Handelingen

Hoofdpagina

Uit Reliwiki

Versie door Cnijkamp (Overleg | bijdragen) op 29 sep 2022 om 13:01 (Nieuwsberichten)

Welkom bij Reliwiki

Reliwiki, de Nederlandse database over religieuze gebouwen, is gemaakt en wordt steeds verder aangevuld en verbeterd door gebruikers zoals u. Ruim 2.050 gebruikers hebben zich al aangemeld en samen hebben ze meer dan 118.000 foto's geüpload! En toch zijn er nog gebouwen met weinig informatie. Voeg uw informatie en foto’s gemakkelijk toe en draag zo bij aan de kennis van en waardering voor religieuze gebouwen.

Steun Reliwiki! Voor de hosting en het onderhoud van deze site die gerund wordt door vrijwilligers is geld nodig. Ondersteun Reliwiki met uw bijdrage op NL86 TRIO 0198 3859 94 (Triodos Bank) ten name van Stichting Reliwiki. Uw schenking is fiscaal aftrekbaar. Doe het vandaag nog en houd Reliwiki en al haar data toegankelijk voor iedereen!

Nieuwsberichten

Verticale dansvoorstelling 'Dans naar de Hemel' nu te boeken

De erfgoedparade organiseert in oktober en november een spectaculaire dansvoorstelling genaamd 'Dans naar de Hemel' waarbij de de dansers zich verticaal aan touwen en gebouwen bewegen. De voorstellingen vinden plaats in kerken in Goes, Schiedam en Beverwijk. Met verticale dans wordt de hoogte van de kerkgebouwen benut en benadrukt. In een veertig minuten durende voorstelling kan het publiek zich verbazen over, en genieten van, verticale dans, spektakel en muziek. In iedere kerk wordt de voorstelling aangepast aan de specifieke ruimte, maar de thema’s en muzikale lijn blijven hetzelfde.

Restauratie grafmonument NH kerk Stavenisse

De Hervormde Gemeente van Stavenisse krijgt een subsidie van ca.€ 415.000 voor het restaureren van het grafmonument van Van Tuyll van Serooskerken in de NH kerk van Stavenisse. Dit is het resterende bedrag dat nodig is voor de restauratie. De restauratie van het grafmonument is noodzakelijk vanwege de aantasting door zout, als gevolg van de watersnoodramp van 1953. De marmeren graftombe van Van Tuyll van Serooskerken werd eind 17e eeuw vervaardigd door de vermaarde beeldhouwer Rombout Verhulst. Als ambachtsheer bepaalde Van Tuyll van Serooskerken 26 jaar het reilen en zeilen in Stavenisse.

Expositie 'Onverwachte Ontmoetingen' in dorpskerk Baaium

Samen met kunstenaar Claudy Jongstra en Arriva Nederland organiseert Stichting Alde Fryske Tsjerken in de oude dorpskerk in Baaium t/m half november de expositie ‘Onverwachte Ontmoetingen’. Tijdens deze expositie staat het kunstwerk ‘Guernica de la Ecología’ centraal, een enorm wandkleed van 3,49 bij 7,77 meter.

Het werk dat Jongstra heeft gemaakt, is geïnspireerd door de ‘Guernica’ van Pablo Picasso uit 1937. Dit wereldberoemde schilderij oont het bombardement op de stad Guernica tijdens de Spaanse Burgeroorlog en wordt gezien als het ultieme meesterwerk van Picasso. Guernica de la Ecología is enerzijds bedoeld als een eerbetoon aan Pablo Picasso en de invloed die zijn Guernica op het denken over oorlog en menselijke destructie heeft gehad en nog steeds heeft. Anderzijds brengt Jongstra met haar werk Guernica de la Ecología een vergelijkbare urgente boodschap over de staat waarin onze aarde zich bevindt. De expositie is op 10 data te bekijken, meer informatie is te vinden op de website.

Sluiting Remigiuskerk Duiven

De rooms katholieke Remigiuskerk in Duiven, onderdeel van de St. Willibrordusparochie, zal in 2023 worden gesloten voor de eredienst. Het kerkgebouw is een laatgotische dorpskerk, waarvan de Romaanse toren uit de 12e eeuw het oudste bouwdeel is. Het pseudo-basicale schip is in laatgotische stijl gebouwd. Het koor is in 1910 door een groter neogotisch bouwdeel vervangen.

Hoofdkoster Gerard Koenen van de Duivense Remigiuskerk vindt het erg jammer dat zijn kerk dicht gaat. "Het werk hier in de kerk beschouw ik als mijn levenswerk. Het is bovendien een prachtig gebouw. De toren dateert uit de twaalfde eeuw." Maar Koenen snapt dat het open houden van de kerk een illusie is geworden. "Het onderhoud van het gebouw is erg duur. Als er dan amper meer iemand komt, zijn er te weinig inkomsten.” Wat er met de Remigiuskerk moet gebeuren, is nog niet bekend. Er heeft zich een comité gevormd dat zich met deze vraag gaat bezighouden. "Appartementen erin bouwen, zoals je elders ziet gebeuren, zal hier niet mogelijk zijn”, zegt Koenen, die lid is van het comité. "Onze kerk is een rijksmonument. Daar mag je weinig aan veranderen.”

Nieuwe klokkenluiders voor Zwolse Peperbus

In de Zwolse Peperbus slaagden afgelopen weekend twee kandidaten voor het klokkenluidersexamen. Voor het luiden van de vier klokken die op 50 meter hoogte hangen, is wel wat spierkracht nodig, want de Michaelklok weegt maar liefst twee ton. De twee kandidaten, beiden inwoner van Zwolle, vinden het een eer om de Zwolse klokken te mogen luiden en slaagden overtuigd voor het examen.

Voormalige kerk nu populair als trampolinehal

Herbestemming van religieus erfgoed is altijd een heikele zaak en de Clemenskerk in de Hilversumse Bloemenbuurt was in 2010 de vuurdoop voor BOEi op dat gebied. De trampolinekerk, heet ‘ie tegenwoordig. Het is er drukker dan ooit en de gemiddelde leeftijd van de bezoekers was nog nooit zo laag. Sinds 2018 huurt Flight Deck 53 de kerk aan de Bosdrift in Hilversum en zit er een trampolinepark in het bijzondere en fotogenieke interieur. Op de website veel foto’s van springende kinderen tussen bakstenen bogen, gebrandschilderd glas en fresco’s.

Het Grootste Museum van Nederland

In het buitenland is het heel normaal om die indrukwekkende kathedraal te bezoeken. Toch lopen veel mensen er in Nederland ongemerkt aan voorbij. En dat terwijl Nederlandse kerken de prachtigste kunstvoorwerpen herbergen, gemaakt door de beste kunstenaars en opgenomen in magistrale decors. Met elkaar vormen ze het Grootste Museum van Nederland. Museum Catharijneconvent, zestien kerken en twee synagogen staan aan de basis van dit bijzondere project. De verborgen topkunst van Nederland wordt zo toegankelijk gemaakt voor iedereen.

Het Grootste Museum van Nederland is een initiatief van Museum Catharijneconvent. In 2016 publiceerde het museum het monumentale boek Kerkinterieurs in Nederland, waarin honderd beeldbepalende kerkinterieurs worden belicht. Dit boek was de inspiratie om de kerken in Nederland bekender en toegankelijker te maken voor het grote publiek. De achttien kerken en synagogen die onderdeel zijn van het Grootste Museum blinken uit door hun bijzondere geschiedenis, architectuur en kunstwerken. Van idyllisch dorpskerkje op het platteland tot een indrukwekkende middeleeuwse basiliek midden in de stad. Van wereldberoemde glas-in-loodramen tot kleurrijke van dak tot vloer beschilderde interieurs. Allemaal religieus actieve kerken en synagogen die een ‘Michelinster’ verdienen.

Nieuw op Reliwiki? Aan de slag

Start uw avontuur met Reliwiki - het is makkelijk en leuk:

Sponsoren

Reliwiki ontvangt een financiële bijdrage voor het instandhouden van de website van:

BOEilogonieuw.jpg Vrienden Van BOEi logo.jpg Vriendenloterij.jpg

Leegstandsmeldingen

Heeft u meldingen over leegstand en/of {aankomende) sluiting van religieuze gebouwen? Wij zien ze graag tegemoet via e-mail
Een overzicht van welke kerken (mogelijk) gaan sluiten of inmiddels gesloten zijn vindt u hier

ANBI-status

Reliwiki is een stichting met ANBI-status. Onze gegevens vindt u hier.

Met dank aan

BOEi Stichting BHRE
Rijksoverheid Restauratiefonds
Donatus Verzekeringen Prins Bernhard Cultuurfonds
Provincie Gelderland Provincie Noord-Brabant

Interessante links

Naast Reliwiki zijn er veel andere sites over religieuze objecten. Zie bijv. deze lijst

Overzichten

Contact

Contact maken met Reliwiki? Stuur eene-mail. We reageren zo spoedig mogelijk. Meer weten over het ontstaan en het doel van Reliwiki en over het Strategisch Plan voor het Religieus Erfgoed? Klik hier.

Facebook logo.png

Reliwiki op Facebook

Facebook logo.png

De groep Nederlands religieus erfgoed op facebook