Handelingen

Hoofdpagina

Uit Reliwiki

Versie door Cnijkamp (Overleg | bijdragen) op 29 jul 2022 om 08:53 (Nieuwsberichten)

Welkom bij Reliwiki

Reliwiki, de Nederlandse database over religieuze gebouwen, is gemaakt en wordt steeds verder aangevuld en verbeterd door gebruikers zoals u. Ruim 2.050 gebruikers hebben zich al aangemeld en samen hebben ze meer dan 118.000 foto's geüpload! En toch zijn er nog gebouwen met weinig informatie. Voeg uw informatie en foto’s gemakkelijk toe en draag zo bij aan de kennis van en waardering voor religieuze gebouwen.

Steun Reliwiki! Voor de hosting en het onderhoud van deze site die gerund wordt door vrijwilligers is geld nodig. Ondersteun Reliwiki met uw bijdrage op NL86 TRIO 0198 3859 94 (Triodos Bank) ten name van Stichting Reliwiki. Uw schenking is fiscaal aftrekbaar. Doe het vandaag nog en houd Reliwiki en al haar data toegankelijk voor iedereen!

Nieuwsberichten

Het Grootste Museum van Nederland

In het buitenland is het heel normaal om die indrukwekkende kathedraal te bezoeken. Toch lopen veel mensen er in Nederland ongemerkt aan voorbij. En dat terwijl Nederlandse kerken de prachtigste kunstvoorwerpen herbergen, gemaakt door de beste kunstenaars en opgenomen in magistrale decors. Met elkaar vormen ze het Grootste Museum van Nederland. Museum Catharijneconvent, zestien kerken en twee synagogen staan aan de basis van dit bijzondere project. De verborgen topkunst van Nederland wordt zo toegankelijk gemaakt voor iedereen.

Het Grootste Museum van Nederland is een initiatief van Museum Catharijneconvent. In 2016 publiceerde het museum het monumentale boek Kerkinterieurs in Nederland, waarin honderd beeldbepalende kerkinterieurs worden belicht. Dit boek was de inspiratie om de kerken in Nederland bekender en toegankelijker te maken voor het grote publiek. De achttien kerken en synagogen die onderdeel zijn van het Grootste Museum blinken uit door hun bijzondere geschiedenis, architectuur en kunstwerken. Van idyllisch dorpskerkje op het platteland tot een indrukwekkende middeleeuwse basiliek midden in de stad. Van wereldberoemde glas-in-loodramen tot kleurrijke van dak tot vloer beschilderde interieurs. Allemaal religieus actieve kerken en synagogen die een ‘Michelinster’ verdienen.

Beleef het wonder van Gouda

Deze zomer stap je in de Sint-Jan Gouda eeuwen terug in de tijd, naar de zestiende eeuw. Je staat er oog in oog met unieke kunstschatten, spannende verhalen en bewoners uit die roerige tijd. Ter ere van de viering van 750 jaar stadsrechten presenteert de Sint-Jan een uniek tweeluik samen met Museum Gouda waarbij eeuwenoude altaarstukken voor even terugkeren in de kerk. De tentoonstelling 'Beleef het Wonder van Gouda' is nog te zien t/m 1 oktober 2022.

Overdracht Mariakerk Uithuizermeeden aan Stichting Oude Groninger Kerken

Op 17 juni 2022 is de NH Mariakerk in Uithuizermeeden overgedragen aan Stichting Oude Groninger Kerken. Met de overdracht van deze kerk heeft de Stichting precies honderd kerken in haar bezit en zij zal zorgdragen voor de kerk zodat deze behouden blijft voor de toekomst. Stichting Oude Groninger Kerken is opgericht op 13 mei 1969, een tijd waarin veel kerken bedreigd werden door ernstig verval. Dankzij het initiatief van een groep zeer betrokken en gemotiveerde mensen werd de Stichting opgericht om zich in te zetten voor het behoud van de kerken als erfgoed.

De Mariakerk is gebouwd in het midden van de 13e eeuw. De kerk is in latere eeuwen uitgebreid, en kreeg haar huidige neoclassicistische uiterlijk in de 19e eeuw. De markante houten torenspits is gebouwd in 1747 naar ontwerp van Allert Meijer. Na een brand in 1897 is de toren herbouwd door architect Oeds de Leeuw Wieland.

Fietstocht langs de mooiste kerken van Groningen

De een noemt ze bakens van stilte, rust en bezinning, de ander roemt de robuuste uitstraling en weer een ander stelt dat ze samen één groot museum zijn. Feit is dat in bijna ieder dorp in Groningen wel een prachtige kerk staat. En niet alleen de kerken zijn befaamd, ook sommige orgels zijn wereldberoemd, zoals het Arp Schnitgerorgel in Noordbroek. Loop als het kan vooral even naar binnen om te genieten van de stilte, de muurschilderingen of exposities. De route van Harkstede naar Schildwolde loopt door natuurgebied ’t Roegwold. Hier ervaar je de stilte en ruimte van de natuur. De fietsroute is te downloaden op de website.

Grootste rozenkrans ter wereld

Op de Bekaavlakte is de bouw gestart van een 600 meter lange rozenkrans, bestaande uit 59 kapellen die samen de contouren van Libanon vormen. Deze grootste rozenkrans ter wereld moet een plek worden waar kan worden gebeden voor vrede in Libanon. Gelovigen kunnen door de parels van de krans lopen voor hun weesgegroet.

Wie wordt nieuwe huisorganist Pieterskerk

Om in de toekomst de twee orgels in de Pieterskerk in Leiden te laten bespelen, start dit najaar de zoektocht naar jong orgeltalent. Wie de competitie wint, krijgt begeleiding door maar liefst twee organisten, orgelbouwers en de conservator van de Pieterskerk. Om tot een winnaar te komen, worden speciale orgelmasterclasses gegeven door Leon Berben, een bekende naam in het muzikale vak. Het hele artikel is te lezen via de website.

Nieuw op Reliwiki? Aan de slag

Start uw avontuur met Reliwiki - het is makkelijk en leuk:

Sponsoren

Reliwiki ontvangt een financiële bijdrage voor het instandhouden van de website van:

BOEilogonieuw.jpg Vrienden Van BOEi logo.jpg VriendenLoterij logo.jpg

Leegstandsmeldingen

Heeft u meldingen over leegstand en/of {aankomende) sluiting van religieuze gebouwen? Wij zien ze graag tegemoet via e-mail
Een overzicht van welke kerken (mogelijk) gaan sluiten of inmiddels gesloten zijn vindt u hier

ANBI-status

Reliwiki is een stichting met ANBI-status. Onze gegevens vindt u hier.

Met dank aan

BOEi Stichting BHRE
Rijksoverheid Restauratiefonds
Donatus Verzekeringen Prins Bernhard Cultuurfonds
Provincie Gelderland Provincie Noord-Brabant

Interessante links

Naast Reliwiki zijn er veel andere sites over religieuze objecten. Zie bijv. deze lijst

Overzichten

Contact

Contact maken met Reliwiki? Stuur eene-mail. We reageren zo spoedig mogelijk. Meer weten over het ontstaan en het doel van Reliwiki en over het Strategisch Plan voor het Religieus Erfgoed? Klik hier.

Facebook logo.png

Reliwiki op Facebook

Facebook logo.png

De groep Nederlands religieus erfgoed op facebook