Handelingen

Kaatsheuvel, Wilhelminaplein 40 - St. Jozef

Uit Reliwiki


Algemene gegevens
Genootschap : Rooms Katholieke Kerk
Gemeente : Loon op Zand
Plaats : Kaatsheuvel
Adres : Wilhelminaplein 2
Provincie : Noord-Brabant
Jaar ingebruikname : 1938
Huidige bestemming :
Naam kerk : St. Jozefkerk
Architect : Bever, C.H. de
Monument-status : Rijksmonument
Inventarisatienummer: 07793


Geschiedenis

Kaatsheuvel, St. Jozef, opn. 03-03-2010

Juni 2008: De St. Jozefkerk in Kaatsheuvel is buiten gebruik sinds 2005 en tot op heden niet gesloopt. Momenteel heeft dit gebouw nog voorbescherming in verband met een lopende aanvraag voor de rijksmonumentenstatus. Stichting STERK in Kaatsheuvel zet zich in voor het behoud van dit prachtige ensemble en de grote stedenbouwkundige waarde die het heeft. Er is een alternatief plan voor sloop ontwikkeld en er zijn partijen gevonden die bereid zijn het gebouw te verwerven en te herbestemmen. De drie RK kerken, H.H.Martelaren van Gorcum (1895, G.Stornebrink), H.Johannes de Doper (1912, C.J. van Hoof) en H. Jozef (1936-1938, C.H.Bever) zijn per 1 maart 2002 gefuseerd tot één parochie, de parochie van Kaatsheuvel. Vanaf 1 januari 2005 is de Jozefkerk gesloten. De kerk zal gesloopt worden en op de vrijgekomen plaats zullen woningen worden gebouwd.

Gebouw

Monumentomschrijving Rijksdienst

Inleiding

Het complex, bestaande uit een PAROCHIEKERK gewijd aan Sint Jozef en een aangebouwde PASTORIE met GARAGE, is gebouwd in 1936 in traditionalistische stijl naar ontwerp van de architect C.H. de Bever.

Omschrijving

Het complex is gelegen buiten het centrum van Kaatsheuvel in de wijk d' Oude Omdraaier. Het vormt de oostelijke wand van het Wilhelminaplein, bestaande uit een centraal gelegen vierkant gazon, dat door linden wordt omzoomd, en voornamelijk vrijstaande woonhuizen aan de drie andere zijden met een overwegend traditionalistisch karakter.

Waardering

Het complex is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als uitdrukking van de katholieke geloofsbeleving in het interbellum. Het is van architectonisch belang vanwege de harmonische vormgeving. Het heeft architectuurhistorische betekenis als representant van het traditionalisme. Het complex met bijbehorende inrichting en indeling is gaaf en volledig bewaard gebleven. Het is een representatief voorbeeld van het werk van de architect. Het object is zeldzaam als voorbeeld van het type T-vormige basiliek met verhoogd koor in traditionalistische stijl. Het complex heeft grote stedenbouwkundige waarde als afsluiting van de pleinruimte en het ensemble dat het vormt met het plein en de overige bebouwing aan het plein.

Kenmerken

Naam monument: St. Jozef

Bouwstijl: Delftse School

Bouwperiode: Van: 1936 tot: 1936

Gevels en materialen: Imitatie handvorm baksteen; natuursteen aanzetstenen.

Vensters en deuren: Pastorie: vier- en zesruits met luiken. Paneeldeur als semi-klampdeur in portiek. Kerk: rondboog ramen. Roos venster met glas-in-lood.

Dak en bedekking: Zadeldak met verbeterde Hollandse dakpannen.

Bijgebouwen: Pastorie: zadeldak monnik-non type pannen. Twee terracotta tegels, een Maria, een Jozef bescherm onze arbeid met de Utrechtse Dom op de achtergrond (1940).

Groen: Kerk ziet uit op Wilhelminaplein, groot gazon met linden omzoomd en bebouwing uit de jaren vijftig.

Bijzonderheden: Bijbehorende tuin omringd door twee meter hoge ligusterhaag, diverse grote bomen.

Omschrijving: L-vormig complex. Basilica met pronaos (voorportaal) en halfronde koorsluiting met rondboogfries.


Links

Meer informatie bezoek: [1]


Afbeeldingen

Exterieur

Interieur