Handelingen

Kapelle, Goessestraatweg 12 - Petrakerk

Uit Reliwiki

Versie door Marc (overleg | bijdragen) op 4 apr 2024 om 18:37 (→‎Exterieur)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Petrakerk
Genootschap: Geref. Gemeenten
Provincie: Zeeland
Gemeente: Kapelle
Plaats: Kapelle
Adres: Goesestraatweg 12
Postcode: 4421LK
Inventarisatienummer:
Jaar ingebruikname: 1996
Architect: Fierloos, J., Goes
Huidige bestemming: kerk
Monument status: geen

Geschiedenis

Beeldbepalende "refodome" met spits torentje. Uitbreiding 2011. Ter vervanging van het voormalige kerkgebouw.

De huidige Petrakerk van de Gereformeerde Gemeente is in 1996 gebouwd naar een ontwerp van architect J. Fierloos uit Goes. De kerk werd te klein. Zaterdag 29 mei 2011 is de eerste steen gelegd voor een uitbreiding van de kerk met 300 zitplaatsen. Men hoopt de uitbreiding voorjaar 2012 gereed te hebben. En wordt de kerk nog weer te klein, dan kunnen ook nog galerijen ingebouwd worden met ongeveer 300 zitplaatsen.

Het orgel

Het orgel is gebouwd door firma W. van Leeuwen in 1956 voor de Hervormde kerk in Enter. In 1996 is het orgel overgeplaatst door firma A. Nijsse & Zn. Tevens voerde men een revisie uit en werd het orgel oa. voorzien van pijpwerk van het vorige orgel uit 1912 afkomstig van orgelbouwer Standaart.

In de media

Uit Reformatorisch Dagblad, 9 februari 2010

De Petrakerk, het kerkgebouw van de gereformeerde gemeente te Kapelle-Biezelinge, zal vanwege een groeiend ledental worden verbouwd. In de ledenvergadering van 3 februari is daartoe besloten.

De bouwaanvraag wordt binnenkort bij de burgerlijke gemeente neergelegd. Het plan is om na de zomervakantie te beginnen met de verbouwing. Naar verwachting duurt die een jaar. In die tijd kerkt de gemeente in het kerkgebouw van de gereformeerde gemeente te Goes.

Bij de bouw van de kerk in 1995 werd uitgegaan van 800 zitplaatsen. De gemeente telt nu bijna 1400 leden en doopleden. Ruim twee jaar geleden zijn er plannen ontwikkeld tot verbouwing van de kerk of splitsing van de gemeente. Van de leden koos 83 procent voor verbouwing.

De verbouwing staat onder leiding van architect Fierloos te Goes, die de kerk ook heeft gebouwd. De aannemer is nog onbekend. De nieuwe kerkzaal krijgt 1350 zitplaatsen, met de mogelijkheid een extra zaal erbij te betrekken alsook op termijn een galerij te bouwen. De begroting is vastgesteld op 1,9 miljoen euro.

Uit Reformatorisch Dagblad, 27 mei 2011.

In het Zeeuwse Kapelle is zaterdag de eerste steen gelegd van de Petrakerk van de gereformeerde gemeente die helemaal wordt verbouwd. De predikant van de gemeente, ds. G.J. Baan, plaatste de steen.

De gedenksteen heeft de vorm van een hoeksteen. Op de steen staat de tekst: „Gebouwd op het fundament der apostelen en profeten, waarvan Jezus Christus is de uiterste Hoeksteen” (Efeze 2:20).

Het kerkgebouw van de gereformeerde gemeente van Kapelle-Biezelinge wordt uitgebreid met ruim 300 zitplaatsen. Er moeten straks 1350 zitplaatsen zijn. Plaatsing van een galerij kan er later voor zorgen dat er 1650 zitplaatsen ontstaan. De gemeente telt bijna 1500 leden en doopleden.

Het gebouw is ontworpen door Fierloos Architecten en wordt door aannemer Fraanje verbouwd. Begin 2012 moet de bouw klaar zijn. De gemeente komt tijdelijk samen in de kerk van de gereformeerde gemeente in Goes.

Links

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur