorgt ervoor dat over de gehele lengte van de gracht de toren prachtig zichtbaar is, op de foto goed te zien. De scheve toren heeft veel stadsbewoners verontrust. In 1843 wilde de 'Raad der stad Delft' de toren, tot aan het dak van de kerk, slopen. Lokale aannemers hebben gelukkig voorkomen dat dit besluit werd uitgevoerd.

In 1396 werd de kerk een hallenkerk, door de verhoging van de zijbeuken tot de hoogte van de middenbeuk. De kerk werd toen aan St. Hippolytus gewijd. Daarom heet de kerk ook wel de St. Hippolytuskerk. In 1536 legde de stadsbrand een groot deel van het interieur in puin. Wat overbleef werd door de beeldenstorm in 1566 en 1572 te gronde gericht. Alleen de bijzonder fraaie preekstoel uit 1548 bleef bewaard; deze behoort samen met de kansel van de St. Janskathedraal in Den Bosch, tot de mooiste van Nederland.

Agenda

Heeft u activiteiten die een plekje verdienen op Reliwiki? Laat het weten!

Vrijdag 21 januari 2011 We moeten ons beter voorbereiden op het toenemend functieverlies van kerkgebouwen. Hoe kan herbestemming vlotter verlopen en een goed effect opleveren? Expertmeeting herbestemming van religieus erfgoed te Arnhem. Aanmelden of meer informatie.
Woensdag 26 januari 2011 Verdediging proefschrift van Marisa Melchers met als onderwerp De Nederlandse kerkarchitectuur in de 20ste eeuw, te Leiden. Succes en proficiat!
Woensdag 23 februari 2011 Reliwikidag van 13 - 16 uur, in Amersfoort. Wilt u deze dag bijwonen? Laat het ons weten!
Zondag 31 juli 2011 t/m zaterdag 6 augustus 2011 59ste Internationale Orgeltagung van de Gesellschaft der Orgelfreunde, in samenwerking met de Brabantse Orgelfederatie. Ontdek de rijke orgelcultuur van de regio Brabant, d.m.v. excursies, concerten en een symposium. Deelname staat open voor iedereen. Aanmelden tot 15 mei bij Bert Wisgerhof.
Met dank aan
Ministerie OCW Nationaal Restauratiefonds
Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed Prins Bernhard Cultuurfonds
Provincie Gelderland Provincie Noord-Brabant
Interessante links
Naast Reliwiki zijn er veel andere sites over religieuze objecten. Zie bijv. deze lijst
Contact

Contact maken met de redactie van Reliwiki? Stuur een e-mail. We reageren zo spoedig mogelijk. Meer weten over het ontstaan en het doel van Reliwiki en over het Strategisch Plan voor het Religieus Erfgoed? Klik hier.