Steun Reliwiki!
Voor de hosting en het onderhoud van deze site die gerund wordt door vrijwilligers is geld nodig. Ondersteun RELIWIKI met uw bijdrage op NL86 TRIO 0198 3859 94 (Triodos Bank), t.n.v. de stichting Reliwiki. Uw schenking is fiscaal aftrekbaar. Doe het vandaag nog en houdt Reliwiki en al haar data toegankelijk voor iedereen!

Uit het nieuws:

Koekange, Kerklaan 20 - Hervormde Kerk

Naam kerk:
Genootschap: PKN Ned Hervormd
Provincie: Drenthe
Gemeente: De Wolden
Plaats: Koekange
Adres: Kerklaan 20
Postcode: 7958SN
Inventarisatienummer:
Monument status: Rijksmonument 39671

Monumentomschrijving Rijksdienst

Ned. Herv. Kerk, daterend uit 1834. Inventaris: preekstoel en predikantsbank, beide XVIII. Klokkenstoel met klok van K. Wegewaert, 1627, diam. 66,9 cm.

Orgel

In 1911 bouwt J. Proper een 1 klaviers orgel op de balustrade. In 1970 raakt het orgel buiten gebruik. In de 80er jaren plaatsen S. Nutma en L. Adolf een windlade en pijpwerk uit. Hardinxveld-Giessendam, een deel van het Proper pijpwerk wordt opnieuw gebruikt. Na latere wijziging en uitbreiding de volgende dispositie: Klavier 1: hoofdwerk Prestant 8' Zachte Fluit 8' Fluit Octaviante 4' Holquint 3' Woudfluit 2' Echotrompet 8'

Klavier 2: nevenwerk Holpijp 8' Quintadeen 8' Gamba 8' Vox Celeste 8' Roerfluit 4'

Pedaal: Subbas 16' Bourdon 8'

Koppels: pedaal + I, pedaal + II, manuaal I + II, superkoppel I en II Speelhulpen: Tremulant I en II, tutti-register. Bron: www.orgelsindrenthe.nl

Op zaterdag 20 juni 2015 is in Koekange een nieuw bureauorgel van Orgelmaker Wimmenhove in gebruik genomen. Het orgel is gemaakt voor een particulier in Zeeland, Orgelmaker Rini Wimmenhove te Heerenveen heeft zich bij de bouw van het meubel laten inspireren door de Lodewijk XVI- en empirestijl. Daarbij is bewust niet voor een zuivere stijlkopie gekozen, maar zijn stijlelementen met eigen inbreng aangebracht. De kas is vervaardigd van Europees eiken voorzien van notenfineer. Het snijwerk is geënt op het werk van de Goudse orgelmaker Hendrik Hermanus Hess. Alle pijpwerk is van hout. Het orgel is voorzien van een transponeerinrichting (halve toon lager), waartoe ook het pijpwerk van contra-B is gemaakt. De intonatie is gericht op de huiskamer en is met terughoudendheid uitgevoerd. In het deksel van het orgel is een klep aangebracht om de geluidssterkte te kunnen regelen. Het orgel is voorzien van een magazijnbalg met schepbalg die met de voet kan worden getreden.