Handelingen

Hoogersmilde, Rijksweg 179 - De Schakel

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: De Schakel
Genootschap: PKN Protestantse gemeente Hoogersmilde
Provincie: Drenthe
Gemeente: Midden-Drenthe
Plaats: Hoogersmilde
Adres: Rijksweg 179
Postcode: 9423PA
Inventarisatienummer: 14195
Jaar ingebruikname: 1844
Architect:
Huidige bestemming: protestantse kerk
Monument status: Rijksmonument 482947

Geschiedenis

Gebouwd als Hervormde Kerk. Neogotische zaalkerk met dakruiter.

Nu PKN kerk.

Monumentomschrijving Rijksdienst

Nederlandse hervormde KERK, gebouwd in 1845 in sobere Waterstaatsstijl. Vermeldenswaardig is de oprijlaan met hoogopgaande linden.

Omschrijving

Bakstenen zaalkerk van vier traveeën met driezijdige koorafsluiting, gedekt door een zadeldak belegd met zwart geglazuurde hollandse pannen. Symmetrisch ingedeelde voorgevel met centraal een dubbele (vernieuwde) houten deur met houten omlijsting; rondboog bovenlicht met houten roedeverdeling in straalvorm; rondvensters met decoratieve gietijzeren tracering; staafankers; windveren; de voorgevel afgesloten door opengewerkte spits met houten schacht, kroonlijst en inzwenkende met lei bedekte naald. Zijgevels en koorafsluiting met spaarvelden waarin spitsboogvensters respectievelijk deur met houten roedeverdeling met tracering; staafankers en gietijzeren goten.

Interieur

Van het interieur is voornamelijk de oorspronkelijke hoofdindeling van belang met aan de oostkant een balkon en aan de westkant een hangende preekstoel.

Waardering

Kerk van cultuurhistorisch belang als uitdrukking van een geestelijke ontwikkeling; van architectuurhistorisch belang vanwege het sobere, evenwichtige ontwerp en de gaafheid; van stedebouwkundig belang vanwege de visuele gaafheid en uitstraling naar de omliggende bebouwing.

Orgels

Vermeulen orgel

Het orgel is gebouwd door M. Vermeulen in 1913 voor de Gereformeerde kerk in Marum. In 1961 is het orgel overgeplaatst naar de Gereformeerde Vlaswiekkerk in Hoogersmilde. Firma Mense Ruiter heeft het orgel in 2012 overgeplaatst naar de PKN kerk de Schakel te Hoogersmilde.

Voormalig Vierdag orgel

Het orgel is in 1964 gebouwd door de firma H.J. Vierdag (Enschede) voor de herv. Adventkerk te Amersfoort. In 1970 plaatst Vierdag het over naar Hoogersmilde. In 2012 is het Vierdag orgel verkocht aan de Nieuw-Apostolische kerk in Arnhem.

Dispositie
  • Manuaal: Holpijp 8' - Prestant 4' - Roerfluit 4' - Octaaf 2' - Scherp 1' 2 sterk.
  • Pedaal: aangehangen.

Mechanische sleeplade. Manuaalomvang: C-f3. Pedaalomvang: C-d1.

Externe links

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur