Katwijk aan Zee, Zuidduinseweg 5 - Murad Hassil

Naam kerk: Murad Hassil
Huidige bestemming: tempel
Monument status: gemeentelijk monument

Tempel van de Soefi Beweging.

Gebouwomschrijving SKKN

De Universel van de Soefi Beweging werd gebouwd in 1969-70 naar ontwerp van de architect S.J. van Embden (1904-2000). De eerste steen werd gelegd op 21 maart 1969. De stuclaag is pas later aangebracht, rond het jaar 1989. De voorgeschiedenis van de tempelbouw gaat terug op een ervaring die de mysticus Inayat Khan, de instigator van deze vorm van Soefisme, had toen hij in 1922 een zomerschool bijwoonde. Hij doopte de plek, een valleitje in een duinpan (die tegenwoordig ergens anders in de duinen wordt gelocaliseerd) 'Murad Hassil': 'wens vervuld'. De woning van de bewaarder, 'Wakil Huis Universel', werd begin jaren 1990 gebouwd. Het toegangshek is echter van meet af onderdeel van het Van Embden-ontwerp geweest. Het is onduidelijk in hoeverre bepaalde interieurelementen daadwerkelijk zijn ontworpen door de architect: het is aanneembaar dat dit in veel gevallen zo zal zijn geweest. Tot het totaalconcept van de tempel behoort ook de binnenverlichting van de zaal, een lichtinval via de centrale, amberkleurige koepel, en via de verscheidene glasblokken in de west- en oostwanden - glasblokken overigens die qua groepering niet gelijk aan elkaar zijn in de beide wanden. Behalve op de koepel, centreert de aandacht zich op het altaar, op een marmeren podium met twee treden Aan de buitenzijde (oostwand) bevond zich 'een moza?ek van schelpen afkomstig van Afrikaanse stranden aangebracht van het Soefi embleem ...' - dit is tegenwoordig verdwenen en vervangen door een geschilderd Soefi embleem.

Entourage

Het vouwblad geeft aan dat het omliggende duinlandschap bij het plan voor de Universel betrokken is: 'zo is aan de westzijde als beschutting tegen de wind een hoge wal opgeworpen, op de helling waarvan een amphitheater is gebouwd door jonge Soefi's, recht tegenover de koepel'. Hierdoor is feitelijk een duinpan ontstaan, over de hellingen waarvan een meditatief pad, het 'stiltepad', loopt rond de Universel, en door de duinen. De paden zijn geplaveid met een patroon van zeshoekige grinttegels. Een pad loopt echter ook in noordwestelijke richting, naar een open plek. Voorts gaat een pad binnendoor naar het bewaardershuis. Tussen de Universel en de zee, staat nu een recent appartementencomplex dat het zicht nogal belemmert, waarbij men echter moet bedenken dat de Universel aanvankelijk ook een 'Fremk?rper' presenteerde in het duinlandschap. De oprichting der tempel kon geschieden met actieve medewerking van de directeur der Planologische Dienst Zuid-Holland, en Soefi, ir. G.L. Lange die in 1956 het terrein van vier hectare in erfpacht verkreeg alsmede de toezegging dat een bouwvergunning zou worden verleend. De latere minister van financiën, Witteveen, nog steeds een vooraanstaand Soefi, schijnt hierin ook enige bemiddeling te hebben verleend.