Handelingen

Hoogland, Hamseweg 40 - De Inham

Uit Reliwiki

Versie door JvN (overleg | bijdragen) op 3 mei 2023 om 16:18 (diversen)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: De Inham
Genootschap: PKN Protestantse gemeente Hoogland / Amersfoort Noord
Provincie: Utrecht
Gemeente: Amersfoort
Plaats: Hoogland
Adres: Hamseweg 40
Postcode: 3828AD
Inventarisatienummer: 00496
Jaar ingebruikname: 1843
Architect: B. Ruitenberg
Huidige bestemming: protestantse kerk
Monument status: Gemeentelijk monument


opname 06-08-2009 foto. Alie Stok-Britting. Krommenie.

Geschiedenis

Vroege neogotische kerk met torentje. Uitbreiding met nevenzalen 1998.

Geschiedenis. Bron: www.inham.net

Historie

Het begon allemaal vele honderden jaren geleden in de kapel op landgoed Coelhorst. Het oudste document dateert van 1363. Het was toen uiteraard nog geen protestantse kerk.

Er werden ook al veel eerder godsdienstlessen gehouden, maar de eerste hervormde predikant werd in 1838 aangesteld. Een paar maanden eerder kwam de officiële koninklijke goedkeuring voor de aanstelling van een eigen predikant. Ds. Dornseiffen heeft dan al 2 jaar als hulpprediker gewerkt. Dat was trouwens niet de eerste betaalde kracht, dat was de koster /voorzanger / voorlezer die al voor 1816 werd aangesteld!

Het vergt vervolgens wat tijd om een nieuwe kerk te bouwen. In 1841 vraagt de kerkenraad toestemming bij de synode voor het bouwen van een kerk ter vervanging van Coelhorst. De eerste steen werd vervolgens op 27 maart 1843 gelegd en op 24 oktober 1843 in gebruik genomen. De kosten van de kerk bedroegen 6.650 gulden.

Dit zal zo tientallen jaren zo blijven tot in 1972 op een gemeente avond de wens werd uitgesproken om als hervormden en gereformeerden gezamenlijk op te trekken.

In 1984 kreeg het gebouw de naam "De Inham" en in 1999 werd de aanbouw gerealiseerd. In 2010 is er nog een grootse restauratie van het dak uitgevoerd die mogelijk werd gemaakt dankzij Buurtbudget Hoogland, Commissie fondswerving De Inham, Gemeentelijk restauratiefonds en Maatschappij van Welstand.

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur