Handelingen

Huisseling, Hamstraat 1 - Lambertus: verschil tussen versies

Uit Reliwiki

Regel 82: Regel 82:
  
 
Spitsboogramen.
 
Spitsboogramen.
 +
 +
Een gedetaileerde beschrijving van de glas-in-loodramen is te vinden op [http://www.kerkramen.nl]
  
 
''' Dak en bedekking '''
 
''' Dak en bedekking '''
Regel 93: Regel 95:
  
 
==Afbeeldingen==
 
==Afbeeldingen==
 +
 +
Glas-in-loodramen
 +
 +
<gallery>
 +
afbeelding:HuisselingVerrijzenis.jpg | Verrijzenis; opname door museum voor vlakglas- en emaillekunst
 +
</gallery>
 +
  
 
Exterieurs
 
Exterieurs

Versie van 30 mrt 2010 om 21:16


Algemene gegevens
Genootschap : Rooms Katholieke Kerk
Gemeente : Oss
Plaats : Huisseling
Adres : Hamstraat 1
Provincie : Noord-Brabant
Jaar ingebruikname : 1912
Huidige bestemming: kerk
Naam kerk : Lambertus
Architect : Franssen, C.
Monument-status: Rijksmonument
Inventarisatienummer: 07779


Geschiedenis

De R.K. SINT LAMBERTUSKERK is een georiënteerde eenbeukige kerk met transept, lagere vijfzijdig gesloten absis en noordoostelijk tegen het koor geplaatste toren. Deze sobere neo-gotische kerk, centraal in het dorp gelegen, werd in 1906 door C. Franssen ontworpen (gebouwd 1911-'12) ter vervanging van een kerkgebouw uit 1626, dat in 1852 vergroot was. De kerk vormt een karakteristieke groep met de pastorie Grotestraat 58 en omliggende boerderijen.

Omschrijving

De sobere bakstenen gevels van het schip, dat drie traveeën telt, zijn geleed door lisenen en een keperboogfries. In elke travee is een paar gekoppelde lancetvensters geplaatst. De rijkere absis is versierd met strengpers profielsteen, keperboogfries en muizetandlijst en heeft lancetvensters. Alle vensters zijn gevuld met glas-in-lood panelen. De transeptfaçades en de westgevel hebben beide spitsboogfriezen, terwijl de topgevels zijn voorzien van spitsboogblindnissen. Het westelijke rondboogportaal heeft een opgeklampte vleugeldeur met smeedijzeren beslag. Op het in kalksteen uitgevoerde boogveld zijn het Alfa- en Omegateken gebeeldhouwd. Op een vlammend kruis is het IHS-teken afgebeeld.

Boven het portaal drie gekoppelde lancetvensters. In de gevel twee lege nissen met bewerkte kalkstenen consoles. De zadeldaken, waarop een dakruiter met smeedijzeren kruis en neo-gotische dakkapellen, zijn belegd met leien in maasdekking. De toren bestaat uit drie geledingen, is geleed door banden, spitsboogfriezen en lisenen, heeft een steil vierkant tentdak en is aan alle zijden voorzien van twee galmgaten, waarboven een uurwerk.

In de noordelijke torenmuur een strengpersstenen spitsboogportaal, in de oostelijke muur een venster met diefijzers. In het interieur verschillende roerende goederen die op de Rijksmonumentenlijst geplaatst zijn (achtkantig hardstenen doopvont XV-XVI, uit fragmenten samengestelde biechtstoel XVII-XVIII, preekstoel en eiken zitbank, houten Sint Eligiusbeeld XVI, houten Pietà XVI, twee klokken, in 1699 door Johan Fremy gegoten).

Waardering

De kerk is van algemeen belang. Het gebouw heeft cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van de ontwikkeling van het katholicisme in het land van Ravenstein en is tevens van belang als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van de eenbeukige dorpskerk. Het gebouw heeft architectuurhistorisch belang door de stijl en de detaillering en is van kunsthistorisch belang door de oudere interieuronderdelen. Het gebouw is tevens van belang als voorbeeld van het oeuvre van de architect Franssen. Het heeft ensemblewaarden vanwege de bijzondere situering, verbonden met de ontwikkeling van het kerkdorp Huisseling.

De Rooms Katholieke St. Lambertuskerk, door C. Franssen in 1906 gebouwd, van weinig belang en zelf niet op de lijst geplaatst, bezit de volgende onroerende onderdelen: Een hardstenen achtkante doopvont met vier koppen aan de bovenrand, uit de 15e of 16e eeuw; een uit 17e en 18e eeuwse fragmenten samengestelde biechtstoel en preekstoel; een eiken zitbank met gesneden zijwangen uit 1759; een St. Eligiusbeeld en een Pieta, beiden van hout en 16e eeuws. Mechanisch torenuurwerk, elektrische opwinding.

Naam monument

Kerk St. Lambertus

Bouwstijl

Neo-Gotiek

Bouwperiode

Van: 1906 tot: 1906

Gevels en materialen

Baksteen.

Vensters en deuren

Spitsboogramen.

Een gedetaileerde beschrijving van de glas-in-loodramen is te vinden op [1]

Dak en bedekking

Zadel- en tentdak met leien.

Omschrijving

Driebeukige neogotische pseudo-basiliek, met ernaast geplaatse toren. Deze bezit de volgende onroerende onderdelen: Een hardstenen achtkante doopvont met vier koppen aan de bovenrand, uit 15e of 16e eeuw een uit 17e en 18e eeuw uit fragmenten samengestelde biechtstoel en preekstoel, een eiken zitbank met gesneden zijwangen uit 1959, een St. Eligiusbeeld en den Pieta, beiden van hout en 16e eeuws twee klokken, in 1699 door Johan Fremy gegoten. Kerkgebouw is geen Rijksmonument. Kerk verving een kerk uit 1626 met middeleeuwse toren, in 1852 vergroot.


Afbeeldingen

Glas-in-loodramen


Exterieurs


interieurs