Handelingen

Hulten, Gerardus Majellastraat 9 - Gerardus Majella (1951 - 2004): verschil tussen versies

Uit Reliwiki

Regel 46: Regel 46:
  
 
== Geschiedenis ==
 
== Geschiedenis ==
 +
 +
Omdat de Hultenaren het wel bezwaarlijk vonden elke zondag naar Gilze of naar Rijen te moeten lopen verzochten ze om een eigen kerkgebouw binnen een eigen parochie. De toestemming kwam er. Voor de nieuwe RK Gerardus Majellakerk werd op 1 augustus 1913 de eerste steen gelegd. In de loop van 1914 was de kerk aan de Rijksweg 24-a klaar.  J.J. van Groenendael maakte het ontwerp voor deze kerk.
 +
Deze kerk is 3 september 1944 door Amerikaanse bommenwerpers verwoest. Getracht werd het vliegveld tussen Gilze en Rijen uit te schakelen. Maar dat ging niet helemaal goed. De plaatselijke katholieke Jonge Boeren hielpen. Aan de Hulteneindsestraat 8 verbouwden ze een schuur tot noodkerk. De inzegening vond plaats op 12 augustus 1945. Na de bouw van de nieuwe kerk in 1952 werd deze noodkerk het parochiehuis.
 +
Op 20 mei 1951 is de eerste steen gelegd voor een definitieve nieuwe kerk, weer aan de Rijksweg 24-a. W. J. Bunnik was de architect. En op 31 maart 1952 vond de consecratie plaats. In 2011 is besloten ingaande 1 juli om de twee weken een kerkdienst te beleggen in de Gerardus Majellakerk.
 +
 +
 +
 
[[Afbeelding:Hulten H Gerardus Majella- Kerken in het Bisdom Breda-Ton van Nijnatten Buijten en Schipperheijn B.V., Drukkerij.jpg|thumb|250px|Plattegrond. Bron: Kerken in het Bisdom Breda, Auteur: Ton van Nijnatten. Uitgeverij: Buijten en Schipperheijn B.V. juni 2004.]]
 
[[Afbeelding:Hulten H Gerardus Majella- Kerken in het Bisdom Breda-Ton van Nijnatten Buijten en Schipperheijn B.V., Drukkerij.jpg|thumb|250px|Plattegrond. Bron: Kerken in het Bisdom Breda, Auteur: Ton van Nijnatten. Uitgeverij: Buijten en Schipperheijn B.V. juni 2004.]]
  

Versie van 31 okt 2011 om 13:54


Algemene gegevens
Genootschap : Rooms Katholieke Kerk
Gemeente : Gilze en Rijen
Plaats : Hulten
Adres : Rijksweg 24A
Provincie : Noord-Brabant
Jaar ingebruikname : 1951
Huidige bestemming : kerk
Naam kerk : Gerardus Majella
Architect : Bunnik, W.J, (Breda)
Monument-status :
Inventarisatienummer : 07783


Geschiedenis

Omdat de Hultenaren het wel bezwaarlijk vonden elke zondag naar Gilze of naar Rijen te moeten lopen verzochten ze om een eigen kerkgebouw binnen een eigen parochie. De toestemming kwam er. Voor de nieuwe RK Gerardus Majellakerk werd op 1 augustus 1913 de eerste steen gelegd. In de loop van 1914 was de kerk aan de Rijksweg 24-a klaar. J.J. van Groenendael maakte het ontwerp voor deze kerk. Deze kerk is 3 september 1944 door Amerikaanse bommenwerpers verwoest. Getracht werd het vliegveld tussen Gilze en Rijen uit te schakelen. Maar dat ging niet helemaal goed. De plaatselijke katholieke Jonge Boeren hielpen. Aan de Hulteneindsestraat 8 verbouwden ze een schuur tot noodkerk. De inzegening vond plaats op 12 augustus 1945. Na de bouw van de nieuwe kerk in 1952 werd deze noodkerk het parochiehuis. Op 20 mei 1951 is de eerste steen gelegd voor een definitieve nieuwe kerk, weer aan de Rijksweg 24-a. W. J. Bunnik was de architect. En op 31 maart 1952 vond de consecratie plaats. In 2011 is besloten ingaande 1 juli om de twee weken een kerkdienst te beleggen in de Gerardus Majellakerk.


Plattegrond. Bron: Kerken in het Bisdom Breda, Auteur: Ton van Nijnatten. Uitgeverij: Buijten en Schipperheijn B.V. juni 2004.

MIP omschrijving (MIP nummer: RT040-001509)

Naam monument

H. Gerardus Majellakerk

Bouwperiode

Van: 1952 tot: 1952

Gevels en materialen

Machinale baksteen met spaarboog.

Vensters en deuren

Opengewerkte bovengeleding van klokketoren met ingang en overhoekse steunpilaren. Vleugeldeur met sieromlijsting. Rondboogvensters en roosvenster met glas-in-lood.

Dak en bedekking

Zadeldak en lessenaardak met verbeterde Hollandse pannen.

Bijzonderheden

Basilicale kerk onder zadeldak met westtoren met grote bolpiron met kruis en voorportiek onder lessenaardak en driezijdig gesloten koor.


Afbeeldingen