Handelingen

Keijenborg, Kerkstraat 7 - Johannes de Doper

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Johannes de Doper
Genootschap: Rooms Katholieke Kerk
Provincie: Gelderland
Gemeente: Bronckhorst
Plaats: Keijenborg
Adres: Kerkstraat 7
Postcode: 7256AR
Sonneveld-index: 11746
Jaar ingebruikname: 1932
Architect: Stuyt, J.
Huidige bestemming: kerk
Monument status: Gemeentelijk monument


Geschiedenis

Late neogotische kerk met toren. Dit is de laatste kerk naar ontwerp van architect Jan Stuyt.

Keijenborg behoorde als parochie in de eerste helft van de zestiende eeuw tot het bisdom Münster. Vanaf 1559 viel het onder het toen nieuw gestichte bisdom Deventer. Tijdens de Reformatie werd in het dorp een zogenaamde statie opgericht. In 1686 was deze statie zelfstandig met de naam Johannes de Doper.

De eerste schuurkerk uit die periode dateert uit 1710. In 1784 werd de schuurkerk door een nieuwe vervangen. In 1842 moest die kerk wederom worden vervangen. Toen kwam er een zogenaamde Waterstaatskerk. Dat wil zeggen dat de bouw van die kerk onder toezicht van de ingenieurs van het toenmalige Ministerie van Waterstaat stond, hetgeen gedurende de periode 1824-'48 wettelijk vastgesteld was. Deze kerk bleef in gebruik tot begin jaren 1930.

In 1931-'32 kwam de huidige kerk tot stand naar een ontwerp van Jan Stuyt (1868-1934). Het is de laatste kerk uit zijn oeuvre. Het is een driebeukige zogenaamde pseudobasiliek met een lage, ongelede westtoren met tentdak. Het is een zeer sobere baksteenarchitectuur die stilistisch licht teruggrijpt op de inheemse romaanse en vroeg-gotische bouwkunst.

In het interieur zijn de muurschilderingen van Jos ten Horn uit 1934 van belang, alsmede de gebrandschilderde ramen uit 1940 en 1957. De ramen in het koor zijn van J.P.F. Truijen. Het mozaïek boven de hoofdingang, voorstellende de patroonheilige van de kerk, de H. Johannes de Doper, dateert vermoedelijk uit de bouwtijd van de kerk en is gemaakt door de Haagse kunstschilder A. Molkenboer. Het neogotische altaar komt uit de waterstaatskerk. De naast de kerk gelegen pastorie uit 1843 behoorde eveneens daartoe.

Literatuur: Graaf, J.A.Chr., de, Jansen, W.H., Klaassen, J.G.M., Willems, Th.J.P., Erfenis voor vandaag en morgen. R.-k. kerken in Oost-Gelderland, 2009, 113-115

Voorgaande gebouwen

Kerksluitingen

  • 2021 - De rooms-katholieke Parochie H.H. Twaalf Apostelen heeft een ingrijpend besluit genomen: 10 van haar 13 kerken worden gesloten. Oplopende kosten, vergrijzing van de geloofsgemeenschappen, een gebrek aan vrijwilligers en afnemend kerkbezoek nopen de parochie daartoe.

Open blijven:

Gesloten worden:

Externe links

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur