Handelingen

Hoofdpagina

Uit Reliwiki

Welkom bij Reliwiki

Reliwiki, de Nederlandse database over religieuze gebouwen, is gemaakt en wordt steeds verder aangevuld en verbeterd door gebruikers zoals u. Ruim 2.050 gebruikers hebben zich al aangemeld en samen hebben ze meer dan 118.000 foto's geüpload! En toch zijn er nog gebouwen met weinig informatie. Voeg uw informatie en foto’s gemakkelijk toe en draag zo bij aan de kennis van en waardering voor religieuze gebouwen.

Steun Reliwiki! Voor de hosting en het onderhoud van deze site die gerund wordt door vrijwilligers is geld nodig. Ondersteun Reliwiki met uw bijdrage op NL86 TRIO 0198 3859 94 (Triodos Bank) ten name van Stichting Reliwiki. Uw schenking is fiscaal aftrekbaar. Doe het vandaag nog en houd Reliwiki en al haar data toegankelijk voor iedereen!

Nieuwsberichten

Wonen met dementie in De Leornarduskerk

De Leonarduskerk in Beek en Donk is recentelijk omgebouwd tot een zorginstelling voor mensen met dementie en geheugenproblemen. Roger en Esther de Coster bieden hier 24-uurszorg aan, met aandacht voor gezonde voeding en beweging. De eerste bewoners voelen zich al snel thuis in de herbestemde kerk. In de zijbeuken zijn zorgappartementen gebouwd. Hier hebben ze de beschikking over een eigen keuken en badruimte, hoewel ze ook de beschikking hebben over een gezamenlijke woonruimte. Partners mogen samenwonen in de voorziening, wat voor families een uitkomst is bij de zorg van hun geliefden. Roger en Esther zijn nu gestart met twee bewoners en hebben de capaciteit om uit te breiden tot 26 bewoners met een indicatie. ´Mocht het ooit zover komen dat de kerk weer nodig is voor waar deze oorspronkelijk voor is bedoeld, dan kan dat nog steeds. Achter de muren is nog alles intact”

Kerkbestuur De Sprang in Velp draagt kerk over aan BOEi

Sinds 1 februari is de kerk van de Vereniging De Sprang-Vrijzinnigen in Velp officieel overgedragen aan BOEi, herbestemmer van cultureel erfgoed. De kerk in Velp heeft momenteel geen functie en staat al een jaar leeg. Samen met buurtbewoners en andere geïnteresseerden kijkt BOEi naar andere maatschappelijke bestemming voor de kerk. Dit past goed in de doelstelling van BOEi, om bijzondere plekken nieuwe betekenis te geven. Het kerkgebouw is een karakteristieke zaalkerk zonder toren met een bruto vloeroppervlak van 285 m2 en is in 1905 gebouwd in opdracht van de Nederlandse Protestantenbond. Het ontwerp vertoont naast invloeden van de Art Nouveau in het interieur ook de invloed van de Engelse Arts & Crafts beweging in het exterieur. Het pand heeft waarde vanwege het materiaalgebruik en de bijzondere detaillering in Art Nouveau-stijl zoals het tegeltableau boven de ingang. De kerk vertegenwoordigt een aspect van de religieuze geschiedenis van Velp en de gemeente Rheden.

Sint-Bernarduskerk in Made wordt sociaal cultureel centrum

Binnenkort wordt de Bernarduskerk in Made opgeleverd aan de nieuwe gebruikers. Afgelopen jaren is er hard gewerkt om van voormalige kerk De Bernardus in Made een sociaal cultureel centrum te maken. In februari gaat het open. In De Bernardus komen drie huurders: bibliotheek Theek 5, kinderopvang Kibeo en Stichting Sociaal Cultureel Centrum De Bernardus. De laatste verzorgt de exploitatie van de horeca en algemene ruimtes in het gebouw, waaronder een theaterzaal. Het gebied rondom de voormalige kerk krijgt verder een impuls met 55 nieuwe woningen en tevens wordt het Gaymansplantsoen opgeknapt. De Rooms-Katholieke St. Bernarduskerk is een driebeukige kruisbasiliek, gebouwd in 1870 naar ontwerp van J. Verheyen.

Koorleden gezocht voor 100-jarige St. Aloysiuskerk in Utrecht

De katholieke kerk St. Aloysisumkerk in Oudwijk wil haar 100-jarige openstelling in april 2024 groots vieren met een speciaal voor deze gelegenheid gecomponeerde ‘Aloysius-mis’. Deze mis van organist Wouter van Belle bestaat uit de vaste gezangen van de liturgie en wordt meerstemmig uitgevoerd. Nu zijn de vaste koren op zoek naar 100 deelnemers op de jubileumdag. Meezingen of meer weten over de St. Aloysiuskerk?

Bouw mee aan de grootste database over religieuze gebouwen in Nederland

Reliwiki is op zoek naar liefhebbers van religieus erfgoed. Draag je graag bij aan het behoud van dit cultureel erfgoed? Word dan vrijwilliger bij Reliwiki en help mee met het verzamelen en delen van informatie hierover. Meer weten? Vacature erfgoedvrijwilliger

Grote Kerk Meppel wordt uitvaartcentrum

De Grote Kerk in het centrum van Meppel staat sinds 2019 leeg, de Protestantse Gemeente Meppel houdt haar kerkdiensten tegenwoordig in de Oude Kerk. Reden voor dit vertrek zijn de hoge energie- en onderhoudskosten. Verschillende opties voor een nieuwe invulling zijn afgevallen, maar de kerk krijgt nu toch echt een nieuwe bestemming. Annerie Kremer Uitvaartzorg is de nieuwe eigenaar, het bedrijf gaat uitvaarten, congressen en concerten in de kerk organiseren.

BOUW MEE AAN DE GROOTSTE DATABASE OVER RELIGIEUZE GEBOUWEN IN NEDERLAND!

Als vrijwilliger voor Reliwiki draag je bij aan de grootste database over religieuze gebouwen in Nederland. Je verzamelt gegevens over diverse religieuze gebouwen, waaronder kerken, kloosters, kapellen, moskeeën en synagoges. De benodigde informatie haal je uit nieuwsberichten, internet en andere documentatie. Ook foto’s van religieus erfgoed kun je op de website kwijt. Je werkt in een wiki-omgeving waardoor je eenvoudig en snel gegevens kunt invoeren en actueel houden.

Start uw avontuur met Reliwiki - het is makkelijk en leuk:

Sponsoren

Reliwiki ontvangt een financiële bijdrage voor het instandhouden van de website van:

BOEilogonieuw.jpg Vrienden Van BOEi logo.jpg Vriendenloterij.jpg

Leegstandsmeldingen

Heeft u meldingen over leegstand en/of {aankomende) sluiting van religieuze gebouwen? Wij zien ze graag tegemoet via e-mail
Zie ook het overzicht van (mogelijke) kerksluitingen

ANBI-status

Reliwiki is een stichting met ANBI-status, zie onze gegevens.

Met dank aan

BOEi Stichting BHRE
Rijksoverheid Restauratiefonds
Donatus Verzekeringen Prins Bernhard Cultuurfonds
Provincie Gelderland Provincie Noord-Brabant

Interessante links

Naast Reliwiki zijn er veel andere sites over religieuze objecten. Zie het overzicht van interessante links

Overzichten

Contact

Contact maken met Reliwiki? Stuur eene-mail. We reageren zo spoedig mogelijk. Meer weten over het ontstaan en het doel van Reliwiki en over het Strategisch Plan voor het Religieus Erfgoed? Klik hier.

Facebook logo.png

Reliwiki op Facebook

Facebook logo.png

De groep Nederlands religieus erfgoed op facebook