Kloosterzande, Willem de Zwijgerlaan 2 - Hof te Zande Kerk

Naam kerk: Hof te Zande Kerk
Postcode: 4587CJ
Jaar ingebruikname: 12e eeuw

Historische kerk met dakruiter.

Koor 1275, schip 1609, voormalig kloosterkapel, 1648 Hervormde kerk.

De Hervormde gemeente Hontenisse en de Hervormde gemeente van Hulst zijn 10 september 2006 gefuseerd tot de Protestantse gemeente van de nieuw gevormde gemeente Oosthoek. De kerkdiensten worden afwisselend gehouden in de N.H. kerk van Hulst en de N.H. kerk van Kloosterzande, het kerkgebouw van de Hervormde gemeente Hontenisse.

Omschrijving Rijksdienst

N.H. Kerk. Recht gesloten koor uit de tweede helft van de 13de eeuw en een schip met een driezijdig gesloten kapel aan de Zuidzijde, herbouwd 1609-1614. Eenvoudige preekstoel midden 17de eeuw. Orgelkas van Mennes en Preuninger uit 1842.

Het pijporgel staat op de galerij boven de ingang

Historische gegevens

De bouwers van de orgelkas zijn Mennes & Preuniger en de bouwer van het binnenwerk is A. Nijsse & Zn.

De orgelkas is opgeleverd in het jaar 1842 en het binnenwerk is opgeleverd in het jaar 1985.

Latere toevoeging van oorspronkelijk gereserveerde Cornet III sterk.

Technische gegevens

Het orgel is voorzien van de volgende klavieren: één manuaal; aangehangen pedaal

De dispositie is : Manuaal: Prestant 8’ discant, Holpijp 8’ bas/discant, Prestant 4’, Fluit 4’, Quint 3’ bas/discant, Octaaf 2’, Cornet III sterk discant. Pedaal: aangehangen.

Overige technische gegevens : Plaats klaviatuur / speeltafel; voorzijde kas Manuaalomvang; C-f’’’ Pedaalomvang; C-d’ Windladensysteem; mechanische sleepladen Toetstractuur; mechanisch Registertractuur; mechanisch Stemtoonhoogte; a1 = 440 Hz Stemmingssysteem (Temperatuur): Gemodificeerde Werckmeister III

[INVCOZZL]

Uit Het Vaderland, 27 December 1924.

Het Bwk. Wkbl. bevat het eerste gedeelte van een uitvoerige beschouwing van den architect A.A. Kok over het door hem gerestaureerde kerkje der Ned. Herv. Gem. van Kloosterzande, een katholieke kapel uit de 13de eeuw, die, in 1577 door de Watergeuzen grootendeels verbrand, in 1609 door de katholieken herbouwd, in de 17e eeuw door de hervormden vernieuwd, in 1922, bouwvallig van buiten en bedorven van binnen, onder zijn handen kwam. Wat de heer Kok omtrent de geschiedenis en de lotgevallen van het eeuwenoude heiligdom vertelt, wordt toegelicht door mooie en duidelijke illustraties.

Links

De volgende foto's zijn gemaakt op Open Monumentendag 12-09-2009.