Handelingen

Kaatsheuvel, Antoniusstraat 1 - Kapel Missiehuis St. Antonius

Uit Reliwiki

Versie door (Overleg) op 8 dec 2008 om 15:27


Algemene gegevens
Genootschap : RK kapel in verzorgingstehuis
Gemeente : Loon op Zand
Plaats : Kaatsheuvel
Adres : Antoniusstraat 1
Provincie : Noord-Brabant
Jaar ingebruikname :
Huidige bestemming: gesloopt
Naam kerk : Antonius
Architect :
Monument-status:
Geschiedenis
vm Missieh. St. Antonius later Vossenb.

Extra informatie: juni 2008 Het Missiehuis is gesloopt en op deze plaats is een bejaardenhuis gebouwd. De kapel van het Missiehuis is echter bewaard gebleven en tot op heden nog in gebruik. Er zijn nu nieuwe plannen in de maak mbt modernisering van het bejaardenhuis. Vooralsnog is de kapel opgenomen in de plannen en zal hij niet gesloopt worden. Ook de bidlaan die aanwezig is op het terrein is nog steeds in tact.

MIP omschrijving (MIP nummer: RT065-000608)

Bouwstijl

Expressionisme

Bouwperiode

Van: 1934 tot: 1934

Gevels en materialen

Machinale baksteen.

Vensters en deuren

Spitsboogvensters in paraboolvorm. Vleugeldeuren in portiek.

Dak en bedekking

Zadeldak met oud Hollandse pannen en klokketoren met tentdak waarop daktegels en blokvormig kruis. Ter hoogte van de absis een metalen kruis met bol. Kruiskapellen met romaanse geglazuurde pannen en schelpvormige eindvorsten.

Bijgebouwen

Kunststeen beeld bij schip van St. Antonius van Padua met Kind, geplaatst op nieuwe sokkel.


Groen

Bidlaan met eiken beplant van 2 meter omtrek, deels met grootbladige linden. De ander met kastanjes. Beukenhaag, moestuin.

Omschrijving

Eenbeukige kerk met achtzijdige absis en uitgebouwd voorportaal (en aangebouwde kapellen). De raamtraveeen worden gescheiden door driedelige steunberen. De kerk is in april 1934 ingewijd door Mgr. Verdiepen. Vroeger eigen drukkerij, slagerij, bakkerij, boerderij, tuinderij, later bejaardentehuis. Kerkhof van broeders met calvarieberg met klimop, treurwilg. Johannes, Maria bij het kruis en aan de voet een graf van "Onze Weldoener", de heer De Kanter, overleden in 1924. Daarnaast kerkhof met betonnen kruisvormige zerken. De oudste uit 1971.