Handelingen

Kaatsheuvel, Wilhelminaplein 40 - St. Jozef

Uit Reliwiki

Versie door JvN (overleg | bijdragen) op 29 dec 2017 om 17:41 (diversen)


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam object:
Genootschap:
Provincie: Noord-Brabant
Gemeente: Loon op Zand
Plaats: Kaatsheuvel
Adres: Wilhelminaplein 2
Postcode:
Sonneveld-index: 07793
Jaar ingebruikname:
Architect: C.H. de Bever
Huidige bestemming: buiten gebruik; plan voor herbestemming
Monument status: Rijksmonument 530274



Geschiedenis

Kaatsheuvel, St. Jozef; uit: Analyse en Waardering (2008)

Zeer belangrijke interbellumkerk.

De R.K. Sint Jozefkerk is gebouwd in 1935-1936 naar een ontwerp van C.H. de Bever. De eerste steen werd gelegd op 22 november 1935. De consecratie vond plaats op 29 juni 1936.

De kerk is in 2005 gesloten voor de eredienst. En toen begon het. De parochie verkocht de kerk aan een projectontwikkelaar. De burgerlijke gemeente wilde sloop en woningbouw op de vrijgekomen plaats. Ook de projectontwikkelaar wilde dit. De kerk stond niet op de gemeentelijke of rijksmonumentenlijst. Maar er waren wel veel stemmen tegen sloop. Er zou prachtig een muziekcentrum van gemaakt kunnen worden, eventueel met een muziekinstrumentenmuseum. Het hielp aanvankelijk allemaal niet.

In 2007 werd de sloopvergunning afgegeven en de Raad van State oordeelde dat dit terecht was. Op www.sterkkaatsheuvel.nl staat een foto van het kerkinterieur. De kerk is van binnen al volledig ontmanteld. Maar de Stichting Erfgoed Kaatsheuvel (STERK) en het Cuypersgenootschap weten van geen wijken. En begin december 2010 kwam het bericht van de Rechtbank Breda dat de kerk op de Rijksmonumentenlijst geplaatst diende te worden. De minister heeft zich hierbij neergelegd en accepteerde het feit dat de kerk voldeed aan de criteria van Topmonument, zoals beschreven in de tijdelijke beleidsregel van 2007. De eigenaar is in hoger beroep gegaan.

In september 2011 heeft de Raad van State beslist dat de Jozefkerk ingeschreven wordt als Rijksmonument. Het is nu definitief een beschermd gebouw en er wordt niet gesloopt.

In 2012 heeft de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed de aanvraag voor het verrichten van een haalbaarheidsstudie naar een goede herbestemming gehonoreerd. Deze wordt uitgevoerd door BOEi (www.boei.nl) in opdracht van de landelijke stichting Behoud en Herbestemming Religieus Erfgoed (www.bhre.nl), deze heeft de Sint Jozefkerk als pilot voor de provincie Noord-Brabant aangemerkt.

In 2016 werd bekend dat de leegstaande kerk wordt verbouwd tot medisch centrum.

Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed

Kaatsheuvel, St. Jozef, jk 03-03-2010

Het complex, bestaande uit een PAROCHIEKERK gewijd aan Sint Jozef en een aangebouwde PASTORIE met GARAGE, is gebouwd in 1936 in traditionalistische stijl naar ontwerp van de architect C.H. de Bever.

Omschrijving

Het complex is gelegen buiten het centrum van Kaatsheuvel in de wijk d' Oude Omdraaier. Het vormt de oostelijke wand van het Wilhelminaplein, bestaande uit een centraal gelegen vierkant gazon, dat door linden wordt omzoomd, en voornamelijk vrijstaande woonhuizen aan de drie andere zijden met een overwegend traditionalistisch karakter.

Waardering

  • Het complex is van algemeen belang.
  • Het heeft cultuurhistorische waarde als uitdrukking van de katholieke geloofsbeleving in het interbellum.
  • Het is van architectonisch belang vanwege de harmonische vormgeving.
  • Het heeft architectuurhistorische betekenis als representant van het traditionalisme.
  • Het complex met bijbehorende inrichting en indeling is gaaf en volledig bewaard gebleven.
  • Het is een representatief voorbeeld van het werk van de architect.
  • Het object is zeldzaam als voorbeeld van het type T-vormige basiliek met verhoogd koor in traditionalistische stijl.
  • Het complex heeft grote stedenbouwkundige waarde als afsluiting van de pleinruimte en het ensemble dat het vormt met het plein en de overige bebouwing aan het plein.

Monumentenhuis Brabant

  • Bouwstijl: Delftse School
  • Bouwperiode: 1936
  • Gevels en materialen: Imitatie handvorm baksteen; natuursteen aanzetstenen.
  • Vensters en deuren: Pastorie: vier- en zesruits met luiken. Paneeldeur als semi-klampdeur in portiek. Kerk: rondboog ramen. Roos venster met glas-in-lood.
  • Dak en bedekking: Zadeldak met verbeterde Hollandse dakpannen.
  • Bijgebouwen: Pastorie: zadeldak monnik-non type pannen. Twee terracotta tegels, een Maria, een Jozef bescherm onze arbeid met de Utrechtse Dom op de achtergrond (1940).
  • Omschrijving: L-vormig complex. Basilica met pronaos (voorportaal) en halfronde koorsluiting met rondboogfries.

Orgel

Het orgel in de kerk betrof een instrument dat de fa. Adema-Schreurs in 1962 opleverde. Het werd gebouwd onder advies van pastoor W. Kerssemaker, namens de KKOR, en op 26 augustus 1962 ingespeeld door Albert de Klerk.

In 2004 is het verkocht aan de Martelaren van Gorcum te De Lier, gemeente Westland.

In de media

  • Uit: Algemeen Dagblad d.d. 16-12-2010
Sint Jozefkerk Kaatsheuvel toch rijksmonument

BREDA - De parochiekerk Sint Jozef in Kaatsheuvel krijgt toch de status van beschermd rijksmonument. Dat heeft de rechtbank in Breda vrijdag bepaald.
De rechtbank nam het besluit aan de hand van een advies dat de kerk een stedenbouwkundige waarde toekende. De kerk is op grond van deze uitspraak een topmonument geworden en mag derhalve niet worden gesloopt.
In 2007 wees de toenmalige minister Ronald Plasterk van Onderwijs Cultuur en Wetenschap (OCW) het verzoek af om de kerk als monument aan te wijzen. De Stichting Erfgoed Kaatsheuvel en de vereniging het Cuypersgenootschap gingen hiertegen bij de rechtbank in beroep.
Sloop dreigde omdat de parochie de kerk heeft verkocht aan een projectontwikkelaar die op het terrein woningen wil bouwen. (ANP)

Links

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur