Handelingen

Hoofdpagina

Uit Reliwiki

Versie door Cnijkamp (Overleg | bijdragen) op 23 nov 2022 om 13:40 (Webinar 'Op een toekomst voor klinkend erfgoed: proost!')

Welkom bij Reliwiki

Reliwiki, de Nederlandse database over religieuze gebouwen, is gemaakt en wordt steeds verder aangevuld en verbeterd door gebruikers zoals u. Ruim 2.050 gebruikers hebben zich al aangemeld en samen hebben ze meer dan 118.000 foto's geüpload! En toch zijn er nog gebouwen met weinig informatie. Voeg uw informatie en foto’s gemakkelijk toe en draag zo bij aan de kennis van en waardering voor religieuze gebouwen.

Steun Reliwiki! Voor de hosting en het onderhoud van deze site die gerund wordt door vrijwilligers is geld nodig. Ondersteun Reliwiki met uw bijdrage op NL86 TRIO 0198 3859 94 (Triodos Bank) ten name van Stichting Reliwiki. Uw schenking is fiscaal aftrekbaar. Doe het vandaag nog en houd Reliwiki en al haar data toegankelijk voor iedereen!

Nieuwsberichten

Budget 'Subsidieregeling stimulering herbestemming monumenten' verhoogd

Tot 30 november kunnen eigenaren en belanghebbenden weer subsidie aanvragen vanuit de Subsidieregeling stimulering herbestemming monumenten (de herbestemmingsregeling). Ten opzichte van vorige jaren is het budget voor het uitvoeren van haalbaarheidsonderzoeken met € 490.000 verhoogd. In 2021 is de herbestemmingsregeling geëvalueerd door onderzoeksbureau DSP. Daaruit is gebleken dat de regeling een waardevolle bijdrage levert aan het realiseren van herbestemmingen, maar dat het budget ontoereikend is. Specifiek op het onderdeel haalbaarheidsonderzoeken moeten per jaar gemiddeld 140 aanvragen wegens het bereiken van het subsidieplafond worden afgewezen. Door het budget voor onderzoeken met € 490.000 te verhogen kunnen naar verwachting jaarlijks circa 60 extra subsidieaanvragen worden gehonoreerd. Het totale budget voor de regeling groeit hiermee van € 2,9 miljoen naar bijna € 3,4 miljoen. Meer informatie over het indienen van een subsidieaanvraag is te vinden op de website.

Webinar 'Op een toekomst voor klinkend erfgoed: proost!'

Stichting Klinkend Erfgoed Nederland (SKEN) en ErfgoedAcademie organiseren op 12 december een gratis webinar over klinkend erfgoed; de orgels, klokken, carillons en uurwerken van kerkgebouwen. Door de transformatie van de (kerk)gebouwen verdwijnt de tijd die de torenklok aangeeft, luiden de klokken niet meer en dreigen de orgels en carillons hun vaak eeuwenoude stem te verliezen. Kennis hebben van dit erfgoed en van goed beheer van deze instrumenten is essentieel. En er zijn ook kansen voor dit klinkend erfgoed in de nieuwe functie van het gebouw. Denk aan educatieve mogelijkheden en de bijzondere evenementen waar een orgel of een carillon voor kan worden ingezet. Aanmelden voor dit webinar kan via de website.

Ontmoetingskerk in Koudekerk a.d. Rijn verkocht

Het kerkgebouw van de gereformeerde Ontmoetingskerk in Koudekerk aan de Rijn is door de protestantse gemeente verkocht aan John de Wit, eigenaar van een regionaal uitvaartcentrum. Het kerkgebouw krijgt een nieuwe bestemming als uitvaartcentrum. De gereformeerde Ontmoetingskerk is gebouwd in 1912, in de stijl van de Neo-Renaissance, naar een ontwerp van architect J.Hengeveld. De kerk werd gebouwd nadat de vorige kerk op 7 maart 1911 door brand werd verwoest. Het interieur van de kerk bevindt zich grotendeels in oorspronkelijke staat, waarbij tijdens de laatste restauratie de oorspronkelijke kleurstelling zoveel mogelijk is gehandhaafd. Tot de monumentale onderdelen van de inventaris behoren de kansel, het orgelfront, de (overhuifde) banken, de lambrisering en het doopvont. Het orgel is in de jaren 1930 aangebracht. De glazen van de kerkramen zijn vervangen door eenvoudig gekleurd glas-in-lood, nadat ze tijdens een bombardement op 10 mei 1940 eruit geblazen zijn.

Petitie voor voortbestaan Oostkerk

Vrijwilligers zijn een petitie gestart om de Oostkerk in Middelburg van haar ondergang te redden. De gemeente tastte al eerder in de buidel, maar er is een structurele subsidie nodig. Door het toekennen van gemeentelijke subsidie is ook fondsenwerving mogelijk. Hiermee kan de kerk onderhouden worden, zodat deze ook openblijft voor evenementen.

Voormalige kerk nu populair als trampolinehal

Herbestemming van religieus erfgoed is altijd een heikele zaak en de Clemenskerk in de Hilversumse Bloemenbuurt was in 2010 de vuurdoop voor BOEi op dat gebied. De trampolinekerk, heet ‘ie tegenwoordig. Het is er drukker dan ooit en de gemiddelde leeftijd van de bezoekers was nog nooit zo laag. Sinds 2018 huurt Flight Deck 53 de kerk aan de Bosdrift in Hilversum en zit er een trampolinepark in het bijzondere en fotogenieke interieur. Op de website veel foto’s van springende kinderen tussen bakstenen bogen, gebrandschilderd glas en fresco’s.

Nieuw op Reliwiki? Aan de slag

Start uw avontuur met Reliwiki - het is makkelijk en leuk:

Sponsoren

Reliwiki ontvangt een financiële bijdrage voor het instandhouden van de website van:

BOEilogonieuw.jpg Vrienden Van BOEi logo.jpg Vriendenloterij.jpg

Leegstandsmeldingen

Heeft u meldingen over leegstand en/of {aankomende) sluiting van religieuze gebouwen? Wij zien ze graag tegemoet via e-mail
Een overzicht van welke kerken (mogelijk) gaan sluiten of inmiddels gesloten zijn vindt u hier

ANBI-status

Reliwiki is een stichting met ANBI-status. Onze gegevens vindt u hier.

Met dank aan

BOEi Stichting BHRE
Rijksoverheid Restauratiefonds
Donatus Verzekeringen Prins Bernhard Cultuurfonds
Provincie Gelderland Provincie Noord-Brabant

Interessante links

Naast Reliwiki zijn er veel andere sites over religieuze objecten. Zie bijv. deze lijst

Overzichten

Contact

Contact maken met Reliwiki? Stuur eene-mail. We reageren zo spoedig mogelijk. Meer weten over het ontstaan en het doel van Reliwiki en over het Strategisch Plan voor het Religieus Erfgoed? Klik hier.

Facebook logo.png

Reliwiki op Facebook

Facebook logo.png

De groep Nederlands religieus erfgoed op facebook