Handelingen

Kaatsheuvel, Wilhelminaplein 40 - St. Jozef: verschil tussen versies

Uit Reliwiki

Regel 46: Regel 46:
  
 
[[Afbeelding:Kaatsheuvel Wilhelminaplein 02 xa A&W.jpg|thumb|right|390px|Kaatsheuvel, St. Jozef; uit: Analyse en Waardering (2008)]]
 
[[Afbeelding:Kaatsheuvel Wilhelminaplein 02 xa A&W.jpg|thumb|right|390px|Kaatsheuvel, St. Jozef; uit: Analyse en Waardering (2008)]]
== Geschiedenis ==
 
De drie RK kerken, H.H.Martelaren van Gorcum (1895, G.Stornebrink), H.Johannes de Doper (1912, C.J. van Hoof) en H. Jozef (1936-1938, C.H.Bever) zijn per 1 maart 2002 gefuseerd tot één parochie, de parochie van Kaatsheuvel.
 
  
Vanaf 1 januari 2005 is de Jozefkerk gesloten. De kerk zal gesloopt worden en op de vrijgekomen plaats zullen woningen worden gebouwd.
+
== Geschiedenis ==
  
Stichting STERK in Kaatsheuvel zet zich in voor het behoud van dit prachtige ensemble en de grote stedenbouwkundige waarde die het heeft. Er is een alternatief plan voor sloop ontwikkeld en er zijn partijen gevonden die bereid zijn het gebouw te verwerven en te herbestemmen.  
+
De RK Sint Jozefkerk is gebouwd in 1935-1936 naar een ontwerp van C.H.Bever. De eerste steen werd gelegd op 22 november 1935. De consecratie vond plaats op 29 juni 1936. De kerk is in 2005 gesloten voor de eredienst. En toen begon het. De parochie verkocht de kerk aan een projectontwikkelaar. De burgerlijke gemeente wilde sloop en woningbouw op de vrijgekomen plaats. Ook de projectontwikkelaar wilde dit. De kerk stond niet op de gemeentelijke of rijksmonumentenlijst. Maar er waren wel veel stemmen tegen sloop. Er zou prachtig een muziekcentrum van gemaakt kunnen worden, eventueel met een muziekinstrumentenmuseum. Het helpt allemaal niet. In 2007 werd  de sloopvergunning afgegeven. En de Raad van State oordeelde dat dat terecht was. Op www.sterkkaatsheuvel.nl staat een foto van het kerkinterieur. De kerk is van binnen al volledig ontmanteld..Maar de Stichting Erfgoed Kaatsheuvel (STERK) en het Cuypersgenootschap weten van geen wijken. En begin december 2010 kwam het bericht dat de kerk op de rijksmonumentenlijst is geplaatst. Het is nu een beschermd gebouw en er wordt niet gesloopt.  Wat nu?  Er komt vast wel een vervolg.  
  
Juni 2008: De St. Jozefkerk in Kaatsheuvel is buiten gebruik sinds 2005 en tot op heden niet gesloopt. Momenteel heeft dit gebouw nog voorbescherming in verband met een lopende aanvraag voor de rijksmonumentenstatus.
+
zie onder 'In de media'
 
 
Intussen is er nu, eind 2010, een rechtelijke uitspraak waarbij het gebouw als topmonument is aangemerkt (zie onder 'In de media').
 
  
  

Versie van 21 aug 2011 om 16:03


Algemene gegevens
Genootschap : Rooms Katholieke Kerk
Gemeente : Loon op Zand
Plaats : Kaatsheuvel
Adres : Wilhelminaplein 2
Provincie : Noord-Brabant
Jaar ingebruikname : 1938
Huidige bestemming : buiten gebruik
Naam kerk : St. Jozefkerk
Architect : Bever, C.H. de
Monument-status : Rijksmonument
Inventarisatienummer: 07793


Kaatsheuvel, St. Jozef; uit: Analyse en Waardering (2008)

Geschiedenis

De RK Sint Jozefkerk is gebouwd in 1935-1936 naar een ontwerp van C.H.Bever. De eerste steen werd gelegd op 22 november 1935. De consecratie vond plaats op 29 juni 1936. De kerk is in 2005 gesloten voor de eredienst. En toen begon het. De parochie verkocht de kerk aan een projectontwikkelaar. De burgerlijke gemeente wilde sloop en woningbouw op de vrijgekomen plaats. Ook de projectontwikkelaar wilde dit. De kerk stond niet op de gemeentelijke of rijksmonumentenlijst. Maar er waren wel veel stemmen tegen sloop. Er zou prachtig een muziekcentrum van gemaakt kunnen worden, eventueel met een muziekinstrumentenmuseum. Het helpt allemaal niet. In 2007 werd de sloopvergunning afgegeven. En de Raad van State oordeelde dat dat terecht was. Op www.sterkkaatsheuvel.nl staat een foto van het kerkinterieur. De kerk is van binnen al volledig ontmanteld..Maar de Stichting Erfgoed Kaatsheuvel (STERK) en het Cuypersgenootschap weten van geen wijken. En begin december 2010 kwam het bericht dat de kerk op de rijksmonumentenlijst is geplaatst. Het is nu een beschermd gebouw en er wordt niet gesloopt. Wat nu? Er komt vast wel een vervolg.

zie onder 'In de media'


Gebouw

Kaatsheuvel, St. Jozef, opn. 03-03-2010 jk

Monumentomschrijving Rijksdienst

Inleiding

Het complex, bestaande uit een PAROCHIEKERK gewijd aan Sint Jozef en een aangebouwde PASTORIE met GARAGE, is gebouwd in 1936 in traditionalistische stijl naar ontwerp van de architect C.H. de Bever.

Omschrijving

Het complex is gelegen buiten het centrum van Kaatsheuvel in de wijk d' Oude Omdraaier. Het vormt de oostelijke wand van het Wilhelminaplein, bestaande uit een centraal gelegen vierkant gazon, dat door linden wordt omzoomd, en voornamelijk vrijstaande woonhuizen aan de drie andere zijden met een overwegend traditionalistisch karakter.

Waardering

Het complex is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als uitdrukking van de katholieke geloofsbeleving in het interbellum. Het is van architectonisch belang vanwege de harmonische vormgeving. Het heeft architectuurhistorische betekenis als representant van het traditionalisme. Het complex met bijbehorende inrichting en indeling is gaaf en volledig bewaard gebleven. Het is een representatief voorbeeld van het werk van de architect. Het object is zeldzaam als voorbeeld van het type T-vormige basiliek met verhoogd koor in traditionalistische stijl. Het complex heeft grote stedenbouwkundige waarde als afsluiting van de pleinruimte en het ensemble dat het vormt met het plein en de overige bebouwing aan het plein.

Kenmerken

Naam monument: St. Jozef

Bouwstijl: Delftse School

Bouwperiode: Van: 1936 tot: 1936

Gevels en materialen: Imitatie handvorm baksteen; natuursteen aanzetstenen.

Vensters en deuren: Pastorie: vier- en zesruits met luiken. Paneeldeur als semi-klampdeur in portiek. Kerk: rondboog ramen. Roos venster met glas-in-lood.

Dak en bedekking: Zadeldak met verbeterde Hollandse dakpannen.

Bijgebouwen: Pastorie: zadeldak monnik-non type pannen. Twee terracotta tegels, een Maria, een Jozef bescherm onze arbeid met de Utrechtse Dom op de achtergrond (1940).

Groen: Kerk ziet uit op Wilhelminaplein, groot gazon met linden omzoomd en bebouwing uit de jaren vijftig.

Bijzonderheden: Bijbehorende tuin omringd door twee meter hoge ligusterhaag, diverse grote bomen.

Omschrijving: L-vormig complex. Basilica met pronaos (voorportaal) en halfronde koorsluiting met rondboogfries.


Orgel

Het orgel in de kerk betrof een instrument dat de fa. Adema-Schreurs in 1962 opleverde. Het werd gebouwd onder advies van pastoor W. Kerssemaker, namens de KKOR, en op 26 augustus 1962 ingespeeld door Albert de Klerk.

In 2004 is het verkocht aan de parochie te De Lier, gemeente Westland, zie [1].


In de media

Uit: Algemeen Dagblad d.d. 16-12-2010

Sint Jozefkerk Kaatsheuvel toch rijksmonument

BREDA - De parochiekerk Sint Jozef in Kaatsheuvel krijgt toch de status van beschermd rijksmonument. Dat heeft de rechtbank in Breda vrijdag bepaald.

De rechtbank nam het besluit aan de hand van een advies dat de kerk een stedenbouwkundige waarde toekende. De kerk is op grond van deze uitspraak een topmonument geworden en mag derhalve niet worden gesloopt.

In 2007 wees de toenmalige minister Ronald Plasterk van Onderwijs Cultuur en Wetenschap (OCW) het verzoek af om de kerk als monument aan te wijzen. De Stichting Erfgoed Kaatsheuvel en de vereniging het Cuypersgenootschap gingen hiertegen bij de rechtbank in beroep.

Sloop dreigde omdat de parochie de kerk heeft verkocht aan een projectontwikkelaar die op het terrein woningen wil bouwen. (ANP)


Links

Meer informatie bezoek: [2]


Afbeeldingen

Exterieur

Interieur