Handelingen

Klundert, Schanspoort 8 - De Hoekpoort (1955 - 2011)

Uit Reliwiki


Algemene gegevens
Genootschap : Christelijke Gereformeerde Kerk
Gemeente : Moerdijk
Plaats : Klundert
Adres : Ambachtsherenweg 8
Provincie : Noord-Brabant
Jaar ingebruikname : 1955
Huidige bestemming: buiten gebruik
Naam kerk : De Hoekpoort
Architect : Rooy, C. de
Monument-status:


Geschiedenis

Bescheiden wederopbouwkerk. Op zondag 29 juni 2011 is de laatste kerkdienst gehouden in de CGK Schanspoort. De terugloop van het aantal leden en zondagse kerkgangers noodzaakten het besluit tot sluiting te nemen. De gesloten kerk staat te koop

In de media

Uit Reformatorisch Dagblad, 14 december 2010.

De christelijke gereformeerde kerk van Klundert (Noord-Brabant) wordt waarschijnlijk opgeheven, zo deelt scriba Leen Nieuwkoop desgevraagd mee. Over de sluiting is al een aantal voorlichtingsbijeenkomsten geweest. In het voorjaar valt het definitieve besluit, nadat de kerkenraad alle leden heeft bezocht heeft.

Het aantal leden is gedaald tot ruim vijftig. Het aantal kerkgangers blijft steken op zo’n twintig per dienst, van wie het grootste gedeelte ouderen. Er zijn maar enkele kerkgangers van onder de twintig jaar en nauwelijks bezoekers van tussen de 20 en 40. Het lukt de gemeente niet om jeugd te trekken. De jongeren zijn naar een andere kerk in het dorp vertrokken of –onder meer door huwelijk– verhuisd.

Vanaf 2002 tot het voorjaar van 2010 diende ds. D.J. van Vuuren de gemeente een aantal uren per week met bijstand in het pastoraat. Voor hem is geen opvolger in de plaats gekomen. De gemeente heeft op dit moment twee ouderlingen en twee diakenen.

De kerk is gesticht in 1927 en telde op het hoogtepunt –zo’n veertig jaar geleden– een paar honderd leden. De streekgemeente, die ook leden heeft uit Zevenbergen en Oudemolen, heeft tot het jaar 2002 diverse predikanten gehad. Dat waren de predikanten F. Luitjes (1946-1952), P. Dijkstra (1953-1957), J. de Waal (1961-1963), W.W. Nijdam (1979-1984), D. van der Zwaag (1985-1989), H. Peet (1989-1996) en M. Visser (1997-2002).

Leden hebben na de sluiting de mogelijkheid om zich aan te sluiten bij de dichtstbijzijnde christelijke gereformeerde kerken: in Breda, ’s Gravendeel of Dordrecht. Waarschijnlijk zal het kerkgebouw worden verkocht, maar dat is nog niet definitief, zegt Nieuwkoop.

Uit Reformatorisch Dagblad, 1 april 2011.

De christelijke gereformeerde kerk in Klundert sluit haar deuren. Op 29 juni wordt de laatste dienst gehouden.

Het besluit is op 14 februari tijdens een gemeentevergadering genomen, zo meldt de kerkenraad „met groot verdriet.” „De laatste jaren is het ledenaantal dusdanig gedaald dat er geen andere mogelijkheden zijn.”

De kerkenraad heeft nagedacht over diverse doorstartmogelijkheden maar is tot de conclusie gekomen dat geen van de bestudeerde opties haalbaar is.

De gemeente van het Brabantse Klundert bestaat sinds 1927. Ds. D.J. van Vuuren verleende er de laatste jaren bijstand in het pastoraat.

Afbeeldingen