Handelingen

Katwijk aan Zee, Boulevard 109 - Andreaskerk

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Andreaskerk, Oude Kerk
Genootschap: PKN Hervormde gemeente Katwijk aan Zee
Provincie: Zuid-Holland
Gemeente: Katwijk
Plaats: Katwijk aan Zee
Adres: Boulevard 109
Postcode: 2225HC
Sonneveld-index: 02399
Jaar ingebruikname: 15e
Architect:
Huidige bestemming: hervormde kerk
Monument status: Rijksmonument 23535 (erk); 23536 (toren)


zonder de witte pleisterlaag. opname 02-03-2010, André van Dijk, Veenendaal.
zonder de witte pleisterlaag. opname 02-03-2010, André van Dijk, Veenendaal.
zonder de witte pleisterlaag. opname 02-03-2010, André van Dijk, Veenendaal.
zonder de witte pleisterlaag. opname 02-03-2010, André van Dijk, Veenendaal.

Geschiedenis

Historische dorpskerk met toren. Ook Oude Kerk, herbouwd in 1953. In het Katholieke tijdperk heette de Oude Kerk: St. Andreaskerk. Dat was een verwijzing naar de beschermheilige van de vissers: St. Andreas. Hoe hij na de hervorming geheten heeft? Niemand die dat met zekerheid weet. Wel dat na de bouw van een nieuwe kerk in Katwijk het kerkgebouw aan de zee een tijdlang een heel tumultueuze periode doormaakte. Op het nippertje werd het van de slopershamer gered, en ging dienst doen als een redersschuur, waardoor een deel van de Katwijkse vissers visten voor de kerk. Alleen was het een kerkgebouw dat geen kerk meer was...

Gelukkig werd de kerk in het begin van de twintiger jaren weer als kerk in gebruik genomen. De naam Andreaskerk verdween naar de achtergrond en we spreken eigenlijk alleen nog maar over de Oude Kerk. In de volksmond wordt ze de witte kerk genoemd, maar dat is enkel een verwijzing naar de kleur.

  • (Bron:www.dichtbij.nl).

Evenals de Nieuwe Kerk is ook deze Oude Kerk van Gereformeerde Bond signatuur.

Monumentomschrijving Rijksdienst

Kerk

N.H. Kerk. Aan de boulevard gelegen, omstreeks 1460 als kruiskerk gebouwd met driebeukig schip, tijdens het Leids beleg verbrand. Zuidelijke helft schip hersteld in 1709, noordelijke helft van het schip bij de kerk getrokken, dientengevolge tweebeukig. Bij herstel 1923/25 dwarsschip, koor en sacristie op oude grondslagen herbouwd.

Toren

Toren der N.H.Kerk. Slanke toren gebouwd omstreeks 1460 verbrand tijdens het Leids beleg. Hersteld in 1700.

Orgel

Het orgel is in 1995 gebouwd door de firma J.L. van den Heuvel (Dordrecht). Op vrijdag 22 april 2016 werd het Van den Heuvel-orgel opgeleverd na herstelwerkzaamheden en klanktechnische aanpassingen door de firma A. Nijsse & Zn. te Oud-Sabbinge. In 2014 en 2015 onderging de Oude Kerk zowel intern als extern een restauratie. In die periode is het tweeklaviers orgel, dat Van den Heuvel in 1995 in de orgelkas van Standaart uit 1923 bouwde, beschermd geweest door een houten omkisting.

In de media

  • Uit Reformatorisch Dagblad, 22 juni 2010.

Het schilderen van de buitenkant van de Oude of Andreaskerk te Katwijk aan Zee, beter bekend als het witte kerkje aan de boulevard, laat nog op zich wachten. De kerk is ontdaan van haar witte kleur. Het was de bedoeling dat de nieuwe verf inmiddels zou zijn aangebracht, maar de kerkvoogdij van de hervormde gemeente stelt dat nog uit. Een rapport van onderzoeksinstituut TNO moet eerst aangeven wat de beste manier is om de kerk weer haar karakteristieke witte kleur te geven. De Oude Kerk kampt al jarenlang met zout- en vochtproblemen aan de binnen- en de buitengevel. Met enige regelmaat is de kerk van een verse witte verflaag voorzien. De laatste keer was dat in 2000, toen de kerk gewit werd vanwege het bezoek van de koninklijke familie op Koninginnedag.

  • Uit Reformatorisch Dagblad, 6 oktober 2011.

De Oude Kerk aan de boulevard van Katwijk wordt weer opgeschilderd. Daarmee krijgt het kerkgebouw weer z’n bekende witte uitstraling. Tot ruim manshoogte zijn de kerkmuren ontdaan van zoutaanslag en vervolgens wit geverfd. Vanwege het herfst- en winterweer wordt een stellage om de kerk gebouwd, zodat de schilderlagen goed op het gebouw kunnen worden aangebracht. De Oude of Andreaskerk zal naar verwachting voor Kerst weer in het wit gehuld zijn.

  • Uit Reformatorisch Dagblad, 20 maart 2014

De toren van de Oude of Andreaskerk in Katwijk aan Zee gaat volgende maand in de steigers. Het kerkgebouw aan de boulevard wordt voorzien van een ontzoutingspasta. Dat maakte de burgerlijke gemeente onlangs bekend. De werkzaamheden moeten voor de zomer klaar zijn. Dan zullen de steigers rondom de torenmuren weer worden afgebroken. De ontzoutingspasta moet de ontzoute, gekaleide muur tevoorschijn laten komen. Voor de restauratie is subsidie bij de provincie aangevraagd. Al enkele jaren zijn de kerkelijke gemeente, de burgerlijke gemeente en onderzoeksbureau TNO uit Wageningen aan het onderzoeken hoe de kerkmuren van de Andreaskerk beschermd kunnen worden tegen zout. Normaliter werd de kerk wit geschilderd. Maar het zout drong na verloop van tijd toch de muren binnen. Aan de binnenzijde kwam vervolgens het pleisterwerk naar beneden en aan de buitenzijde ontstonden bruine plekken. De kerk werd in 2011 voorzien van een kaleilaag. Deze lichtgrijze pleisterlaag zorgt ervoor dat zout naar buiten kan trekken.

Externe links

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur