Handelingen

IJsselmuiden, Dorpsweg 53 - Dorpskerk

Uit Reliwiki

Versie door Pa3ems (Overleg | bijdragen) op 13 sep 2012 om 10:35 (rmnr + opmaak)


Algemene gegevens
Genootschap: PKN Hervormd
Gemeente: Kampen
Plaats: IJsselmuiden
Adres: Dorpsweg 53
Provincie: Overijssel
Jaar ingebruikname: 12 e
Huidige bestemming: kerk
Naam kerk: Dorpskerk/ Sint Crispijnkerk
Architect:
Monument-status: Rijksmonument 39906
Inventarisatienummer: 10702

Geschiedenis

Omschrijving

Nederlands Hervormde Kerk. Het westelijk, tegen de toren aansluitende deel wordt gevormd door het overgebleven muurwerk van een eenbeukige, romaanse, tufstenen kerk en heeft een merkwaardig geprofileerde daklijst. Gotisch tufstenen koor met driezijdige sluiting, in steen overwelfd. Overigens is het gebouw in de 19de en 20ste eeuw door het aanbouwen van dwarsarmen op minder gelukkige wijze aanzienlijk vergroot. Inventaris: eiken preekstoel (1630), orgelkas XVIII, twee eiken banken en een tafel (1647), drie koperen kronen, twee XVIId en een gedateerd (1791). Orgel met Hoofdwerk en Bovenwerk, in 1716 gemaakt door M. Verhofstad voor de Lutherse Kerk in Utrecht.

Toren

Romaanse tufstenen toren van twee geledingen, bekroond door ingesnoerde spits; het muuroppervlak verlevendigd door lisenen en rondboogfriezen; in de bovenste geleding aan elke zijde een galmgat met deelzuiltje. Klokkenstoel met gelui van twee klokken, waarvan één van F. Hemony, 1647, diam. 97 cm en een moderne klok. De klok, van G. Schimmel (J. Knuise), 1700, diam. 39,9 cm., afkomstig uit deze toren, hangt thans in de Gereformeerde Kerk te IJsselmuiden.

Bron RTVoost:

Voor de restauratie van de toren van de Nederlands Hervormde Kerk in IJsselmuiden wil het college van de gemeente Kampen 164.000 euro beschikbaar stellen. Het herstelwerk moet in juli 2010 zijn afgerond. Het zachte metselwerk van de oude toren is verweerd. De toren van de Dorpskerk is vermoedelijk rond 1200 gebouwd. Het voegwerk en de slechte tufstenen worden verwijderd. De markante toren staat momenteel in de steigers.

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur