Handelingen

Hoofdpagina

Uit Reliwiki

Welkom bij Reliwiki

Reliwiki, de Nederlandse database over religieuze gebouwen, is gemaakt en wordt steeds verder aangevuld en verbeterd door gebruikers zoals u. Ruim 2.050 gebruikers hebben zich al aangemeld en samen hebben ze meer dan 118.000 foto's geüpload! En toch zijn er nog gebouwen met weinig informatie. Voeg uw informatie en foto’s gemakkelijk toe en draag zo bij aan de kennis van en waardering voor religieuze gebouwen.

Steun Reliwiki! Voor de hosting en het onderhoud van deze site die gerund wordt door vrijwilligers is geld nodig. Ondersteun Reliwiki met uw bijdrage op NL86 TRIO 0198 3859 94 (Triodos Bank) ten name van Stichting Reliwiki. Uw schenking is fiscaal aftrekbaar. Doe het vandaag nog en houd Reliwiki en al haar data toegankelijk voor iedereen!

Nieuwsberichten

Monnikenwerk: kunst in de kerk

In de periode van 14 juli tot en met 18 augustus 2021 vindt de vierde editie van het project Monnikenwerk plaats. In de stille ruimte van een middeleeuwse kerk werken vijftien kunstenaars zes woensdagen aan hun monnikenwerk - kunst, die soms raakt aan iets dat groter is dan wij. Aan het einde van de werkdag zijn bezoekers welkom om kerk en kunst te ervaren. Monnikenwerk vindt plaats op de woensdagen 14, 21 & 28 juli en 4, 11 & 18 augustus in 14 kerken in Groningen en Friesland. Kijk voor meer informatie over de kunstenaars en de welke kerken meedoen op de website.

Plannen voor herbestemming RK kerk Rietmolen

De Visiegroep ‘’Toekomst H. Caecilia Rietmolen’’ en de Stichting ‘’Keender voor katholiek en openbaar primair onderwijs’’ voeren overleg over de mogelijkheden voor hergebruik van de H. Caeciliakerk in Rietmolen (Gelderland). Gedeeltelijke sloop en verdere bouwkundige aanpassing van het huidige gebouw van basisschool St. Jozef was recent de ‘gemakkelijkste’ optie waarvoor schoolbestuur Keender en de gemeente Berkelland tot een akkoord kwamen. Maar er is ook een alternatief: de naastgelegen kerk adopteren om als school in te richten. Bij nader inzien wordt alsnog doorgepraat over voorwaarden en mogelijkheden voor hergebruik van de kerk. Vanuit Rietmolen zijn diverse suggesties gedaan voor alternatief gebruik van het kerkgebouw. Uiterlijk 1 januari 2026 verliest de H. Caecilia de functie van kerk. Het voorste gedeelte van de kerk, met het liturgisch centrum, kan ook in de toekomst worden gebruikt voor religieuze vieringen. Zoals voorafgaand aan begrafenissen of om er te trouwen. De inwendige ruimte van de in 1931-1932 als pseudo-basiliek gebouwde kerk is ruim genoeg voor een indeling met enkele etages. Ook voor schoollokalen is alle ruimte.

25 kerken in eerste helft 2021 buiten gebruik gesteld

In de eerste helft van 2021 zijn maar liefst vijftien Rooms-Katholieke- en tien Protestantse kerken definitief gesloten, een schrikbarend aantal. Het overzicht van deze buitengebruikstellingen vindt u op onze website.

Waslijnkunst in de Domkerk

Sinds deze maand hangt in de Domkerk in Utrecht kunst als 'wasgoed aan de lijn'. Het kunstwerk, bestaande uit afgedankte witte kledingstukken, heeft de naam 'Deus sive natura' gekregen, dat ‘God, ofwel de natuur’ betekend. Daarmee is het een antwoord op de coronatijd en de lockdown, waarin aanrakingen en contact niet vanzelfsprekend waren. De kunst is tot en met 16 augustus te bezichtigen.

Cocoonen in Sint Janskerk

In de Sint Janskerk in Schiedam staat een groen kunstwerk van Florentijn Hofman van maar liefst 26 meter lang en 10 meter hoog. In deze stadscocon kun je ontspannen, cocoonen en luisteren naar een muziekstuk dat speciaal hiervoor geschreven is. De cocon is een plek om tot bezinning te komen, de groene kleur verwijst naar religie, overleven en hoop. Passende thema's in deze tijd. Tickets zijn te reserveren via Stedelijk Museum Schiedam.

Johannes de Doperkerk in Schiedam open voor publiek

Vanaf 5 juni is het Kijkdepot Schiedam geopend voor het publiek. Het depot is tijdelijk gehuisvest in de Johannes de Doperkerk - ook wel Havenkerk - in Schiedam en toont in de kerk een groot deel van haar historische collectie. De kerk met haar pracht en praal dient als achtergrond. Kijk voor meer informatie en de openingstijden op de website van het Stedelijk Museum Schiedam.

Nieuw op Reliwiki? Aan de slag

Start uw avontuur met Reliwiki - het is makkelijk en leuk:

Sponsoren

Reliwiki ontvangt een financiële bijdrage voor het instandhouden van de website van:

BOEilogonieuw.jpg Donatus logo zonder-payoff RGB.JPG Vrienden Van BOEi logo.jpg BGL klein.jpg

Leegstandsmeldingen

Heeft u meldingen over leegstand en/of {aankomende) sluiting van religieuze gebouwen? Wij zien ze graag tegemoet via e-mail
Een overzicht van welke kerken (mogelijk) gaan sluiten of inmiddels gesloten zijn vindt u hier

ANBI-status

Reliwiki is een stichting met ANBI-status. Onze gegevens vindt u hier.

Met dank aan

BOEi Stichting BHRE
Rijksoverheid Restauratiefonds
Donatus Verzekeringen Prins Bernhard Cultuurfonds
Provincie Gelderland Provincie Noord-Brabant

Interessante links

Naast Reliwiki zijn er veel andere sites over religieuze objecten. Zie bijv. deze lijst

Overzichten

Contact

Contact maken met Reliwiki? Stuur eene-mail. We reageren zo spoedig mogelijk. Meer weten over het ontstaan en het doel van Reliwiki en over het Strategisch Plan voor het Religieus Erfgoed? Klik hier.

Facebook logo.png

Reliwiki op Facebook

Facebook logo.png

De groep Nederlands religieus erfgoed op facebook