Hummelo, Dorpsstraat 22 - Protestantse Kerk

Naam kerk: Protestantse Kerk
Postcode: 6999AC
Architect: na te gaan
Monument status: Rijksmonument 22807

Vroeg neogotisch kerkje met toren. Op plaats oude kerk uit 1328.

Monumentomschrijving Rijksdienst

Ned. Herv. Kerk. Neo-gotische zaalkerk met spitsboogvensters en vierkante, bakstenen toren, waarop achtkantige lantaarn. De in 1838 gebouwde kerk heeft tegen de voorgevel een portaal met pilasters en hoofdgestel, oorspronkelijke deuren en bovenlicht. Op het terrein een gietijzeren dorpspomp uit het derde kwart van de 19e eeuw, welke eigendom is van de Gemeente Hummelo en Keppel. Eenklaviers orgel, in 1883 gemaakt door E. Leichel in een midden-19e eeuwse kas die aan weerszijden werd uitgebreid. Mechanisch torenuurwerk Van Bergen, Heiligerlee, 1901, later voorzien van electrische opwinding.

• Uit Erfgoedstem, 29 oktober 2015

Bij werkzaamheden aan de Dorpsstraat in Hummelo hebben archeologen een oud kerkhof aangetroffen. De skeletten dateren volgens kenners van minstens 200 jaar geleden. Ook zijn er waarschijnlijk resten aangetroffen van de voormalige kerk. Archeologen van SOB Research en medewerkers van de Archeologische Werkgroep Zelhem zijn zeker nog tot volgende week bezig met het blootleggen van het kerkhof dat bij de oude kerk hoorde.