Handelingen

Katwijk aan Zee, Willem de Zwijgerlaan 1a - De Fontein

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: De Fontein
Genootschap: Geref. Kerken in Ned. Vrijgemaakt
Provincie: Zuid-Holland
Gemeente: Katwijk
Plaats: Katwijk aan Zee
Adres: Willem de Zwijgerlaan 1a
Postcode: 2224ER
Inventarisatienummer: 02410
Jaar ingebruikname: 1948
Architect: Kloot Meijburg, L.H.H. van der
Huidige bestemming: kerk
Monument status: geen


Geschiedenis

Kleine wederopbouwkerk met torentje.

Als Nederlands Gereformeerde Kerk

Na de Vrijmaking in 1946 ontwierp architect L.H.H. van der Kloot Meijburg een nieuwe Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt (GKV), die in 1948 werd gebouwd aan de Willem de Zwijgerlaan. Na de vorming van de Nederlands Gereformeerde Kerk (NGK) in 1969 is er heel lang gestreden om de eigendomsrechten van dit kerkgebouw. Heel lang heeft men samen de kerk moeten gebruiken. Eind jaren 2010 nam het aantal leden van de NGK snel af. Besloten is de kerk van Katwijk op te heffen. Op zondag 4 september 2011 heeft de Nederlands Gereformeerde kerk de laatste kerkdienst gehouden. De overgebleven leden konden zich aansluiten bij een bestaande kerk in Katwijk of in de regio.

Als Gereformeerd Vrijgemaakte Kerk De Fontein

Met het verwijderen van het torentje is op 8 maart 2008 een begin gemaakt met de verbouwing/uitbreiding van de GKV, tegenwoordig 'De Fontein' geheten, aan de Willem de Zwijgerlaan. Het kerkgebouw dateert van 1947 en lag toen nog aan de rand van Katwijk en bijna tegen de duinen aan. De groeiende gemeente kampte al geruime tijd met ruimtegebrek. De kerkzaal is daarom met ca.30 % uitgebreid. (Naar verwachting zal de verbouwing rond het verschijnen van deze Contactbrief voltooid zijn). De diensten werden tijdelijk gehouden in de kapel van het verpleeghuis Overduin aan de Nachtegaallaan.

  • 2024 - Staat te koop.

In de media

Uit Reformatorisch Dagblad, 3 maart 2009

De gereformeerde kerk vrijgemaakt in Katwijk aan Zee heeft op 21 februari 2009 haar nieuwe kerkgebouw De Fontein, aan de Willem de Zwijgerlaan 1a, officieel geopend. De nieuwbouw ging op 8 maart vorig jaar van start. De Katwijkse gemeente telt 110 leden en 60 doopleden. Predikant is ds. R.D. Anderson.

Afbeeldingen