Handelingen

Kollumerzwaag, Foarwei 97 - Grutte Tsjerke

Uit Reliwiki

Versie door Pa3ems (overleg | bijdragen) op 13 okt 2022 om 12:04 (aanv)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Grutte Tsjerke
Genootschap: PKN - Protestantse gemeente Kollumerzwaag
Provincie: Friesland
Gemeente: Noardeast-Fryslân
Plaats: Kollumerzwaag
Adres: Foarwei 97
Postcode: 9298JA
Sonneveld-index: 09174
Jaar ingebruikname: 1925
Architect: Nauta, A.
Huidige bestemming: kerk
Monument status: geen


Geschiedenis

Karakteristiek Gereformeerd kerkgebouw. Bij het 150-jarig bestaan van de Gereformeerde Kerk verscheen het gedenkboek Ik ferkundig je jim Kristus. Hierin wordt beschreven, hoe de kerk in 1851 ontstond als Christelijke Afgescheiden Gemeente van Westergeest. In 1892 ging de kerk deel uitmaken van de Gereformeerde Kerken in Nederland. De naam veranderde toen in Gereformeerde Kerk van Westergeest. Later veranderde de naam nog in Gereformeerde Kerk van Zwagerveen en Gereformeerde Kerk van Kollumerzwaag. De namen Westergeest, Zwagerveen en Kollumerzwaag voor één en hetzelfde plekje waren wat verwarrend. Tot 1929 hoorde dit gedeelte van Kollumerzwaag bij Westergeest. In 1929 werd het een zelfstandig dorp met de naam Zwagerveen. En dus heette de kerk toen niet meer Gereformeerde Kerk van Westergeest, maar Gereformeerde Kerk van Zwagerveen. In 1972 gingen de dorpen Kollumerzwaag, Zandbulten en Zwagerveen samen verder onder de naam Kollumerzwaag. Vanaf 1972 heet ook de kerk dus Gereformeerde Kerk van Kollumerzwaag. Op dezelfde plek als nu werd in 1851 het eerste kerkje gebouwd. In 1894 bleek dit kerkje te klein en werd het kerkgebouw uit 1851 afgebroken en vervangen door een groter. In 1925 was ook dat kerkgebouw te klein. Het werd vervangen door het huidige kerkgebouw. Architect was Ane Nauta (1882-1946). In 2008 vond een grote renovatie plaats van het kerkgebouw. De banken werden vervangen door stoelen. De houten vloer werd verwijderd en vervangen door plavuizen. Ook het liturgisch centrum werd vernieuwd. Van de oude kansel bleef alleen het onderste gedeelte bewaard. Er kwam een nieuwe avondmaalstafel, een nieuwe knielbank, een nieuwe lezenaar en een nieuw doopvont. De heringebruikname vond plaats op 7 september 2008.

  • 2020 - Door de fusie met de gereformeerden worden straks bijna alle (zondagse) diensten gehouden in de Grutte Tsjerke, de vroegere gereformeerde kerk. Alleen nog voor speciale diensten zal de hervormde kerk worden gebruikt.
  • 2022 - In de Grote Kerk in Kollumerzwaag is zondag 9 oktober de fusie bekrachtigd tussen de gereformeerde kerk en de hervormde gemeente tot protestantse gemeente Kollumerzwaag.

Orgel

Onder advies van de Orgeladviescommissie van de GOV bouwde Mense Ruiter in 1979 een nieuw orgel voor de Gereformeerde Kerk te Kollumerzwaag. Het instrument kon op 8 februari 1980 in gebruik worden genomen. Het werd bij deze gelegenheid bespeeld door Piet Wiersma. Bij de bouw zijn zes stemmen overgenomen uit het vorige orgel, dat uit 1953 stamde. Dit werd ook door Mense Ruiter gebouwd. Blijkbaar is in dat jaar het orgel van Dekker uit 1927 afgebroken. In 2020-2021 is groot onderhoud uitgevoerd door Mense Ruiter. Het kerkgebouw draagt sinds enkele jaren de naam 'Grutte Tsjerke'.

Afbeeldingen