Handelingen

IJmuiden, Breesaapstraat 52- Engelmundus

Uit Reliwiki

Versie door Pa3ems (Overleg | bijdragen) op 31 jan 2022 om 13:30 (Kaart hersteld)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Engelmundus
Genootschap: Oud Katholieke Kerk
Provincie: Noord-Holland
Gemeente: Velsen
Plaats: IJmuiden
Adres: Breesaapstraat 52
Postcode: 1975CB
Sonneveld-index: 14780
Jaar ingebruikname: 1890
Architect: Vendeloo, J.C. van
Huidige bestemming: theater
Monument status: geen

Geschiedenis

Met het toenemen van de bevolking ontstond de behoefte aan kerken. In IJmuiden waren vele gezindten tezamen gekomen, vaak samenhangend met de plaats van afkomst.

De vissers uit Egmond waren grotendeels Oud-Katholiek. De visserij verplaatste zich naar IJmuiden en vissers, visventers en kleine handelaren werden gedwongen hun bedrijf te verhuizen. In de beginperiode vonden de kerkelijke bijeenkomsten plaats in een oude bouwkeet en daarna in Hotel Willem Barentsz aan de Kanaalstraat. In 1889 kocht de parochie voor fl. 1.800,--. een stuk grond aan de Breesaapstraat en bouwde hier de eerste kerk, tegenwoordig het Thaliatheater. Buiten gebruik 1907, toen verderop de huidige, veel grotere, Oud-Katholieke St. Engelmunduskerk in gebruik werd genomen

Al gauw werd die kerk te klein en vond de Oud-Katholieke parochie aan de Wilhelminakade een ruimer onderkomen: Gebouwd als Oud-Katholieke Kerk St. Engelmundus, inclusief links een pastorie. Interessant complex, in neovormen. Na buitengebruikstelling als Oud-Katholieke Kerk tijdelijk in gebruik voor diverse doeleinden. Van 1910 tot 1969 in gebruik als Bioscoop-theater Thalia. Hiertoe is het gebouw in Art Deco vormen verbouwd. Leegstand van 1969 tot 1996. Sinds 1996 is het gerestaureerde gebouw in gebruik als theater en evenementencentrum.

Afbeeldingen