Handelingen

Hoofdpagina

Uit Reliwiki

Versie door Cnijkamp (Overleg | bijdragen) op 13 jun 2022 om 13:59 (Wie wordt nieuwe huisorganist Pieterskerk)

Welkom bij Reliwiki

Reliwiki, de Nederlandse database over religieuze gebouwen, is gemaakt en wordt steeds verder aangevuld en verbeterd door gebruikers zoals u. Ruim 2.050 gebruikers hebben zich al aangemeld en samen hebben ze meer dan 118.000 foto's geüpload! En toch zijn er nog gebouwen met weinig informatie. Voeg uw informatie en foto’s gemakkelijk toe en draag zo bij aan de kennis van en waardering voor religieuze gebouwen.

Steun Reliwiki! Voor de hosting en het onderhoud van deze site die gerund wordt door vrijwilligers is geld nodig. Ondersteun Reliwiki met uw bijdrage op NL86 TRIO 0198 3859 94 (Triodos Bank) ten name van Stichting Reliwiki. Uw schenking is fiscaal aftrekbaar. Doe het vandaag nog en houd Reliwiki en al haar data toegankelijk voor iedereen!

Nieuwsberichten

Wie wordt nieuwe huisorganist Pieterskerk

Om in de toekomst de twee orgels in de Pieterskerk in Leiden te laten bespelen, start dit najaar de zoektocht naar jong orgeltalent. Wie de competitie wint, krijgt begeleiding door maar liefst twee organisten, orgelbouwers en de conservator van de Pieterskerk. Om tot een winnaar te komen, worden speciale orgelmasterclasses gegeven door Leon Berben, een bekende naam in het muzikale vak. Het hele artikel is te lezen via de website.

Heropening Hippolytuskerk Middelstum

De Hippolytuskerk in Middelstum is een half jaar gesloten geweest. In deze periode is gewerkt aan het herstel van bevingsschade, met name aan de bijzondere gewelfschilderingen waar de scheuren dwars doorheen liepen. De werkzaamheden zijn afgerond en de deuren staan nu weer open voor publiek. Van september 2021 tot en met april 2022 zijn de gewelven in de Hippolytuskerk constructief en esthetisch hersteld. Al in 2014 waren flinke scheuren zichtbaar in de gewelven als gevolg van aardbevingen. Het herstel bestond onder andere uit het injecteren van de scheuren in de gewelven, herstel van gescheurd pleisterwerk en herstel van beschadigde gewelfschilderingen. Ook de scheuren in metsel- en voegwerk van de toren en de buitenzijde van de kerk zijn aangepakt.

Nieuwe bestemming voor Petruskerk, Lichtaard

Archiefbureau Ruerd de Vries wordt de nieuwe huurder van de Petruskerk in Lichtaard (Frl.) De kerk is eigendom van Stichting Alde Fryske Tsjerken. De Stichting is verheugd dat de kerk weer actief in gebruik wordt genomen voor diverse doeleinden. De Vries wil het kerkje zoveel mogelijk openhouden. De Stichting is blij met zijn initiatieven omdat zij eveneens als doel heeft de stenen levend te houden door kerken een nieuwe bestemming te geven. Behalve voor zijn archiefbedrijf wil hij het gebruiken voor tentoonstellingen en ‘bezinning’. Kunstenaar Gerrit Terpstra stelt een serie linodrukken van kerkgebouwen van de Stichting tentoon.

Het middeleeuwse kerkje heeft in de loop der eeuwen verschillende functies gehad. De laatste reguliere diensten werden in de jaren 1940 -1941 gehouden. In de jaren tachtig en negentig deed het kerkje dienst als \'oecumenisch jongerenklooster’. In 1978 werd in de kerk een tentoonstelling over het kloosterleven ingericht. Dankzij de inzet van het Plaatselijk Comité bleef het kerkje ook na de beëindiging van dit project toegankelijk voor publiek.

Petitie voor behoud Gedachteniskerk Rhenen

Met de sluiting van de kerk in het vooruitzicht, is Stichting Vrienden van de Gedachteniskerk uit Rhenen een petitie gestart voor het behoud van de kerk. De kerk is in de jaren 50 gebouwd om de slachtoffers van de Slag om de Grebbeberg en de Tweede Wereldoorlog blijvend te herdenken. De bouw van de Gedachteniskerk werd toen mede mogelijk gemaakt door een inzamelingsactie, de Stichting wendt zich nu ook tot het publiek om het behoud mede mogelijk te maken. Meer informatie over de petitie is te vinden op de website.

De Oostkerk na verduurzaming weer klaar voor de toekomst

De Oostkerk in Middelburg is heropend, na een sluiting van enkele maanden voor het grootschalige verduurzamingsproject. De sleutel is door directeur/bestuurder Mark van den Bos van Monumentenbezit symbolisch teruggegeven aan Jolanda van Koeveringe, de voorzitter van de Raad van Toezicht van Stichting de Oostkerk. Het top 100 monument kan weer van start met een jaarrond programma van concerten, tentoonstellingen, rondleidingen en andere activiteiten. Doordat de kerk is verduurzaamd, is het nu mogelijk om het hele jaar activiteiten in de kerk te organiseren, dat was voorheen niet mogelijk.

Audiotour in Grote Kerk Zwolle

Voor de afronding van haar studie onderzocht historica Kim Meisner de verhalen achter een aantal zerken in de Grote Kerk in Zwolle. Om de verhalen van de overledenen te behouden, heeft Meisner vijf personen en hun verhalen uitgelicht: twee dominees (Frederik van Leenhof en Jan Willem van Slijpe), VOC-chirurgijn Hendrik Smeeks, schilder Hendrick ten Oever en Aleida Greve, oprichter van het Vrouwenhuis. De audiotour maakt bezoekers deelgenoot van aardige wetenswaardigheden.

Nieuw op Reliwiki? Aan de slag

Start uw avontuur met Reliwiki - het is makkelijk en leuk:

Sponsoren

Reliwiki ontvangt een financiële bijdrage voor het instandhouden van de website van:

BOEilogonieuw.jpg Vrienden Van BOEi logo.jpg VriendenLoterij logo.jpg

Leegstandsmeldingen

Heeft u meldingen over leegstand en/of {aankomende) sluiting van religieuze gebouwen? Wij zien ze graag tegemoet via e-mail
Een overzicht van welke kerken (mogelijk) gaan sluiten of inmiddels gesloten zijn vindt u hier

ANBI-status

Reliwiki is een stichting met ANBI-status. Onze gegevens vindt u hier.

Met dank aan

BOEi Stichting BHRE
Rijksoverheid Restauratiefonds
Donatus Verzekeringen Prins Bernhard Cultuurfonds
Provincie Gelderland Provincie Noord-Brabant

Interessante links

Naast Reliwiki zijn er veel andere sites over religieuze objecten. Zie bijv. deze lijst

Overzichten

Contact

Contact maken met Reliwiki? Stuur eene-mail. We reageren zo spoedig mogelijk. Meer weten over het ontstaan en het doel van Reliwiki en over het Strategisch Plan voor het Religieus Erfgoed? Klik hier.

Facebook logo.png

Reliwiki op Facebook

Facebook logo.png

De groep Nederlands religieus erfgoed op facebook