Handelingen

Hoofdpagina

Uit Reliwiki

Versie door Cnijkamp (Overleg | bijdragen) op 22 sep 2022 om 14:35 (Expositie 'Onverwachte Ontmoetingen' in dorpskerk Baaium)

Welkom bij Reliwiki

Reliwiki, de Nederlandse database over religieuze gebouwen, is gemaakt en wordt steeds verder aangevuld en verbeterd door gebruikers zoals u. Ruim 2.050 gebruikers hebben zich al aangemeld en samen hebben ze meer dan 118.000 foto's geüpload! En toch zijn er nog gebouwen met weinig informatie. Voeg uw informatie en foto’s gemakkelijk toe en draag zo bij aan de kennis van en waardering voor religieuze gebouwen.

Steun Reliwiki! Voor de hosting en het onderhoud van deze site die gerund wordt door vrijwilligers is geld nodig. Ondersteun Reliwiki met uw bijdrage op NL86 TRIO 0198 3859 94 (Triodos Bank) ten name van Stichting Reliwiki. Uw schenking is fiscaal aftrekbaar. Doe het vandaag nog en houd Reliwiki en al haar data toegankelijk voor iedereen!

Nieuwsberichten

Expositie 'Onverwachte Ontmoetingen' in dorpskerk Baaium

Samen met kunstenaar Claudy Jongstra en Arriva Nederland organiseert Stichting Alde Fryske Tsjerken in de oude dorpskerk in Baaium t/m half november de expositie ‘Onverwachte Ontmoetingen’. Tijdens deze expositie staat het kunstwerk ‘Guernica de la Ecología’ centraal, een enorm wandkleed van 3,49 bij 7,77 meter.

Het werk dat Jongstra heeft gemaakt, is geïnspireerd door de ‘Guernica’ van Pablo Picasso uit 1937. Dit wereldberoemde schilderij oont het bombardement op de stad Guernica tijdens de Spaanse Burgeroorlog en wordt gezien als het ultieme meesterwerk van Picasso. Guernica de la Ecología is enerzijds bedoeld als een eerbetoon aan Pablo Picasso en de invloed die zijn Guernica op het denken over oorlog en menselijke destructie heeft gehad en nog steeds heeft. Anderzijds brengt Jongstra met haar werk Guernica de la Ecología een vergelijkbare urgente boodschap over de staat waarin onze aarde zich bevindt. De expositie is op 10 data te bekijken, meer informatie is te vinden op de website.

Sluiting Remigiuskerk Duiven

De rooms katholieke Remigiuskerk in Duiven, onderdeel van de St. Willibrordusparochie, zal in 2023 worden gesloten voor de eredienst. Het kerkgebouw is een laatgotische dorpskerk, waarvan de Romaanse toren uit de 12e eeuw het oudste bouwdeel is. Het pseudo-basicale schip is in laatgotische stijl gebouwd. Het koor is in 1910 door een groter neogotisch bouwdeel vervangen.

Hoofdkoster Gerard Koenen van de Duivense Remigiuskerk vindt het erg jammer dat zijn kerk dicht gaat. "Het werk hier in de kerk beschouw ik als mijn levenswerk. Het is bovendien een prachtig gebouw. De toren dateert uit de twaalfde eeuw." Maar Koenen snapt dat het open houden van de kerk een illusie is geworden. "Het onderhoud van het gebouw is erg duur. Als er dan amper meer iemand komt, zijn er te weinig inkomsten.” Wat er met de Remigiuskerk moet gebeuren, is nog niet bekend. Er heeft zich een comité gevormd dat zich met deze vraag gaat bezighouden. "Appartementen erin bouwen, zoals je elders ziet gebeuren, zal hier niet mogelijk zijn”, zegt Koenen, die lid is van het comité. "Onze kerk is een rijksmonument. Daar mag je weinig aan veranderen.”

Nieuwe klokkenluiders voor Zwolse Peperbus

In de Zwolse Peperbus slaagden afgelopen weekend twee kandidaten voor het klokkenluidersexamen. Voor het luiden van de vier klokken die op 50 meter hoogte hangen, is wel wat spierkracht nodig, want de Michaelklok weegt maar liefst twee ton. De twee kandidaten, beiden inwoner van Zwolle, vinden het een eer om de Zwolse klokken te mogen luiden en slaagden overtuigd voor het examen.

Voormalige kerk nu populair als trampolinehal

Herbestemming van religieus erfgoed is altijd een heikele zaak en de Clemenskerk in de Hilversumse Bloemenbuurt was in 2010 de vuurdoop voor BOEi op dat gebied. De trampolinekerk, heet ‘ie tegenwoordig. Het is er drukker dan ooit en de gemiddelde leeftijd van de bezoekers was nog nooit zo laag. Sinds 2018 huurt Flight Deck 53 de kerk aan de Bosdrift in Hilversum en zit er een trampolinepark in het bijzondere en fotogenieke interieur. Op de website veel foto’s van springende kinderen tussen bakstenen bogen, gebrandschilderd glas en fresco’s.

Verkoop kloostercomplex Dolphia, Glanerbrug

Het voormalige kloostercomplex Dolphia in de buurtschap Glanerbrug bij Enschede is gekocht door Enschedeër Ed Frölich. Hij neemt het complex over van woningcorporatie 'De Woonplaats'. Het kloostercomplex is in 1937 gebouwd in de stijl van de Delftse School door Kapucijner monniken en fungeert tegenwoordig als verzamelgebouw met hoofdzakelijk dienstverlenende bedrijven. Maar overal zijn nog sporen te vinden van de vroegere religieuze oase in Dolphia, te midden van de oprukkende bebouwing van een bloeiende textielstad. De nieuwe eigenaar wil dit rijksmonument dan ook zoveel mogelijk in traditionele stijl houden, maar het is ook tijd voor ‘moderne functionaliteit’. Er komt een lift in het enorme gebouw en vooral op het gebied van energiebesparing en duurzaamheid zullen de nodige investeringen worden gedaan.

Het Grootste Museum van Nederland

In het buitenland is het heel normaal om die indrukwekkende kathedraal te bezoeken. Toch lopen veel mensen er in Nederland ongemerkt aan voorbij. En dat terwijl Nederlandse kerken de prachtigste kunstvoorwerpen herbergen, gemaakt door de beste kunstenaars en opgenomen in magistrale decors. Met elkaar vormen ze het Grootste Museum van Nederland. Museum Catharijneconvent, zestien kerken en twee synagogen staan aan de basis van dit bijzondere project. De verborgen topkunst van Nederland wordt zo toegankelijk gemaakt voor iedereen.

Het Grootste Museum van Nederland is een initiatief van Museum Catharijneconvent. In 2016 publiceerde het museum het monumentale boek Kerkinterieurs in Nederland, waarin honderd beeldbepalende kerkinterieurs worden belicht. Dit boek was de inspiratie om de kerken in Nederland bekender en toegankelijker te maken voor het grote publiek. De achttien kerken en synagogen die onderdeel zijn van het Grootste Museum blinken uit door hun bijzondere geschiedenis, architectuur en kunstwerken. Van idyllisch dorpskerkje op het platteland tot een indrukwekkende middeleeuwse basiliek midden in de stad. Van wereldberoemde glas-in-loodramen tot kleurrijke van dak tot vloer beschilderde interieurs. Allemaal religieus actieve kerken en synagogen die een ‘Michelinster’ verdienen.

Beleef het wonder van Gouda

Deze zomer stap je in de Sint-Jan Gouda eeuwen terug in de tijd, naar de zestiende eeuw. Je staat er oog in oog met unieke kunstschatten, spannende verhalen en bewoners uit die roerige tijd. Ter ere van de viering van 750 jaar stadsrechten presenteert de Sint-Jan een uniek tweeluik samen met Museum Gouda waarbij eeuwenoude altaarstukken voor even terugkeren in de kerk. De tentoonstelling 'Beleef het Wonder van Gouda' is nog te zien t/m 1 oktober 2022.

Overdracht Mariakerk Uithuizermeeden aan Stichting Oude Groninger Kerken

Op 17 juni 2022 is de NH Mariakerk in Uithuizermeeden overgedragen aan Stichting Oude Groninger Kerken. Met de overdracht van deze kerk heeft de Stichting precies honderd kerken in haar bezit en zij zal zorgdragen voor de kerk zodat deze behouden blijft voor de toekomst. Stichting Oude Groninger Kerken is opgericht op 13 mei 1969, een tijd waarin veel kerken bedreigd werden door ernstig verval. Dankzij het initiatief van een groep zeer betrokken en gemotiveerde mensen werd de Stichting opgericht om zich in te zetten voor het behoud van de kerken als erfgoed.

De Mariakerk is gebouwd in het midden van de 13e eeuw. De kerk is in latere eeuwen uitgebreid, en kreeg haar huidige neoclassicistische uiterlijk in de 19e eeuw. De markante houten torenspits is gebouwd in 1747 naar ontwerp van Allert Meijer. Na een brand in 1897 is de toren herbouwd door architect Oeds de Leeuw Wieland.

Fietstocht langs de mooiste kerken van Groningen

De een noemt ze bakens van stilte, rust en bezinning, de ander roemt de robuuste uitstraling en weer een ander stelt dat ze samen één groot museum zijn. Feit is dat in bijna ieder dorp in Groningen wel een prachtige kerk staat. En niet alleen de kerken zijn befaamd, ook sommige orgels zijn wereldberoemd, zoals het Arp Schnitgerorgel in Noordbroek. Loop als het kan vooral even naar binnen om te genieten van de stilte, de muurschilderingen of exposities. De route van Harkstede naar Schildwolde loopt door natuurgebied ’t Roegwold. Hier ervaar je de stilte en ruimte van de natuur. De fietsroute is te downloaden op de website.

Nieuw op Reliwiki? Aan de slag

Start uw avontuur met Reliwiki - het is makkelijk en leuk:

Sponsoren

Reliwiki ontvangt een financiële bijdrage voor het instandhouden van de website van:

BOEilogonieuw.jpg Vrienden Van BOEi logo.jpg Vriendenloterij.jpg

Leegstandsmeldingen

Heeft u meldingen over leegstand en/of {aankomende) sluiting van religieuze gebouwen? Wij zien ze graag tegemoet via e-mail
Een overzicht van welke kerken (mogelijk) gaan sluiten of inmiddels gesloten zijn vindt u hier

ANBI-status

Reliwiki is een stichting met ANBI-status. Onze gegevens vindt u hier.

Met dank aan

BOEi Stichting BHRE
Rijksoverheid Restauratiefonds
Donatus Verzekeringen Prins Bernhard Cultuurfonds
Provincie Gelderland Provincie Noord-Brabant

Interessante links

Naast Reliwiki zijn er veel andere sites over religieuze objecten. Zie bijv. deze lijst

Overzichten

Contact

Contact maken met Reliwiki? Stuur eene-mail. We reageren zo spoedig mogelijk. Meer weten over het ontstaan en het doel van Reliwiki en over het Strategisch Plan voor het Religieus Erfgoed? Klik hier.

Facebook logo.png

Reliwiki op Facebook

Facebook logo.png

De groep Nederlands religieus erfgoed op facebook