Handelingen

Hoogkerk, Zuiderweg 38 - St. Theresiakapel (1928 - 2007)

Uit Reliwiki

(Doorverwezen vanaf Hoogkerk, Zuiderweg 38 - St. Theresiakapel)


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Theresia van het Kindje Jezus
Genootschap: Rooms Katholieke Kerk
Provincie: Groningen
Gemeente: Groningen
Plaats: Hoogkerk
Adres: Zuiderweg 38
Postcode:
Sonneveld-index: 00951
Jaar ingebruikname: 1928
Architect: Elmpt, A.Th. van
Huidige bestemming: cultureel
Monument status: Gemeentelijk monument

Geschiedenis

Belangrijke kleine R.K. kerk. In 1928 gebouwd naar het ontwerp van de Groninger architect A.Th. van Elmpt, in Amsterdamse Schoolstijl. Expressionistische baksteenarchitectuur, verwant aan het werk van Dom Bellot OSB. Dakruiter met koperen tentdak boven het front, voorzien van kleine luidklok. Zaalkerk met vijfzijdig gesloten priesterkoor, waar alleen aan de zuidzijde ramen zijn aangebracht. Priesterkoor overwelfd en voorzien van paraboolboog. Gemetselde preekstoel. Houten mansarde overwelving in het schip.

Deze kerk gaat sluiten. Maar het wordt een monument. Slopen kan dus niet. Wat de nieuwe bestemming wordt is op dit moment nog niet bekend. (57-07) Buiten gebruik als kerk 2007, bestemming vooralsnog onbekend.

Recente geschiedenis: herbestemming

De kapel is overgenomen door de Vereniging "Hart van Hoogkerk", die er een ontmoetings- en culturele ruimte van wil maken, met wekelijks diverse activiteiten.

  • 2021 - Het nieuwe restaurant in de Theresiakapel aan de Zuiderweg in Hoogkerk opent haar deuren in de eerste maanden van 2022. Dat hebben eigenaren zondag laten weten. Zij runnen op dit moment nog het sterrenrestaurant De Loohoeve in Schoonloo.

Externe links

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur