Handelingen

Hoofdpagina

Uit Reliwiki

Versie door Cnijkamp (Overleg | bijdragen) op 27 okt 2021 om 10:57 (Nieuwsberichten)

Welkom bij Reliwiki

Reliwiki, de Nederlandse database over religieuze gebouwen, is gemaakt en wordt steeds verder aangevuld en verbeterd door gebruikers zoals u. Ruim 2.050 gebruikers hebben zich al aangemeld en samen hebben ze meer dan 118.000 foto's geüpload! En toch zijn er nog gebouwen met weinig informatie. Voeg uw informatie en foto’s gemakkelijk toe en draag zo bij aan de kennis van en waardering voor religieuze gebouwen.

Steun Reliwiki! Voor de hosting en het onderhoud van deze site die gerund wordt door vrijwilligers is geld nodig. Ondersteun Reliwiki met uw bijdrage op NL86 TRIO 0198 3859 94 (Triodos Bank) ten name van Stichting Reliwiki. Uw schenking is fiscaal aftrekbaar. Doe het vandaag nog en houd Reliwiki en al haar data toegankelijk voor iedereen!

Nieuwsberichten

Lunchlezing Klinkend Erfgoed van Bond Heemschut

Op donderdag 4 november a.s. van 12:00 tot 13:00 uur vindt de maandelijkse online lunchlezing van Heemschut plaats. Robert Helder, de voorzitter van de Stichting Klinkend Erfgoed Nederland (SKEN) zal tijdens deze lezing meer vertellen over wat klinkend erfgoed precies is en wat de Stichting zoal doet voor het behoud van dit erfgoed. De stichting wil klinkend erfgoed, in de vorm van luidklokken, carillons, torenuurwerken en orgels, bekend maken bij een breed publiek. Dergelijk erfgoed wordt door de herbestemming van verscheidene kerken bedreigd. Veel kerkklokken, carillons en orgels verliezen hierdoor hun oorspronkelijke functie. Deelnemen aan deze lezing kan kosteloos via de Zoomlink: https://us06web.zoom.us/j/86480920899

Tentoonstelling over Maria Magdalena bij Museum Catharijne Convent

Al eeuwenlang laten kunstenaars zich inspireren door Maria Magdalena: van anonieme middeleeuwse meesters tot Marlene Dumas en David LaChapelle. Ontrafel haar beeldvorming via topstukken uit de eigen collectie en bijzondere bruiklenen uit (inter)nationale musea. De oudste verbeelding dateert uit de elfde eeuw, de nieuwste kunstwerken zijn afgelopen jaar nog gemaakt. Zoals bijvoorbeeld de eigentijdse verbeelding van Maria Magdalena door Helen Verhoeven.

Herbestemming voor RK Drieëenheidkerk Oldenzaal

De RK ‘’Drieëenheidkerk’’ in Oldenzaal is door kardinaal Eijk aan de eredienst onttrokken. Nadat het bisdom Utrecht goedkeuring verleende voor de kerksluiting, was dat met ingang van 15 maart een feit. Het kerkgebouw is inmiddels overgedragen aan de nieuwe eigenaren: projectontwikkelaar Henk Wiggers en Marco van Benthem van De Gilde VOF. Zij kochten eind vorig jaar de kerk voor € 350.000 en gaan in het monumentale kerkgebouw twaalf koopappartementen realiseren.

Architect John Velthuis, kantoor houdend tegenover het kerkgebouw, heeft een ontwerp gemaakt, waarbij er drie bouwlagen worden toegepast. Direct onder het dak komen twee exclusieve appartementen. De markante koepel aan de Kruisstraat-zijde wordt een ruime tuinkamer. Het schip van de kerk krijgt een verdieping met zes appartementen. Het kleinste appartement meet 127 vierkante meter. Aan de zijde van de Kruisstraat krijgt de kerk een extra ingang. Op de begane vloer komen vier ruimere appartementen. "Het worden koopappartementen in het hogere segment”, zegt Wiggers. Het verhoogde priesterkoor verdwijnt. Samen met de sacristie wordt hier ruimte gecreëerd voor een maatschappelijke functie. Voor het orgel wordt gezocht naar een oplossing. "Dat is te koop.”

Devotionalia verzamelbeurs

Zondag 31 oktober wordt in Veldhoven een devotionaliaverzamelbeurs georganiseerd. Verzamelaars van rozenkransen, kerk- en religieuze boeken, bidprentjes, beelden en veel meer kunnen hun hart op halen tijdens deze beurs, die bekend is in binnen- en buitenland.

Kerk en orgels: een gezamenlijke toekomst

Peter Ouwerkerk, directeur van het Internationaal Orgelfestival Haarlem, maakt zich zorgen over het orgelgebruik in Nederland. Met name onder jongeren is het bestaan van een kerkorgel weinig bekend. Om daar verandering in te brengen richtte Ouwerkerk Stichting StayTuned op, een stichting die activiteiten voor de jeugd organiseert bij de grote inspirerende orgels in Nederland.

Het Grote Bavoboek

Maar liefst 528 pagina's en 867 foto's beschrijven vijf eeuwen van de Grote of Sint Bavokerk in Haarlem. Het boek vertelt de geschiedenis van de Bavo, de maatschappelijke, religieuze en culturele betekenis van de kerk voor de stad Haarlem, het interieur, de ‘grote restauratie’ door voornamelijk Pierre Cuypers en nog veel meer aspecten die de Bavo tot een van de mooiste gotische kerken van ons land maken. Het boek is online te bestellen via Wbooks.

Nieuw op Reliwiki? Aan de slag

Start uw avontuur met Reliwiki - het is makkelijk en leuk:

Sponsoren

Reliwiki ontvangt een financiële bijdrage voor het instandhouden van de website van:

BOEilogonieuw.jpg Donatus logo zonder-payoff RGB.JPG Vrienden Van BOEi logo.jpg VriendenLoterij logo.jpg

Leegstandsmeldingen

Heeft u meldingen over leegstand en/of {aankomende) sluiting van religieuze gebouwen? Wij zien ze graag tegemoet via e-mail
Een overzicht van welke kerken (mogelijk) gaan sluiten of inmiddels gesloten zijn vindt u hier

ANBI-status

Reliwiki is een stichting met ANBI-status. Onze gegevens vindt u hier.

Met dank aan

BOEi Stichting BHRE
Rijksoverheid Restauratiefonds
Donatus Verzekeringen Prins Bernhard Cultuurfonds
Provincie Gelderland Provincie Noord-Brabant

Interessante links

Naast Reliwiki zijn er veel andere sites over religieuze objecten. Zie bijv. deze lijst

Overzichten

Contact

Contact maken met Reliwiki? Stuur eene-mail. We reageren zo spoedig mogelijk. Meer weten over het ontstaan en het doel van Reliwiki en over het Strategisch Plan voor het Religieus Erfgoed? Klik hier.

Facebook logo.png

Reliwiki op Facebook

Facebook logo.png

De groep Nederlands religieus erfgoed op facebook