Handelingen

Kommerzijl, Kerkstraat 13 - Gereformeerde Kerk

Uit Reliwiki

Versie door JvN (overleg | bijdragen) op 11 mrt 2022 om 19:02 (diversen)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Gereformeerde Kerk
Genootschap: PKN Gereformeerde Kerk
Provincie: Groningen
Gemeente: Westerkwartier
Plaats: Kommerzijl
Adres: Kerkstraat 13
Postcode: 9882PG
Inventarisatienummer: 00972
Jaar ingebruikname: 1913
Architect:
Huidige bestemming: Buiten gebruik (2017)
Monument status: geen

Geschiedenis

Karakteristiek Gereformeerd kerkgebouw zonder toren.

  • 2016 De gereformeerde kerk in het Groningse dorp Kommerzijl (bij Grijpskerk in het Westerkwartier) staat sinds 9 februari 2016 voor minimaal € 98.500 te koop.
  • Januari 2017 Buiten gebruik.

Orgel

De firma Haarsma stelde in 1988 een orgel samen uit verschillende onderdelen voor de Gereformeerde Kerk te Kommerzijl. De orgelkas is in 1913 gemaakt door de firma Dekker uit Goes voor de Gereformeerde Kerk (Vrijgemaakt) te Ureterp. Ook is een deel van het pijpwerk van dit orgel afkomstig. Verder zijn pijpen gebruikt van het vorige orgel van de kerk in Kommerzijl (Spiering, 1927, maar het pijpwerk is ouder), van De Posthoorn in Amsterdam (Jos Vermeulen, 1928) en een Subbas van Standaart uit 1917, afkomstig van het orgel van de Lutherse Kerk te Apeldoorn. Door de firma Stinkens werd een nieuwe Trompet geleverd. Adviseurs bij de bouw waren de heren W.J. Dorgelo en F. Talstra.

In de media

  • Uit Reformatorisch Dagblad, d.d. 14 januari 2017

In de gereformeerde kerk in het Groningse Kommerzijl wordt zondagochtend om tien uur de laatste kerkdienst gehouden. De gemeente is te klein geworden en sluit zich aan bij de protestantse gemeente in het nabijgelegen Grijpskerk. De fusie valt vrijwel samen met die van gereformeerd Niezijl met Grijpskerk e.o. Die gemeente hield afgelopen zondag haar laatste dienst. De reden om samen te gaan is echter dezelfde: onvoldoende leden en daarmee onvoldoende financiën om zelfstandig verder te kunnen. „Gemiddeld namen rond de twintig mensen deel aan de zondagse diensten”, vertelt Jaap Ellens, die jarenlang scriba was van de gemeente. Het gebouw is inmiddels verkocht, weet Ellens ook, inclusief de inventaris, waaronder het orgel. „Wat kleine spullen nemen we mee. Maar meer als aandenken dan om in te brengen in de protestantse gemeente Grijpskerk e.o. Daar zijn ze niet nodig.” De voorganger van dienst, ds. Atze Landman uit Grijpskerk, zal zondag vooral stilstaan bij de pijn van het verlies. „Het is niet niks wanneer het centrum van de gemeenschap uit het dorp verdwijnt”, vertelt hij. Een koor zal het muzikale deel van de liturgie ondersteunen en de liturgische attributen zullen symbolisch de kerk uitgedragen worden. De gemeente Zuidhorn meldt dat burgemeester Swart en wethouder Stol aanwezig zullen zijn. Het bedehuis van gereformeerd Kommerzijl stamt uit 1913. Het kon gebouwd worden nadat de gereformeerde kerk te Kommerzijl in 1912 geïnstitueerd was. Het was de tweede keer dat daar een gereformeerde kerk ontstond, want al in 1836 werd er door Hendrik de Cock, de eerste afgescheiden predikant in Nederland, een christelijke afgescheidene gemeente geïnstitueerd te Kommerzijl. In 1845 ging deze gemeente echter teniet door onderlinge onenigheid, meldt de site gereformeerdekerken.info. De gemeenteleden verspreidden zich toen over de afgescheiden gemeenten in de omgeving. Uit ledenoverzichten blijkt echter dat in die gemeenten steeds veel gereformeerden in Kommerzijl woonden, wat in 1912 leidde tot een eigen kerk die al snel een eigen gebouw neerzette. Vanwege de Vrijmaking verlieten in augustus 1945 ongeveer 110 leden de gereformeerde kerk van Kommerzijl.

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur