Handelingen

Hoofdpagina

Uit Reliwiki

Welkom bij Reliwiki

Reliwiki, de Nederlandse database over religieuze gebouwen, is gemaakt en wordt steeds verder aangevuld en verbeterd door gebruikers zoals u. Ruim 2.050 gebruikers hebben zich al aangemeld en samen hebben ze meer dan 118.000 foto's geüpload! En toch zijn er nog gebouwen met weinig informatie. Voeg uw informatie en foto’s gemakkelijk toe en draag zo bij aan de kennis van en waardering voor religieuze gebouwen.

Steun Reliwiki! Voor de hosting en het onderhoud van deze site die gerund wordt door vrijwilligers is geld nodig. Ondersteun Reliwiki met uw bijdrage op NL86 TRIO 0198 3859 94 (Triodos Bank) ten name van Stichting Reliwiki. Uw schenking is fiscaal aftrekbaar. Doe het vandaag nog en houd Reliwiki en al haar data toegankelijk voor iedereen!

Nieuwsberichten

Herbestemming Sint-Clemenskerk in Waalwijk

De gemeenteraad van Waalwijk heeft ingestemd met een wijziging van het bestemmingsplan voor de voormalige rooms-katholieke Sint-Clemenskerk in Waalwijk. De nieuwe eigenaar, Eureka-Vastgoed wil in het rijksmonument zeventien middeldure koopappartementen bouwen, in combinatie met een nieuwbouw complex voor ouderenhuisvesting. De naast gelegen pastorie zal worden gesloopt en vervangen door een appartementencomplex. De Sint-Clemenskerk werd in 1896-1897 gebouwd in de buurtschap Baardwijk, naar een ontwerp van architect N.J.H. van Groenendael. Het kerkgebouw is een driebeukige neogotische kruisbasiliek met polygonaal gesloten transeptarmen, met een hoge ranke toren met achtkantige bovenbouw. Het kerkgebouw, dat in 2019 aan de eredienst werd onttrokken, staat op de rijksmonumentenlijst.

Grootste Nederlandse webcollectie over 'Religie en Levensbeschouwing' beschikbaar

De KB nationale bibliotheek heeft een nieuwe webcollectie: Religie en Levensbeschouwing. Hierin zijn 580 websites over geloof, spiritualiteit en levensbeschouwing te vinden. Het is de grootste Nederlandse webcollectie over dit onderwerp die er bestaat. Met de collectie wil de KB een goed beeld geven van religie, spiritualiteit en levensbeschouwing op het Nederlandse web.

Overnachten in kerk in Reitsum

Het kerkgebouw van de voormalige Gereformeerde kerk in Reitsum (Frl.) krijgt een nieuwe bestemming als hotel. Het Godshuis uit 1896 was de laatste 30 jaar in gebruik als dorpshuis. Het kwam leeg te staan toen de dorpsgemeenschap in het Noord-Friese terpenland verhuisde naar een leeggekomen schoolgebouw. De kerk is gekocht door Dorian Hofker, ontwikkelaar van de populaire Noord-Friese Winkeltjesroute en uitbaatster van de luxe bed and breakfast Bij De Pastorie, de kerk naast haar woonhuis en B&B op het adres Flieterpsterdyk 21. Het pand wordt verbouwd tot een zogenoemd boutique hotel, een luxe verblijf accommodatie die bijzonder is vanwege het bouwwerk en de daarmee samenhangende sfeer. In de kerk komen vijf suites in twee bouwlagen, een ontbijtruimte en een koffiebar, alle met zicht op of toegang tot de tuin en de weidse omgeving. Als het meezit kan er nog voor de zomer van 2023 overnacht worden.

Ontmoetingskerk in Koudekerk a.d. Rijn verkocht

Het kerkgebouw van de gereformeerde Ontmoetingskerk in Koudekerk aan de Rijn is door de protestantse gemeente verkocht aan John de Wit, eigenaar van een regionaal uitvaartcentrum. Het kerkgebouw krijgt een nieuwe bestemming als uitvaartcentrum. De gereformeerde Ontmoetingskerk is gebouwd in 1912, in de stijl van de Neo-Renaissance, naar een ontwerp van architect J.Hengeveld. De kerk werd gebouwd nadat de vorige kerk op 7 maart 1911 door brand werd verwoest. Het interieur van de kerk bevindt zich grotendeels in oorspronkelijke staat, waarbij tijdens de laatste restauratie de oorspronkelijke kleurstelling zoveel mogelijk is gehandhaafd. Tot de monumentale onderdelen van de inventaris behoren de kansel, het orgelfront, de (overhuifde) banken, de lambrisering en het doopvont. Het orgel is in de jaren 1930 aangebracht. De glazen van de kerkramen zijn vervangen door eenvoudig gekleurd glas-in-lood, nadat ze tijdens een bombardement op 10 mei 1940 eruit geblazen zijn.

Voormalige kerk nu populair als trampolinehal

Herbestemming van religieus erfgoed is altijd een heikele zaak en de Clemenskerk in de Hilversumse Bloemenbuurt was in 2010 de vuurdoop voor BOEi op dat gebied. De trampolinekerk, heet ‘ie tegenwoordig. Het is er drukker dan ooit en de gemiddelde leeftijd van de bezoekers was nog nooit zo laag. Sinds 2018 huurt Flight Deck 53 de kerk aan de Bosdrift in Hilversum en zit er een trampolinepark in het bijzondere en fotogenieke interieur. Op de website veel foto’s van springende kinderen tussen bakstenen bogen, gebrandschilderd glas en fresco’s.

Nieuw op Reliwiki? Aan de slag

Start uw avontuur met Reliwiki - het is makkelijk en leuk:

Sponsoren

Reliwiki ontvangt een financiële bijdrage voor het instandhouden van de website van:

BOEilogonieuw.jpg Vrienden Van BOEi logo.jpg Vriendenloterij.jpg

Leegstandsmeldingen

Heeft u meldingen over leegstand en/of {aankomende) sluiting van religieuze gebouwen? Wij zien ze graag tegemoet via e-mail
Een overzicht van welke kerken (mogelijk) gaan sluiten of inmiddels gesloten zijn vindt u hier

ANBI-status

Reliwiki is een stichting met ANBI-status. Onze gegevens vindt u hier.

Met dank aan

BOEi Stichting BHRE
Rijksoverheid Restauratiefonds
Donatus Verzekeringen Prins Bernhard Cultuurfonds
Provincie Gelderland Provincie Noord-Brabant

Interessante links

Naast Reliwiki zijn er veel andere sites over religieuze objecten. Zie bijv. deze lijst

Overzichten

Contact

Contact maken met Reliwiki? Stuur eene-mail. We reageren zo spoedig mogelijk. Meer weten over het ontstaan en het doel van Reliwiki en over het Strategisch Plan voor het Religieus Erfgoed? Klik hier.

Facebook logo.png

Reliwiki op Facebook

Facebook logo.png

De groep Nederlands religieus erfgoed op facebook